Mobiltelefon i fritidshuset med svaga signaler från mobilnätet

uppdaterad 170823

Bättre täckningskartor från 1 jan 2015 för alla de stora mobiloperatörerna.

Om fritidshuset ligger inom täckningsområdet för det mobila nätet kan man ersätta den fasta telefonin ( via traditionell telefonledning ) med mobiltelefonen istället.

Huset måste ligga  inom täckningsområdet för mobil telefoni för att det skall fungera är ju självklart. Trots att huset ligger inom täckningområdet kan mobilen fungera dåligt. Samtalen hörs tidvis dåligt eller mottagaren hör dig dåligt ibland .

KÄNNETECKNANDE ÄR

Telefonen ringer vid inkommande samtal och du kan ringa ut  och skicka och ta emot SMS men samtalskvaliteten är dålig eller tidvis mycket dålig.

Signalstyrkan är för det mesta  låg och 3G-nätet är sällan inne  Det ser du högst upp på telefonen

Signalstyrkan  ( en stapel med streck ovanför varandra) har oftast bara enstaka streck ( dålig signalstyrka)

3G.nätet bara inne ibland – 3G syns sällan istället  något annat tecken eller ordet edge .

Internet om du använder internet är hastigheten oftast mycket låg

Utomhus

Oftast något bättre telefoni

2016  kan du se vilken sändare som du är uppkopplad mot. Se min analys av hur jag fick fart på mitt mobila internet och med en app ta reda på vilken sändare som var akttiv  i 3G nätet och fininrikta antennen ,

Länk mobilt intenet justera antennen  som kan tillämpas även för telefoni

OLIKA LÖSNINGAR

I de flesta fallen med ovanstående kännetecken är en extern antenn nödvändig

Annat abonnemang (2017)

Om en operatör har bättre täckning än den man har har tex Telenor är avsevärt  bättre i Blekingeskärgården än telia  Använd en gammal smartphone med kontantkort telenor och be folk ringa den telefonen det kostar bara 100 kr/år om man själv ringer upp lite

Extern antenn 

En adapter som kopplas till antennsladden kan användas för en router eller mobil telefon adaptern läggs mot telefonen eller routern  och signalen överföres induktivt( kort räckvidd)

Antenn på taket  med adaptern

 

 

Jag har mycket god erfarenhet av en extern antenn på fritidshusets tak och använder sedan 4 år en Poytingantenn  som har en flyttbar adapter som normalt ligger på min router för trådlöst internet inomhus. Just det antennpaketet säljs inte längreav dustin i juli 2012 . Adaptern som passar till alla typer av  3G enheter  heter ADPT-024 ( Poyting)och användes lämpligen ihop med en riktantenn kan köpas hos tex LOHelectronics.se  eller Dustin

Nr det gäller antennval – frekvensområden som används i Sverige för mobilt internet 2012 – jämför med teknisk specifikation på antennen du väljer

När det kommer ett mobilsamtal eller vi ska ringa ut flyttar vi adaptern och placerar mot telefonen- har ett kardborreband på adaptern , routern och mobilen så den suger fast- går även att bara hålla fast adapern mot telefonen- sen fungerar mobilen perfekt att ringa från inomhus  på den platsen.

Ett annat  alternativ med adapter på hållare mot mobiltelefonen och en antenn

 Priser 2012  Adapern kostar 195 kr , en GSM/3G antenn  295 kr och 4 m förlängningskabel 180 kr  totalt ca 700 kr

Stationär telefon med SIMkort ( funkar som en mobiltelefon ) ansluten till antenn

Dustin har flera olika antennlösningar men då oftast med antennkabel som skall skruvas i telefonen då måste man välja en fast telefon tex Huwaei–  det finns även  andra märken att välja på  tex Teltonica 

Letar själv efter lämplig sådan fast telefon När det kommer en fast 3G-telefon med antennuttag och uttag för extern ringkocka blir det aktuellt att komplettera.

Dela Antenn mellan telefon och router

Om man installerar en sk splitter på antennkabeln och dela signalen mellan telefonen och internetroutern halveras effekten signalstaplarna blir hälften så stora) sannolikt blir det lägre fart på internet då.

Repeater (Booster) (återutsändning av mobilsignalen inomhus)

Det går att förstärka och återutsända 3G/GSM signalen inomhus  eller enbart 3G booster och en sådan lösning kostar lite mer  Den fungerar  på en yta på 200 kvm med lite begränsningar av väggar och tak beroende på material.Det krävs ett tillstånd av operatör och myndighet för att använda sådan utrustning ska inte vara några problem i normalfallet säsg det.

Läs mer om extern antenn och internethastighet 

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Mobiltelefon i fritidshuset med svaga signaler från mobilnätet”

 1. Undrar var jag köper Yttre mobilantenn ?
  Adapter pris 195:-
  Antenn pris 295:-
  Förl.kabel pris 180:-
  Totalt c:a 700:-
  Tack på förhand Stig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *