web analytics

TIPS OCH ERFARENHETER KAMEROR D-LINK

uppdaterad 171218

ALLMÄNT OM ÖVERVAKNINGSKAMERA

Hur funkar det Kjell o CO

KAMERAN DCS-930LB

 

Manual DCS_930LB  om man behöver veta mera i detalj

Kameran är en inomhuskamera och funkar mellan 0C och 40C men tål -20C men vid minusgrader fungera den nog inte så bra.

Kameran kräver 1 lux dvs svagt ljus och har inte mörkerseende

Kameran kan   överföra bilder  från till en FTP-server en stor fördel med många inställningsmöjligheter

Videoformatet  JMPG är inte särskilt lagringsvänligt då det videoformatet tar stor plats men har fördelen att kunna leverera hyfsade bilder..

INSTALLATION

Det följer med en CD -skiva som går att använda vid installationen Det är enklare att göra installationen av en kamera från appen mydlink-lite i mobilen.

Börja med att koppla ihop kameran med routern via WPS . Strömanslut kameran  tryck på WPS knappen på kameran minst 6 sek  sen blinkar en blå lampa. Tryck sen på WPS knappen på routern och efter några minuter är kameran ansluten till  routern – en grön lampa lyser då på kameran.

Starta appen mydlink-lite och  anslut  kameran och man får under den processen skapa ett konto på myDlink med  e-postadress och lösenord .Registrera sen kameran med ett lösenord för kameran- När man sen loggar in på kameran med lösenordet blir användarnamnet admin.

Man kan sen se livevideo från kameran i appen i mobilen var man än befinner sig.

 

INSTÄLLNINGAR

Vissa enkla inställningar kan man göra i appen.

MERA INSTÄLLNINGAR

Men man behöver göra fler inställningar  bla videokvalitet och bildkvalitet och även annat det gör man via mydlinks websida i en dator.

SÄKERHET

Kameran ligger kopplad mot internet bakom routern som skyddar för intrång,  Webläsare Chrome Explorer Opera Firefox uppfattar ändå webadressen som osäker och   bara vissa webläsare kan användas för att nå inställningssidan med avancerade inställningar.

 Webläsaren Internet Explorer  fungerar bäst för att ställa in kameran .

Nedanstående video visar hur man kommer runt säkerhetsblockeringarna som flaggar inödan bara för att webadressen är ett IP-nummer till kameran  som routern tilldelat kameran.

Om man har flera kameror underlättar det att i Explorer  bokmärka ip-numret till varje kamera ex i Netgear routern  kamera 1  192.168.0.11- då slipper man omvägen om MyDlink för att välja kamera man vill ställa in.

PROGRAM FÖR PC

Programmet D-view Cam följer med kameran på CDskiva   och är användbar om man har flera kameror och vill se alla samtidigt i en PC.

DviewCam manual

Detta program passar alla D-linkkameror och har  fler inställningsmöjligheter än denna  kamera  klarar.

Praktisk om man vill ha en översikt av alla kameror

GÖR ALLA AVANCERADE INSTÄLLNINGAR I WEBPROGRAMMET

Man når   “avancerade inställningar” i WEBprogrammet med länk från D-view cam där man ställer in varje enskild kamera.

Inställningar/Kamera/”Gå till Webgränssnitt”

 

SPARA BILDER

Man behöver ett webhotell  (minst 3 GB lagring)  med FTP- server  och ett eget domännamn  typ fritzon.se   för att kunna spara bilderna i “molnet” med denna kamera. Årskostnaden för webhotell+ domän  ligger från ca  5-8oo kr/år

Man kan sen enkelt bläddra genom bilder som tagits med kameran i mobilen via en utforskarapp.

ERFARENHETER

Om det krånglar tryck alltid på reset på kameran och anslut den igen med WPS  då rensas alla felaktiga inställningar i kameran.

Om man labbat med FTP dvs försökt att ladda upp till ett webhotell  på internet och det krånglar  och man inte får det att funka kan det låsa sig.

Nollställ då kameran (gem i  återställningshålet ) och starta sen om routern och koppla ihop kameran med routern  .

Ställ in FTP på nytt ( D-link  avancerade inställningar via Explorer enligt ovan)

Upptäckte ett fel Kunde inte nå min hemsida via routern  men det gick bra via annan väg tex via mobilen så jag förstod att routern sannolikt hade nån felaktig information från kameran kvar. Hemsidan  ligger på ett webhotell som jag når med FTP-program  och bilderna skulle ligga i en särskild mapp där. Jag lyckades inte få det att fungera och routern hade nån information kvar och hittade sen inte rätt till just den platsen.

Jag gjorde då en reset av routern  och   en reset på kameran. Fick mata in den SSid och WPAkod jag ville ha ånyo i routern efter reset . (En modern router   konfigureras automatiskt till   fabriksinställningar vid reset med förvalt  ,lösenord och namn på routern (SSID) som brukar stå på routern.) 

IP-NUMMER

Man behöver kamerans IP-nummer om man vill se kameran i datorprogrammet- Enklast är att öppna routern i en webläsare webadress typ 192.168.0.1 eller liknande (se handbok routern).

Där kan man hitta iPnummer för anslutna enheter till routern.

ex Netgear router

Spela in bilder på FTP server

Ställ in rätt ! Det kan bli massor av bilder som laddas upp om man inte tänker sig för Maximera antalet bilder och mailavisera med bild eller läs pushmeddelande.

Mest effektiva sättet är att spela in en bild   var 2- 3 sek vid rörelse dvs  ställ  in frame rate tex  3sek

Titta på bilder går snabbast i en app i mobilen som läser direkt på ftp då kan man snabbt bläddra igenom bilder Tex appen Filecommander i android.

Spara 50 -100 bilder om du har koll annarskan upp till 1000 sparas inna de börjar raderas en och en

Var man ställer in kamerorna enklast

Appen   rörelse/ljkud indikering  på och av,  område att spana i ,och känslighet

MyDlinksiten via webläsare   dessutom email-avisering på rörelse kamera

MyDlinksiten via webläsaren Explorer avancerade inställningar

tex Video bildkvalitet eller ftp inställningar spara bilder

 

 

 

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY