Billig “smartkamera” från D-link

uppdaterad 180228 skaffat den 4e kameran en utekamera

INTERNET OF THINGS  utvärdering av eget flexibelt smartkamerasystem

Utvärdering av billiga smartkameror

 

LÄROPROCESS

Lär mig just nu  att använda Övervakningskameror   D-link som kan ladda upp bilder och video på en  server eller annat ställe. Kameran skickar pushmeddelande om bild eller videoclip tas. Man se bilderna i mobilen på servern eller  i ett  email som skickas med med ett antal bilder o clip  om man vill när kameran känner av rörelser i bilden.

Börlade med billig riktigt bra “smartkamera” sombara sparade bilder för ett kampanjpris 300 kr/st från  Kjell o  Co, 

En sk instegskamera att lära sig hantera och placera kamera , optimera bildlagring och se på användningen av larmfunktionerna Trots sin enkelhet är kameran redan nu fullt användbar i skarpt läge och  köpte totalt tre ska  sen komplettera med en lite mer avancerad utekamera.

Läs mer om kameran DCS -930L som är den enklaste men mycket kompetent och jämför med andra  kameror från D-link. Som nybörjare är det bäst att pröva sig fram med praktisk användning och sen komplettera med en vassare kamera upplösningsmässigt som även kan se i mörker

BÖRJADE MED ATT “LABBA” MED 3  KAMEROR

Kamera 1 Bild 171209

Kamera 2   Bild från 20180111

 

Kamera 3  Prov som väderkamera  i Blekinge inomhus i ouppvärmt utrymme på vinden

Bild 180207

LÅTEr   KAMERORNA JOBBA  PÅ OLIKA STÄLLEN OCH FÅNGA RÖRELSER I BILD

Kamera 1 utprovad som fast övervakningskamera inomhus  övervakar rörelser Kameran riktad mot ytterdörren . Övervakning med sparad bild och pushmeddelande till mobilen på rörelse i bild . Kollar inställningar och bildfrekvens  och hur många bilder som ska sparas innan överskrivning Övervakningskameran aktiveras och avaktiveras via app i mobilen där man också kan se kameran live och titta på sparade bilder  på  servern.

Kamera 2 Använd som fast  kamera  och följande “spårvagnsbygget” dagtid arbetsdagar under en tid med en ny bild med olika frekvens .Nya bild skriver över föregående på servern olika inställningar

Kamera 3 Använd i Blekinge en tid för utvärdering  från distans

Från feb 2017 

Kamera  1 , 2 och 3   Prövar på  olika ställen i huset i  Blekinge och övande fjärrmanövrering av kameran via webben med olika inställningar och  on/off kamera  med fjärrstyrd WiFi- brytare

Kamera 1 6 feb morgonen utrymme ouppvärmt på vinden kan var många minusgrader –bild hämtad i mobilen

Kamera 2  5 feb kl1300  som övervakningskamera vid entren placerad i utrymme alltid plusgrader reagera på rörelser och sparar bilder. Övar känslighetsinställning för att elimenera grenrörelse vid vind.

Kamera 3  som väderkamera. 5 feb kl 1622  ouppvärmt utrymme där det kan vara  flera minusgrader intressant test då kameran har spec 0 till +40. verkar inte vara några problem med några minusgrader inne har varit -10 ute en natt

 

Har installerat fjärrmanövrering av kamera on/off via internet och WiFi  på en kamera för utvärdering  en fiiffig pryl för 160 kr  med på och av via appen eWelink i mobilen. Det fungerar hur bra som helst från distans  att stänga av och sätta på webkameran via internet och det lokala WiFinätet .

        

 

DELUTVÄRDERING

Konstaterar efter 2 månaders försök att jag  har tre tillräckligt bra mycket billiga kameror som kan användas till mycket mer än bara “övervakning”. Framför allt lätta och flytta och ansluta till WiFi på olika ställen. Tar bara någon minut att att ansluta med tryck på WPS kamera och Router. Enkla att justera i riktning då man ser dem direkt  i mobilen .

Att kamerorna inte ser i mörker är ingen nackdel då ljus kan aktiveras med rörelsedetektor inomhus eller ljus faller in om en dörr mot trappuppgång öppnas om man vill använda kameran som övervakningskamera.

Man når kamerorna både  via en app i mobilen eller i dator via D-link på webben och kan då se   “live  video  med ljud”  från varje kamera.

Den stora fördelen med just denna kamera  är att den kan spara bilder i “molnet” på  en server tex ett webhotell via FTP

När man ser  kameran  live i mobilen eller  dator den förmedlar strömmande video med ljud och kan spara bilder i molnet på rörelser eller direkt i mobilen med knapptryck. Man kan enkelt se sparade bilder   i molnet via en mobilapp.

Erfarenheter  från  pågående  utvärdering av kamerorna  

KOMPLETTERING MED UTEKAMERA 27 feb

KÖPTE en fjärde kamera på kampanjpris 1300 kr   en utekamera  DCS 2330L som ser  i mörker  där man kan få HD-videoklipp  eller bild och kan lagra på en massa sätt bla lokalt i kameran om man vill videon kan man enkelt  e från distans Kan även känna av rörelser inom 5 meter per PIRteknuk om man vill dvs infrarött ljus Mycket flexibel kamera som kan lagra överallt ställas in för video eller bild och  kan användas ute nära huset mht strömförsörjningen..

Kamera 4 ska användas i Blekinge som väderkamera vintertid och sitta ute under taket på huset och ska enkelt kunna flyttas på sommaren om man vill spana på  grävling räv och rådjur Kameran klarar regn o vatten   IP65 och temp  från -25 till +40 grader

Kameran under  förstatjänstgöring  i stan  28 feb videoclip mot ute och bilder o videoclips  kan sparas till SDkort och direkt ses i appen  eller sparas till FTP eller dator Se videon i fullscreen Kameran  utprovas också i olika lägen inomhus där den bevakar ytterdörren och hinner ta många bilderom den “avslöjas” Kombineras sen med en kamera till som ligger i försåt i kors utom första synfältet och hinner ta många bilder innan den ev oskadliggörs om nåt  skulle hända- alla bilder skyfflas direkt per automatik  till  annan plats

 

Ir ljus ungerar bra i kompakt mörker inom 5 meter – man  får en svartvit video eller bild IR aktiveras automatiskt Väggen med skåpet  befinner sig  ca 4 meter bort Bilden ( som är en filmruta av HDvideo)  är tagen tagen mitt i natten  kl 0156 becksvart inne.

Kameran kommer om nån månad att tjänstgöra under taket på lantstället som väderkamera riktad mot sjösidan .

Kommer att prova ut magnetisk fastsättning så att den kan ha ett antal fasta platser att flyttas till för djurspaning tex. Flyttning ska kunna gå på högst 5 minuter.

HÅLLER KOLL PÅ  NYA PRISVÄRDA KAMEROR SOM KOMMER

Ett urval av kameror som kan spara bilder o video  “i molnet” aktiverat av rörelse och kan bli köpvärda på kampanjpris.

Mitt  egen designade system ska innehålla ett antal enkelt flyttbara kameror för inbrottsskydd inomhus hemma och på landet  som fast väderobservatör och kanske någon utekamera   vridbar för andra tillfälliga aktiviteter tex djur- och fågelobservation- koll på grävlingar rådjur och rävar.. Kanske en kamera  som tittar i en fågelholk?

Det slutliga valet kommer att innebära minst en mer avancerad  flexiblare kamera  istället för  de billiga kamerorna. Max 3-5 kameror har jag behov av. Eftersom de enkelt kan flyttas till andra ställen kan de växla i antal mellan stan och i fritidshus beroende på säsong.

Om kameran känner av rörelser i bilden  kan man bli varslad direkt  i mobilen om man så vill med ett pushmeddelande (pling) eller ett  mail med liten fördröjning kan även skicka mail med bilder aktiverade av rörelse.

Enkel teknik finns för att aktivera  “happenings”  spotlight, ljud ,siren  från distans  eller på plats aktiverad av en rörelsedetektor.

OM MAN ANVÄNDER SOM ÖVERVAKNINGSKAMERA

Avsevärt billigare än Securitas och andra bevakningsföretag- De hinner ju ändå aldrig fram vid inbrott-Ett erfaret “Bus” är bara inne några  minuter har jag förstått av Leif GW .Jag kan ringa någon  istället som kollar upp om något skulle hända och har  bevismaterial på annan plats.

Den som redan har ett proffslarm installerat kan  ha en sån här  egen enkel kamera som kan fjärrstartas för att kolla “om tex larmet  aktiverats av nån anledning  ” och se om något hänt då man säkert  undrar om  det varit ett falsklarm ?

 

TIPS OCH FUNDERINGAR ÖVERVAKNINGSKAMEROR

Batterikameror har   begränsningar som man först inte tänker på    Kameran sover för att spara batteri tills den aktiverats av rörelse.  Istället för bildanalys  användes givare som känner av  ändring i värmestrålning (PIR) och väcker kameran  Detta begränsar  räckvidden att detektera rörelse till  5-15 m beroende på kamera.

Dessutom används ofta  en basstation för att spara på batteri  Basstationen ansluten via WiFi Kameran kommunicerar med basstationen med mindre energikrävande teknik

En bra kamera ska enkelt  kunna placeras och fästas var man vill Helst valbart batteri eller nätansluten  .

1 Kameran  ska kunna spara bildströmmar och eller videoströmmar   via WiFi . Bildkvalitet ska vara inställbar . Lagring på   FTPserver ett  krav (Hur många har egen server NAS ?) men även lagring i molntjänst tillverkaren OK

2 Gärna nightview men inte nödvändigt då räckvidden så kort (5m) lite beroende på hur kameran används.

3 Uppladdningsbara batterier med möjlighet att ansluta kameran så den ständigt laddas när den är i drift är  för maximal användning av kameran

4 För både inne och utebruk    gör kameran mycket flexibel i användning

5 Gärna magnetfästen som gör den lätt att sätta upp

6 Bra internetverktyg att ställa in kameran  via webben på distans som komplement till appar

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *