web analytics

Göra gamla smalfilmer digitala

Publicerad dec 2008 och senast uppdaterat 160613

Passa på att få några goa skratt  idag  gå då  in via min Backdoor

NU TILL ÄMNET

1 Göra göra gamla smalfilmer digitala

Du kanske har funderat på att föra över Dina gamla smalfilmer filmade på dubbel 8 och eller super 8 till en DVD-skiva  Kanske Du redan redigerat fimerna i större rullar som gör hela arbetet  lite enklare .

Har Du inte så många smalfilmer kan det vara värt att lämna bort det till en specialfirma för att det få det gjort

Har du mycket film kan det löna sig med denna scanner 1300 dollar…

Har du tillgång till en bra digital videokamera med inställningsmöjligheter på slutaren kan du pröva själv att göra digital film av dina gamla 8mm smalfilmer .

Så här går det till

Det är mycket enkelt att göra överföringen och få en acceptabel kvalitet om man förfogar över en digital videokamera .  Spela upp smalfilmen mot en filmduk  med en gammal filmprojektor ( går att hyra om du inte har någon kvar själv) och filma av duken med den digitala filmkameran. Ta en filmrulle i taget och fyll på bandet eller hårddisken i digitalkameran- Redigering gör man efteråt.

När Du spelat av alla filmerna kan Du lätt visa Dina gamla filmer utan att behöva ta fram det gamla filmmaterialet igen eftersom  digitalkameran också fungerar som en projektor och kan spela filmerna direkt i din TV-apparat om man ansluter kameran med lämplig sladd.

Det finns som alternativ en liten  box .Man spelar upp filmen mot en lins i  ena kortändan på boxen sen avbildas filmen på motsatta sidan rättvänd skarpt på en mattskiva-Man filmar av mattskivan med digitalkameran.Jag använde en sådan manick år 2000

Jag har prövat båda metoderna filma mot duk / filma mot mattskiva  i box och tycker att det blir likvärdigt resultat med den utrustning jag använde .

Kvaliteten på det nyinspelade materialet blir hyfsad  men tillräcklig kvalitet om man ställer in rätt skärpa , har stor ljusstyrka och ställa in så att man får  bort det mesta av flimret .(.Pröva olika inställningar på kameran ) Man  upplever kvaliteten något sämre jämfört med när man ser sina gamla filmer på filmduken men det är  fullt acceptabelt. Skärpan är ofta inte så hög i gamla smalfilmer men färgerna brukar framträda bra. Att lämna in filmen behöver inte betyda så mycket bättre kvalitet trots att man kanske där förfogar över mer avancerad utrustning!!

Att tänka på

Använd stativ för videokameran när du filmar av och ha en så liten vinkel som möjligt mellan projektorns  och kamerans siktlinjer mot skärmen för att bildkvadraten blir så korrekt som möjligt.

Ju större ljusstyrka du har på bilden på skärmen desto bättre blir skärpan och en för mörk bild blir prickigare.För att  du inte ska få blink vid klipp då ljusstyrkan plötsligt kan ändra ska inte automatiken vara påsatt utan använd manuella inställningar på bländaren. En bra ljustyrka får man på en mindre bild. Pröva med olika avstånd till skärmen för att få bästa möjliga skärpa på den färdiga filmen.

Det svåraste är att undvika för mycket flimmer i den färdiga filmen( det blir flimmer när du spelar upp på duken)  det brukar gå om man har olika hastighet bilder/sek på kameran och projektorn och ännu bättre om man har en videokamera med inställningsmöjligheter på slutaren.

Ha heller inte helt mörkt i rummet när du filmar av det  bli bäst med ett svagt ljus i rummet när du spelar in.

Framför allt pröva mycket så att du blir nöjd med alla inställningar innan du börjar massproducera digitalvideo!

Börja med att filma en smårulle eller kortare bit aven större rulle filmrulle – spela upp den på  TVn med kameran och se till att du är nöjd med inställningarna annars ändra inställningar och pröva igen.

När du övervakar inspelningen skriv ner vad de olika avsnitten handlar om och ange efter hur lång tid sen start – bra att ha sen när man skall slutredigera och strukturera avsnitten i datorn och kanske göra en liten sammanställning av innehåll i olika kapitel av den färdiga filmen.

Inlagt 20100209  Sollentuna filmklubb har sammanfattat egna erfarenheter och ger mer precisa råd på avstånd,ljus, filmhastigheter, flimmer, färgtemperatur ,kamerval som kan höja skärpan ytterligare i klass med och bättre än vad en studio kan åstadkomma . En mycket bra sammanställning. Min enkla beskrivning med en bra Sonykamera PCR 115 nådde nog minst till 80-90% av vad som är möjligt att uppnå  🙂

Alternativmetod

Lämna in filmmaterialet till en firma som digitaliserar filmerna och lägger dem på en DVD skiva . Har du inte digital videokamera idag kan det vara värt att göra en kalkyl på det.

Kvaliteten blir bra om företaget använder avancerad utrustning- begär prov på egen filmbit innan du lägger en större order – på Bm-film  nedan kan Du se en provbit så bra kvalitet uppnår inte jag men å andra sidan vet jag inte så mycket om orginalilmen som BM-film utgår från.

Det går att hitta många  företag på internet som för över gammal film till DVD

Tekniken går fort ! Dessa två företag verkar ha mycket modern teknik  Upsala Bild teknik och Pääbo ( Inlagt 31 okt 2010)

Här är några andra    BGA-video  och Bm-film  är några exempel  där du kan räkna på lite vad det kostar. Kostnaden blir ungefär 1000-1500 kr för 60 min smalfilm lagd på en DVD- det motsvara ungefär 17 rullar super8film . Jag har ingen egen erfarenhet av någon av dem men känner personer som har använt BM-film och är nöjda med resultatet.

Du slipper då köpa eller hyra en digital videokamera om du inte har nån sån. Har man måttliga mängder film 2-3 timmar är det inget dålig alternativ metod.

Att tänka på med extern hjälp

Om du själv sen vill redigera och strukturera Ditt filmmaterial be att få dem i  h.264/mp4 HDformat /1080*720/ och mpeg 2- format som passar PAL-DVD– Då kan du själv redigera eller  spara direkt på ett USB-minne (mpg4) eller  bränna en DVD  (mpg2). Finns bra gratisprogram för det bla AVS som jag tar upp under redigeringsavsnittet.

Gör en liten beställning  först för att se på kvaliteten som företaget kan leverera! tex att de digitaliserar en rulle på 3 min.Då vet du bättre vad slutresultatet blir på den filmkvalitet du har. Prov som företaget visar  har ju begränsat värde då Du  inte vet något om ursprungskvaliteten på råfilmen.

Lägg in en option vid beställningen av provet att om Du lägger en beställning på säg minst 1000 kr värde ska du får dra av den prov kostnaden när  du sen beställer.

Begär några referenser på köpare som använt företagets tjänster är också en bra metod.

Begär fast pris på hela jobbet inkl ev lagning av film-materialet som du skickar in om filmen går av under överföringen

Kvalitetsjämförelse filmer av olika ursprung  och som jag omarbetat  till att bli digitala

 

Andra avsnitt

Överföra videofilmer på videokassetter  tex VHS till DVDskiva

Jämförelser olika videokvalitet

Redigera digital video

 

2 reaktioner på ”Göra gamla smalfilmer digitala”

  1. Hej Bengt, Jag köpte för ett tag sedan från Tyskland just precis en sådan Dubbel 8 scanner som du visar här.
    Jag har nämligen en massa film från min far sen 60_talet som jag vill digitalisera. Men jag har inte rigtigt tagit tag I det ännu.
    Vet du var man kan få ta I en klippmaskin och lim samt ev. blank film ? Jag tror nämligen att jag missar en massa rutor om jag inte klistrar dit lite ”blank” film innan p.g.a. att rullarna är så stora som dom är..

    Vänliga Hälsningar
    /Sven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY