Back up av datorn jämförelse olika programvaror

uppdat 110601

Passa på att se joke sidorna

Father bens site är en sk ”multipurpose site” 75% hittar hit med sökning då många av artiklarna ligger högt på google när du söker  25% läser alla jokes och ingår i nätverket ”A good laugh aday  keeps the doc away” Dit når du genom att ligga på maillistan eller att gå direkt till jokessidan 

Varför back up av datorn ?

Att ha back up av sina egna filer på nåt medium USB minne eller DVD skiva  är nog självklart för de flesta.

Att ha en back up av hela datorn som gör att man enkelt kan återställa är idag minst lika viktigt men inte lika självklart för alla. De flesta litar på   de återställningsmöjligheter som följer med datorn.Men det är en falsk säkerhet då man kan få så allvarliga fel att de inbyggda återställningsmöjligheterna inte räcker till utan en fullständig tidsödande ominstallation krävs.

Back up av datorn underlättar och förenklar om något skulle hända datorn tex hårddisken kraschar,  virus i datorn eller installerar något som gör att datorn fungerar konstigt eller helt slutar fungera.På 10-30 min kan man enkelt återställa datorn.

Med en back up av datorn vågar du ändra mera och lär dig mer om datorn.

Om man delar sin hårddisk med systemet på en del (partition)och sina egna filer på en annan del (partition) kan man göra en  back upav systemet effektivare.

Man skall inte göra back up på en annan partition på samma hårddisk. Om hårddisken kraschar är alla partitioner borta. Lägg alltid back up på en annan hårddisk än den hårddisk där filer och operativsystemet finns .

Synpunkter på några programvaror för back up

För alla programmen behöver man göra en återställningsskiva. Man måste nämligen starta starta upp både  datorn och back up programmet från skivan för att kunna återställa datorns system och kan inte använda hårddisken när man skall återställa den.

Inbyggd back upWindows 7

-Överambitiöst -varnar ibland för konstiga fel som inte har någon praktisk betydelse men som är svåra att förstå för novisen-

– gratis då det följer med W7  Home Edtion Premium i varje fall

-lite skeptisk mot inbyggda Windowssystem tex återställningspunkter fungerar inte alltid. Jag har i kritiska situationer ibland inte kunnat återställa mot en Windows återställningspunkt.

Norton Ghost

– Har använt Norton Ghost i olika versioner i 10 år och aldrig misslyckats att återställa datorn och gjort det flera gånger varje år- Har några gånger fått felmeddelanden  under återställning men lätt att hitta hur man skall göra på Nortons supportsidor och söka på felmeddelandenummer

-ett proffsigt fristående återställningsprogram som blivit bättre med åren

-har krångliga menyer som kan vara svåra att förstå i början

– Lite krånglig procedur att göra återställningsskivan

Acronis

En kul överaskning då jag provade testversionen 2011-och köpte det utan att tveka- Jag behövde uppgradera Ghost till W7 och Acronis  var betydligt billigare och enklare att använda.

-Bra menyer och enklare att förstå än både Ghost och W7 egna system för back up

– enklare att göra startskiva än för Ghost

– Acronis kan hantera en back up gjord  med Windows 7 system

– går att konvertera en Acronis back up till W7 back up  om man så vill

– integreras i windows 7 och lätt att nå från olika menyer

EGET VAL

Acronis blev mitt naturliga val efter Norton Ghost.  W7 :s  back up aldrig aktuell för mig då jag inte har fullt  förtroende för Windows inbyggda system som ofta krånglar och ibland har inbyggda begränsningar.

3 reaktioner på ”Back up av datorn jämförelse olika programvaror”

  1. Man skall inte göra backup på en annan partition på samma hårddisk. Om hårddisken kraschar är alla partitioner borta. Ta alltid backup på en annan hårddisk än den som man har filer och operativsystemet på.

    Använd med fördel t.ex. DropBox för att lagra viktiga filer. DropBox innebär att man alltid har en backup av sina filer på en utomstående server som också kan nås från en annan dator eller mobil enhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *