Uppdatering av Windows 7 eller 8.1 till windows 10

Uppdaterat 160725 erfarenheter efter ett år med uppgradering till W10 hittas en bit ner i inlägget

W10

Om man har Windows 7  eller 8,1  får man gratis uppdatera till windows 10  före 29 juli 2016. Har man äldre versioner måste man köpa Windows 10.Har man W8 måste man uppdatera till 8.1 först-

Windows 10 är så pass bra nu  / JULI 2016/ efter alla uppdateringar att man inte ska tveka att uppdatera. Jag som storanvändare av datorn har inte märkt av något störande sen jag uppdaterade till W10 i september 2015 på två datorer. Har dessutom hjälp några stycken med uppdatering sen dess och de är nöjda med W10.

Windows 7 och Windows 10 är väldigt lika och då  Microsoft säker hetsuppdaterar   W7 ända till 2020 är det ingen större mening att upggradera W7 i en äldre dator. Både W7 och W10 är överlägset bättre än missfostret W8.1 som kom däremellan. Vill man ändå uppdatera W7 i äldre dator kolla då först att tillverkaren supportar drivrutiner för W10 i just den datormodellen.

2 metoder att uppgradera

–via windows update när man får erbjudande- enkel om det funkar men krånglar ibland med felmeddelanden som är svåra att tolka och lätt att köra fast. Då kan man använda  nästa metod

  • med ett VERKTYG från Windows som fungerar bra om man använder ”tvåstegsmetoden” -ladda ned och spara på USB eller DVD sen installera. Känner man någon som laddat ned samma version av windows som man själv har och sparat på USB eller DVD kan man låna  – sparar 1-2 timmar.

WINDOWS UPDATE

Man kan anmäla till Microsoft att man vill ha en uppgradering den sker då så småningom via windows update automatiskt om datorn är kvalificerad. Misslyckas en sådan uppdaterung kan man använda metoden med verktyget

KOLLA DATORN

Kolla att datorn kan uppgraderas till W10  dvs har komponenter som uppfyller Microsofts krav -sök på tillverkarens hemsida. Om datorn uppgraderas eller har en misslyckad uppgradering via Windows update kan man utgå från att datorn är godkänd för W10.

Det finns  nyare W8.1 datorer märket ASUS köpta på Mediamarkt ( 2 år gamla) som har komponenter som inte uppfyller Windows10 krav och ASUS supportar då inte drivrutiner för W10  Lista Asus som klarar W10

W10 kan mycket väl fungera ändå men om nyare drivrutiner skulle behövas som några år kan det finnas risk för sämre funktion .

ANVÄNDA VERKTYGET

Ladda ned verktyget för rätt  dator”arkitektur” 32 bit eller 64 bit

 Högerklicka på  ”Den här datorn” på skrivbordet eller i utforskaren  och titta  i egenskaper där finns information om 32 eller 64bitKolla också samtidigt vilken Windowsversion du har tex Home eller Pro

Enkelt att göra  uppgraderingen till windows10 med verktyget   om man gör rätt i början för varje steg.

Det tar ca 1-2 timmar att ladda ned uppdateringen och ca 1 timme att installera uppdateringen där datorn sköter sig själv mesta delen av tiden.

Bara Windows 7 och 8.1 kan uppgraderas och man kan bara få den versionstyp man har på datorn tex Home- eller  Proversion

ANVÄND 2 STEGSMETODEN

STEG 1 Ladda ned och spara uppdateringen på USB elller DVD

STEG 2 Installera från USB eller DVD

Gör  inte installationen direkt från internet till datorn det kan bli mycket tidsödande vare sig man är van  eller  ovan .Ifall  något skulle krångla i slutskedet av installationen  måste allt göras om från början. Inget av det nedladdade används utan hela proceduren måste börja om igen.

LADDA NED OCH SPARA

VIKTIGT 1 Gör valet uppdatering inte  nyinstallation  -om den frågan dyker upp.

Innan nedladdning  börjar skall  3 val göras

uupdateringW10home5

Ladda  ned uppdateringen enligt alternativ som medger att spara på USB eller som ISOfil  som sen automatiskt bränns till DVDskiva

uupdateringW10home4

VIKTIGT  2 Välj  alternativet ”skapa installationsmedia för en annan dator inte  ”uppgradera denna dator nu” . Om man använder det senare  alternativet går allt i en följd utan möjlighet att spara på USB eller DVD Om det krånglar sent i installationen får man börja från början igen och förlorar minst 2 timmar.

Använd som lagringsmedium  USBminne 4GB eller DVDskiva som hålls i beredskap när uppdateringsfilerna ska sparas

När uppdateringen är sparad på USB eller DVD kan man göra installationen på datorn när man vill.. USB eller DVD kan användas till att starta (boota) datorn i framtiden om den inte vill starta och även att göra en ominstallation av den ”nya” W10 datorn.

INSTALLATION  AV UPPDATERINGEN

Sätt USB eller DVD i datorn  leta med utforskaren upp filträdet för lagringsmediet och klicka på setup-filen så startar installationen.

set up

Tillåt att uppdateringar hämtas när sådan fråga kommer annars får man ändå göra det efter installationen.

Man behöver bara gå in och klicka några enstaka gång under uppdateringsprocessen i några enkla val.

Om datorn talar om att något program inte fungerar med Windows 10 -avinstallera då programmet och starta om om så begärs. Uppdateringsprocessen fortsätter när datorn omstartats. Programmet som inte var kompatibelt kan sen installeras i rätt version efteråt.

Datorn startar så småningom upp  i Windows 10 världen som är lik vad man tidigare är van vid från Windows 7 o tidigare och ser mycket lovande ut.

ERFARENHETER EFTER ETT ÅRS ANVÄNDNING  2016

1 Installera CLASSIC SHELL så blir startmenyn som på windows 7 och man slipper ”appmöget”

2 Gör om installationen av W10 och gör en  ”clean” installation där hela hårddisken rensas. Det är en del jobb med alla program om ska ominstalleras och inte minst uppdateringar av Windows,  Windows 10 blir mycker stabilare efter det och kraschar mer sällan.

3 Återställningspunkter aktiverat fungerar bra på Windows 10 om man får problem med datorn efter nån uppdatering eller program

4 Windows defender räcker som virusskydd- går automatiskt in om man avinstallerar ett viruspogram.

LITE  ANDRA TIPS

Öppna inställningar och titta på system  ( windowsflaggan   nere till vänster/ inställningar/system )  en modern variant variant av kontrollpanelen av det man mest behöver använda

Klicka på sökfunktionen (Förstoringsglaset  nere på listen till vänster) och skriv kontrollpanel så hittar man den gamla vanliga kontrollpanelen eller tryck på windowsflaggan och X samtidigt så kan du sen klicka upp kontrollpanelen.

Titta  igenom allt under inställningar nya användbara inställningar tex Lagring där man kan se vad som är lagrat i olika kategorier och enklet  rensa bort onödiga filer.

Guide om man vill anpassa  W10 efter sin egen användning av datorn med W10

Dolda praktiska funktioner i W10

REFERENSER

EGNA DATORER

Jag har uppdaterat 2 datorer med denna metod W7 dator via DVD och W8.1 dator via USB 4GB

Jag har ca 50 egna program och bara ett funkade inte med Windows 10- där fick jag i efterhand leta efter en nyare version och installera .

Båda datorena startade fint utan problem och i skrivande stund har jag bara positiva erfarenheter  av W10  Klart bättre än missfostret  W8.1 och minst i samma klass som W7.

Åke ( en vän )  med 2 datorer W8.1 och  W7 pro  gick det smärtfritt att uppgradera med 2 stegmetoden när han följde instruktionerna-

LÄS  ÄVEN DENNA ÖVERSIKT

I DENNA ARTIKEL framgår  att det är bra att göra en uppdaterings-USB (DVD) för att undvika tidsförlust om felmeddelanden dyker upp under installationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

2 reaktioner på ”Uppdatering av Windows 7 eller 8.1 till windows 10”

  1. Hej – Bra info.
    Home/Prof resp 32/64 har jag fattat att jag inte får ändra, men hur är det med språk? Har svensk W7 nu men vill hellre ha engelsk(american) W10. Är det O.K.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *