Jämförelse Ipad 2 och Samsung Galaxy Tab 8,9

uppdaterad 120329

Passa på att se joke sidorna

Father bens site är en sk ”multipurpose site” 75% hittar hit med sökning då många av artiklarna ligger högt på google när du söker  25% läser alla jokes och ingår i nätverket ”A good laugh aday  keeps the doc away” Dit når du genom att ligga på maillistan eller att gå direkt till jokessidan 

NU TILL ÄMNET

Läs även

Test jämförelse Ipad3 ipad2 Samsung Galaxy Tab 120327

Äpplets glans börjar falna ? 120324

” kan plattan ersätta datorn ?” 111125

Tänker du KÖPA EN IPAD 2  bara för att alla andra gör det? Visste du att konkurrenten Samsung  med androidsystem är på väg att ta täten i den tekniska utvecklingen- en indikator på det är de patentstrider som nu böljat fram på världsmarknaden mellan Apple och Samsung 2011- Apples dominans håller på att brytas.. HÄRLIGT- konkurrens ger bättre och billigare produkter för oss konsumenter!!

Läs mer på Dagens industri här .

 

En  professionell testare i nov 2011 och en  annan 2012

Jag är professionell användare och har haft tillgång till båda surfplattorna en tid  och testat  dem praktiskt  under några veckor.

Val av objekt

Visste du att :

Om du har en smartphone  behöver du normalt inte 3G och de flesta användare klarar sig med 16 GB minne

Betala inte inödan – kombinera dina prylar istället!!

Varför?

Jo du kan surfa på plattan  via Wifi hemma eller hos andra du besöker och på hotspots eller via din smartphone- varför skaffa ett abonnemang till… 🙂

Du kan ha en bas av filmer, foton,kartor  eller annat på din dator och lätt fylla på och ändra vad som skall finnas på din surfplatta- finns oftast ingen anledning och köpa vare sig 32GB eller 64GB och defenitivt  inte att dessutom ha 3G om du använder en smartphone.En modern smartphone kan med en knapptyckning förvandlas till en router och länk till internet och du kan då surfa trådlöst med WiFi via den smarta mbilen.

 

Mina jämförelseobjekt

Ipad 2 16GB Wifi  utan 3G och GPS

Samsung Galaxy Tab 8,9  16GB WiFi  med GPS men utan 3G

Pris nov 2011

Ipad 2 pris i Sverige ca 4500   pris i USA 499 dollar ( Best buy) ca 3400 inkl en adapter för Sverige vid kurs 6,75

Samsung Galaxy Tab 8,9  pris i Sverige ca 4000  pris i USA 445 dollar (Best Buy) ca 3000 kr inkl en adapter för Sverige

GALAXYN har både GPS och bluetooth och egna filer kan enkelt hanteras via utforskaren eller  via  Samsungs PCbaserade program KIES. Dessutom androidsystemet som inte reglerar vilka appar du får eller inte får använda

IPAD 2  i denna version har INTE GPS eoch man är helt hänvisad till iTunes för att hantera filer i enheten  och ITune är inte det lätatse i filhantering om man inte är van.

Finns feb 2012 lite fler  appar i Apples system men de är hårt styrda av Apple  vad som får finnas med.Antalet appar saknar 2012 betydelse vid jämförelse då alla bra  populära appar kommer snabbt även i båda systemen med någon månads fördröjning.Apples stora försprång i antal appar  nu inhämtat av android.

Den stora nackdelen med iPAD är att man inte kan se flashvideo från en websida  utan bara  på Utube och  Vimeo- och många videos på hemsidor använder flashtekniken för video som iPad blockerar.

Har även klickat på länkar med videofiler som ligger på en server i olika format den tar inte emot vare sig flashvideo eller mpg4 eller andra videoformat  strömmar. Läs mer här

Som jämförelse på androidsystemen  tex Samsung Galaxy TAB – klarar alla typer av video galant- och klart överlägsen på video.

Samsungen är lättare att organisera appar där finns 5 startsidor att välja på att lägga appar sen finns alla också under program- Ipad har alla apparna under program och det blir lite rörigt-även om man kan lägga i olika flikar bättre att komma upp på en bra startsida direkt-

Klart lättare att hantera filer mellan dator och platta i Samsung då man kan jobba som mellan två datorer i utforskaren- Ipad är det knöligt då man måste gå via ITunes som inte är nån höjdare i enkelhet.

Båda enheterna är i princip  lika enkla att hantera och har  lika bra HD skärmar

Man får betydligt mer för pengarna med en Galaxy TAB 8,9  16G Wifi än en motsvarande Ipad 2 eftersom GPS ingår och dessutom är Samsungen 8,9  25% billigare än Ipad 2

Storlek

Galaxyn har ett modernt format 9:5 widescreen 8,9 tum lika bred som Ipad men inte lika hög och dessutom tunnare och

modernare i utseende än Ipad och lättare att ha med sig

Ipad 2 har det lite gammalmodiga 4:3 formatet kan ge en liten fördel vid läsning av en e- bok men annars är ju det mesta numera anpassat till widescreen  och då används ju inte hela skärmen på Ipad

Samsung Galaxy Tab 8.9

Apple Ipad 2 och Samsung Galaxy Tab 8,9

Galaxy 8.9 och den äldre Galaxy 10,1 är tunnare och väger mindre  än iPad 2 ( nederst )

Utseende

Ipad ger ett lite mer gediget  rejält utseende med sin aluminiumbaksida än  Galaxy tab som har mer plast men en anuminiumkant finns runtom på sidan. Skärmarna är likvärdiga .

Användarvänlighet

Båda  plattorna är lika användarvänliga och  Android har nu defenitivt kommit ikapp Apple i användarvänlighet.

Jag håller inte alls med PC för allas test om att iPad är något bättre. jag spelar inte spel kanske det finns en skillnad där??- men vem f-n köper en Samsungplatta 8.9 för spel då vill man ju ha större skärm eller??

Läs också my advice for my blogreaders  mc-föraren på skärmen till höger en bit ner… 🙂

Läs om mera jämförelser mellan de båda tabletsmärkena  jag tidigare gjort

Andra alternativ ?

Visst finns det andra alternativ  på plattor med androidplattformen som är bra tex  HTC  men man kan nu med fog säga att förutom kanske HTC har de övriga halkat lite efter vad avser användarvänlighet ,skärmkvalitet , teknisk prestanda och kvalitet – Man ser på Samsungs skärm och tunna platta att detta märke verkar ha överttagit den tekniska täten  då man nu nått samma amvändarvänlighet som iPaden.

Övriga märken kommer nog bara att kunna konkurrera med priset och uppfattas vara nästan lika bra det kan man redan nu ana. I nästa grupp återfinns Sony, Acer och Motorola och ytterligare några märken de kommer alla sannolikt att få sänka priset för att vara med i racet och ta volymer tror jag. Även Nokia är på gång och med sina gratis kartor worldwide ned på gatunummernivå med vägvisning worldwide utan behov av internetconnection kan det också bli något… kanske  🙂

Jag tror att surfplattor kommer att gå ner i pris de närmaste åren  och  följa samma utveckling som plattTV- Varför- jo de kommer att delvis ersätta laptopen för många och volymerna kommer att öka dramatiskt och  tack var den hårdnande konkurrensen kommer priserna att sjunka.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *