web analytics

TIPS VID CASTING MED CHROMECAST

publicerat dec 2015 senast uppdaterat 181023

Se TV via internet med Chromecast ansluten till TVn och styr med andoidmobilen som fjärrkontroll- 

casting= överföra innehållet på hela skärmen till TV skärmen

Den som har Apple ( iphone iPad  ) har mer nytta av AppleTV    men kan också använda Chromecast dock med vissa begränsningar då Apple inte tillåter allt. Bla tillåter inte Apple att man castar hela skärmen på Chromecast till TVn

TRE SKÄL ATT SKAFFA EN CHROMECAST

1 Man har en  bra PlattTV som är yngre än 10 år och vill göra den till SmartTV och inte behöva byta TV för tidigt

2 Man har redan en smartTV – Apparna fungerar inte klockrent i SmartTV dessutom är ”Smart-delen” ganska  ganska trög i en SmartTV.

3 Man använderTV i fritidshuset och vill se sina TVkanaler som man har i bostaden via internets playkanaler-man kan använda 4G eller fiber för internet. Med 4G får man begränsa tittandet och även använda   marksändTV för SVT1 SVVT2  TV4 och övriga gratiskanaler,

ENKELT KOMMA IGÅNG

går också koppla in via GoogleHomeappen

FÖRDELAR ATT HA CHROMECAST

Med Chromecast blir den gamla plattTVn  en smartTV som kan göra mera än en ny  smartTV  med en smartphone som  fjärrkontroll.

Även med en ny SmartTV har man nytta av Chromecast. Appar i SmartTV fungerar ibland sämre än appar i Smartphones som är utvecklade för betydligt större antal användare.

TEX SVTplay  och Filmkanaler i Samsung fungerar ibland sämre än  med motsvarande  smartphoneappar via Chromecast.

Appar ser också olika ut i TV och smartphone. Man kan vara van vid viss app  i Smartphone och föredra den.

Istället för att köpa en ny SmartTV kan man köpa också köpa en nyare PlattTV

tex 3- 4 år gammal Samsung 43tum Led för 1000-1500 på Blocket och en Chromecastdongel för 400 kr på KjelloCo och få en smartare   TV än en ny- Mervärdet med den nya tekniken   4K är fortfarande litet de närmaste åren.

Krav för Chromecast:  En smartphone ochdin  gamla TV ska ha hdmi uttag och gärna ett USB uttag för strömförsörjning.. Man behöver ett  eget WiFinät via en egen router som är det bästa sättet att distribuera internet trådlöst internet  hemma.

Chromedongeln hämtar TVsignalerna  från internet via WiFi  och routern.

Smarttelefonen fungerar som fjärrkontroll och kopplar in den TVkanal du väljer att casta till  TVn    Sen har Chromecast direktkontakt med routern  och Smartphonen är inte med längre än om vill byta kanal .

ChromeDongeln finns på Kjell oCo

STARTA UPP  CHROMECAST FÖRSTA GÅNGEN

Sätt  Chromecast -dongeln  i ett  hdmi uttag och strömförsörjning via USB kontakt i TVn eller via adapter till elkontakt.

Sen kopplas  Chromecast ihop med routern via en smartphone med Goggles app Home– mycket enkelt att para ihop Dongeln med routern bara följa instruktionerna i mobilen. Se mer detaljerat nedan.

DET RÄCKER MED GENERATION 2 DONGELN som kostar 400 kr

 

ccny

Den nya Chromecastdongeln 2  som kom 2015/16 är rund och  den fungerar  snabbare ,  enklare  och bättre än  den första versionen som kom för flera år sen

CC

Det finns också nyare Chromecast 3e generationen som klarar 4K och HDR och kostar ca 800 kr men den är ingen mening att köpa 2018- Kanske om några år?   WiFi näten hänger inte med med  4K som heller inte är så vanligt än.

ENKELT ATT KOMMA IGÅNG MED CHROMECAST

Anslut Chromecast -dongeln i ett hdmiuttag och sen strömförsörjning i ett usb uttag på TVn  eller i en väggkontakt med kabeln som följer med kan behövas en USB adapter för väggkontakten ungefär som man laddar en mobil i väggkontakten med USB kabel.

Installera Googles app Home

och konfigurera nätverket dvs hitta TVn och ge chromecast-enheten ett namn. Starta appen klicka på de tre små strecken uppe till vänster så hittar man enkelt hur man gör och följ anvisningarna.

Sen brukar det räcka med att starta en TV app  tex Teliaplay+ ( om man har TVabonnemang Telia)  eller SVTplay ( gratiskanalerna)  så detekterar appen att  ett castingnät finns genom att man ser denna symbol  cast3 Klicka på symbolen  så ser du namnet på chromecast   som man  sen klickar på -då överförs TVsändningen direkt från routern till TVn via Chromecastdongeln.

Någon gång har jag fått starta appen Home och sen  casta hela skärmen på mobilen sen kan man via TVappen casta igen. Casta hela skärmen via ikonen uppe till vänster i Homeappen ( bara Androidmobiler)

Den mobila enheten är nu frikopplad från pågående sändning i TVn  Mobilen kan sen användas till annat.

EN FÖRDEL MED CHROMECAST i ANDROID

Man kan casta hela skärmen. Starta appen Google Home och via övre vänstra hörnet kan du klicka dig fram.

GLÖM INTE ATT STÄNGA AV CHROMECAST

Speciellt om man castar via 4G nätet och betalar per nedladdad GB – HDTV förbrukar ca 2-3 GB/tim.

Antingen stänger man av via mobilen genom att stoppa uppspelningen via Homeappen. Eller drar man helt sonika ur strömförsörjningskabeln  till dongeln.  Är strömförsörjningen via USButtag stängs pågående sändning   när man stänger TVn.

CASTA FRÅN LAPTOP

Man behöver tillägget Google Home  installerat i Chrome

Vid casting står det ”casta denna flik” – klicka där på tecknet intill och och välj   ”casta hela skärmen ”sen kommer ytterligare ruta upp välj då ”hela skärmen”.

Nu castas hela skärmen på TVskärmen. Om man ska se TVplay+ eller comhemplay måste du    öppna  webläsaren explorer och gå till webplatsen och spela upp TVkanalen  därifrån på hela skärmen.

Tyvärr castas TVkanalen på båda skärmarna så man får dra ner ljudet på laptopen.

 

 

 

 

 

 

 

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY