Jämförelse progressiva glasögon via internet- hur är den upplevda kvaliteten?

uppdaterat 131016
Sammanfattning
Efter 4 års användning- Verkligen mycket  för pengarna !!! Köpte tre par till samma pris som ett par tidigare hos optiket på stan!Nöjd med mina progressiva glasögon via Favoptic på internet bra snabb service och hanterande av garantiärenden.
Kvaliteten på ytbehandlingen har falerat på två av mina par efter 1 år och efter 2 år men jag fick nya glasögon utan minsta diskussion då tre års garanti
….Näskuddarna  är lite svaga på min modell- 5 byten av en st  näskudde under 34 mån  men det är lätt  att byta själv -det går  på några minuter sen man fått kudde och skruv- man får ett par nya kuddar gratis dagen efter att ha mailat om att en kudde gått sönder…
Det blev under första året  2009-10 ytterligare två beställningar  med samma båge dels ett par terminalprogressiva glas och ytterligare ett par  av den ordinarie som reservglasögon - 3 bra par bra progressiva glasögon till 75%  av vad jag betalade för 5 år sen  för ett par !! progressiva glasögon !!( då nya progressiva glasögon visserligen med glas och m fotokromatiska glas) av en traditionell optiker på stan.
Favoptics service och hanterande av garantiärenden är utomordentlig bra-Hade problem med  med det första paret efter 11 mån och andra paret efter 24 mån då insidan av glasen och de blev under kort tid helt suddiga-Fick nya glasögon inom 10 dagar på garantin då det uppenbarligen var något tillverkningsfel på plastytan då ytbeläggningen krackelerat.
Läs dagboken länk nedan  om glasögon på internet så ser du procedurerna och tidsåtgången i provning köp och garantiärenden samt egna reflextioner unterwegs.
Tack för besöket !! Hoppas att du har nytta av mitt tips- kanske du vill se ett av mina många uppskattade  urvalda roliga videoklipp som finns på denna site De kommer från mitt worldwide nätverk A good laugh a day keeps the doc away…
Ett urval av lite av varje hittar du till höger.
Behöver du nya  glasögon? Pröva då att köpa på internet det funkar bra -Samma kvalitet på standardglasen som hos alla stora optikerkedjor de slipas i helautomatiska  slipmaskiner i Kina alla glas nuförtiden–
så här gjorde jag!
På denna del läser du lite om  marknadsundesökningen jag gjorde
Du kan också läsa min dagbokför glasögonköpet och vad som hände under vägen.
M A R K N A D S U N D E R S Ö K N I N G hösten 2009
Mina ögon är nog ganska normala för min ålder  +2,5 och lika mycket till  för läsning ( tot +5)  och lite små korrektioner för andra normala åldersbetingade synfel.
Jag har valt att köpa ett par  progressiva glasögon via internet . Jag bedömer av den research jag gjort på internet och de användare jag frågat att det inte är nån märkbar skillnad på den optiska kvaliteten i jämförelse med standardkvalitet hos optikern om man har normala åldersbetingade synfel utan alltför stora dioptertal och synfel under +-6 är en tumregel . Skillnaden är att jag nu bara behöver betala  1500 kr eller 30% av priset hos en optiker för glasögon med jämförbar glaskvalitet och likvärdiga bågar .

Min strategi är att pröva och behålla det nya paret  som reservglasögon om de är godtagbara och köpa  ett par glasögon till -om jag upplever de nya jag beställt  riktigt bra så blir det samma leverantör igen .

Jag får då två par till 60% av priset av att köpa ett par på ”vanligt sätt” hos min optiker.
Om jag inte blir nöjd    får glasögonen gå i retur och då har det hela bara  kostat mig max 100 kr  i form av returfrakt av de beställda glasögonen mht leveransvillkoren som innebär full returrätt!
Marknaden är under stark förändring
-tekniken går framåt
Bättre glaskvaliteter  – datastyrda slipmaskiner ger högre  kvalitet till lägre kostnad på standardglasen - leverantörer i Asien och-förenklad distribution sänker tillverkningskostnad
-Nya uppstickare
2004 kunde man ana att något är på gång i denna intressanta artikel i DN- som börjar med frågan ”varför är glasögon så mycket billigare i Thailand och Spanien ”.
Det finns 2009 två intressanta glasögonföretag i Sverige som är uppstickare en har  ett nytt affärskoncept ett använder enbart internet och  båda växer  . Båda har sänkt prisnivån radikalt genom att ta bort mellanled , förenklat sortimentet och tillverkar  och distribuerar på ett kostnadseffektivt sätt och framförallt de kan hålla en bra tillräckligt god kvalitet då slipningen inte är ett hantverk längre utan styrt av datorer.Med sämre kvalitet på sina glas än standarsglasen hos en optiker  skulle de inte växa med den fart de har nu!  De är båda rejält billiga !
Det är Smart Eyes som i okt 2009 finns i 8 större städer i Sverige och dels Favoptic som  startade år 2000 av en läkare och finns på internet  med har börjat etablera service med   synundersökning  i storstäderna och expanderar även internationellt .
Dessutom finns brittiska Specsavers en butikskedja och som är globala och som på kort tid blivit en av de stora i Sverige .De är inte lika tydliga i prissättningen på tillägg och vad man får på sin hemsida.  De kom in på svenska marknaden 2002 genom uppköp av Blic - en tidig nätbaserad lågprisentreprenör i Sverige 2002. Blic hade vissa problem med glaskvaliteten anar man vid en research på internet. Jag utesluter  Specsavers i min egen lista av valmöjligheter bara av anledningen att de är för stora.Därför att stor blir marknads och prisledare = dyrare.
Här lite mera kring Favoptic som visar verklig entreprenöranda! Något att satsa på om pris och kvalitet håller!
Om du inte har några speciella ögonproblem och avståndsstyrkan på dina progressiva glasögon är upp till  ca + -6 är alla tre säkert mycket prisvärda alternativ.
- Glaskvaliter- är det nån skillnad?
Den normala glaskvaliteten är CR39 plast hos optikern såväl som hos uppstickarna (  riktigt glas användes nästan inte längre ) därutöver finns en mängd olika glasfabrikat med specialglas med olika brytningsindex och specialslipningar för att förbättra den upplevda synkänslan-ju högre brytning desto tunnare linser. På lägre avståndsstyrkor räcker oftast som standard  brytningsindex 1,5- Uppstickarna har högre brytningsindex vid behov och det ingår i  Smarteyes upp till 1,9 medan du betalar ett litet tillägg hos Favoptic-(inräknat i mitt exempel på priser) och det fungerar under +-6 dioptrier( avståndsstyrka )
Ju högre avståndskorrigering du har ju högre krav ställs på glasen och vid höga dioptrietal och eller cylinder är man hänvisad till optikern tror jag. Den gränsen kommer att tänjas ju större uppstickarna blir är jag övertygad om.Läs här om tolkning av glasögonrecept och här lite om krav på progressiva glas för olika ögon. Denna DN artikel från 2004 är också läsvärd för att inse hur komplext det är.
- Priser för progressiva glasögon av jämförbar glas kvalitet
Hos optikern  får jag betala minst  ca 4500kr
Idag kostar enbart glasen hos en optiker mellan 3500-7000 beroende på tunnhet och exkl ev fotokromatiska glas( som ändrar färg) därtill kommer bågar som kostar   från 500 upp till många tusen. Med bågar för 1000 kr  så får du generellt betala  ca 4500 kr för ett par bra snygga progressiva glasögon hos optikern   du får då också en gratis service i butiken både före och efter.
Hos Smart eyes kostar likvärdiga glasögon 2500 kr men med  mindre urvalsmöjlighet bågar ock korta leveranstider under en vecka – Här får man viss service (synundersökning(+295kr) hjälp vid val av båge och hjälp att markera en punkt på glaset  där pupillen sitter (för slipningen) och du kan betala i affären. De har även viss service efterköp i affären.Du betalar  ett fast pris 2500 kr oberoende av båge  för likvärdiga glasögon även om det är tunnare glas som kan behövas vid större avståndsstyrka. De levererar färdiga glasögon mindre än en vecka från beställning.
Hos Favoptic kostar det 1500 kr för likvärdiga glasögon också med mindre urvalsmöjlighet bågar
Här får du göra lite mer själv beställa 6 -provbågar kostnadsfritt via internet från ett urval av ca 300 bågar (herroch dam).  provbågarna kommer normalt dagen efter med brevpaket direkt i brevlådan. Du väljer båge hemma, markerar pupillen på glaset själv  via spegel eller med hjälp- . Sedan returnerar du portofritt samma brevpaketet med glasögonproverna och en kopia av ett synundersökningsrecept och beställer glasögonen  på internet.  Leveranstiden är någon vecka från bekräftad beställning. De färdiga glasögonen kommer med posten med faktura på 14 dagar och det kostar 1300- 1500 kr beroende på bågval- om du inte är nöjd kostar det bara returportot med rek högst 100 kr då du har full returrätt.De har också viss efterservice genom att du kan skicka in till verkstad.
-Slutsats
Eftersom  jag jämför samma glaskvalitet och i mitt fall  hittat likvärdiga bågar som mina nuvarande glasögon är det ingen tvekan jag väljer efter priset då full returrätt gäller!
-Är det någon kvalitetsskillnad?? Det  är  första hand en fråga vad jag själv tycker och känner med de nya glsögonen på näsan- självklart upplever man läsandet  bättre  med  nya glasögon varifrån de än kommer  därför att styrkan korrigerats- det avgörande är upplevelsen av  synfälten i de nya progressiva glasen  - där  kanske kan finnas en skillnad?? Då jag är van vid en standard glaskvalitet från 2004 som jag är mycket nöjd med så förväntar jag mig ingen negativ förändring i synfälten i det par som jag beställt från Favoptics. Utvecklingen går ju framåt.
Det är som att byta TV  -Om man är van vid den TVbild- standard på plattskärm som finns nu varför köpa en dyrare med senaste skärmstandard fullHD  om den man har redan är HD ready men man inte ens ser HD på Tvn . Teknikutvecklingen inom alla områden går fortare än man har praktisk upplevelsenytta av. Varför betala extra för det?
Om du har speciella krav på märke och design glöm mitt  resonemang med  uppstickarna  då väljer du glasögon bara efter hjärtat och inte efter nyttan och är lycklig med det! Men se då upp att du inte får för dyr kvalitet på glasen för det kostar!En kvalitetsändring  som du  inte kanske vare sig märker nån större skillnad på eller har nytta av!
- Förblindas inte av  utvecklingen av glastekniken- behöver du verkligen det senaste och dyraste?
Den uttrycks i fackhandeln i mystiska glassorter  Varilux F360 ormix physio stylus orma och sådana begrepp nästan som undermedeciner (Synsam)
-Låt dig inte luras av marknadsföringen
Inom optikerbranschen ser man ett stort hot i den snabbt växande uppstickarmarknaden som slår undan marginalerna och stör systemet-
Om du går in på glasögonkedjornas hemsidor har de utomordentligt fina hemsidor där de förklarar optik, glas, ögonfel ,olika termer mm. De betonar särskilt det ergonomiska i de nya glasen - säkert mycket bra vid specialarbeten- men behöver du det senaste? Vill du betala mer för ett visst märke av bågar.
Optikerbranchens syn på lågprismärkena
Pratar du med optikern på affären är tonen ibland raljant mot ”billighetsglasögon generellt”. Glöm då inte att dessa tre uppstickare jag visar på är något annat  de är måna om kvaliteten på optiken-brittiska Specsavers har genom köp blivit en stor spelare på en mogen marknad som behöver bli konkurrensutsatt för att få ner prisnivån- marginalerna är säkert stora i nuvarande system vilket inte ger tillräcklig drivkraft att effektivisera distribution och tillverkning,
Här kan du läsa lite synpunkter på Optikforum som är forum för den etablerade optikerbranchen.
Det pågår ett marknadsföringskrig 2009 bla har Specsavers stämt Synsam även för användandet av formuleringar som ”billiga glas-ögon blir lätt ett felsteg, välj Synsam så slipper du felsteg” ref Artikel iE24 20/7 2009
Med sådana artiklar inser man att branschen känner ett hot. Man kan defeninitivt anta att uppstickarna har en tillräckligt bra grundkvalitet som gör att kunder med ” normala” synfel blir nöjda. Uppstickarna  jobbar fokuserat på att växa. Om de hade dålig kvalitet hade de inte vuxit som de gör- en enkel logisk slutsats eller?
Jag har inte hittat några objektiva jämförelser mellan glasögon men pratat med och hört flera som prisat progressiva glasögon köpta av Smart Eyes och inget talar för att Favoptic skulle vara sämre.
Följ utvärderingen i  min dagbok .

4 thoughts on “Jämförelse progressiva glasögon via internet- hur är den upplevda kvaliteten?

  1. Skillnaden är att du för 1000 kr mer hos SmartEyes får närservice om du har en SmartEyes butik där du bor. Distansservice som hos Favoptic .I övrigt kan man ju skruva själv om en skruv lossnar sådana tillbehör får man per brev direkt.
    Leverantörerna är likvärdiga kvalitetsmsässigt på de glasögonprodukter de säljer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>