web analytics

Dela hårddisken Vista eller Windows 7

uppdaterad 110421                                              Tillbaka till bacupstrategier

Passa på att se joke sidorna

Father bens site är en sk ”multipurpose site” 75% hittar hit med sökning då många av artiklarna ligger högt på google när du söker  25% läser alla jokes och ingår i nätverket ”A good laugh aday  keeps the doc away” Dit når du genom att ligga på maillistan eller att gå direkt till jokessidan 

NU TILL ÄMNET

Det underlättar både i bacup och återställning om man lägger  systemet och programmen i en del (partition) av hårddisken och har Mina Dokument i en annan del av hårddisken.Det är bra om du behöver mycket utrymme för dina egna filer mer än 20 GB ) . Fördelen ligger i att du har operativsytemet och programmen för sig själv- går fortare att defragmentera och kan göras bacup separat.

När datorn är ny är det lätt att dela upp hårddisken i Vista och  W7 men i XP är det lite krångligare i efterhand då det behövs en speciell programvara Norton  Partion Magic .

Det finns ett enkelt sätt att göra en delning av hårddisken i Vista och W7 med en krympafunktion som man når via Kontrollpanelen.

Dela upp Hårddisken med Krympa

1 Först måste man defragmetera hårddisken via program/tillbehör/systemverktyg/defragmentera och välj då C .

2  Gå därefter till till Kontrollpanelen /admverktyg/datorhantering/diskhantering och markera C-disken i bilden och högerklicka –  klicka sen på krympa då ser du hur mycket C går att krympa.

3 Med 250 Gb hårddisk välj minst 125 GB för C har du lite större hårddisk öka C till minst 150GB -extrautrymmet används av Windows som reservutrymme för RAM( fasta arbetsminnet ) och som snabbar upp datorn.

4  Ställ in det utrymme du vill ha för Mina Dokument  tex 100Gb och krymp– (går att ändra tillbaka sen  om du skulle ångra dig) . Det frigjorda utrymmet aktiverar du sen genom att markera det frigjorda utrymmet och aktivera det till en primär partition NFTS -högerklicka bara och fortsätt genom menyn efter aktivera.

För att flytta Mina Dokument till det nya utrymmet

För Vista kan du läsa här hur man flyttar mappar till en annan partition man laddar ned Ultimate System tweaker som inte behöver installeras utan kan ligga i en mapp och köras därifrån- gör en bacup av C i Ghost innan du gör systemändringar  det är avsevärt säkrare än windows återställningspunkter som ibland hänger sig! När du flyttar någon mapp under flyttningsproceduren börja med att göra en ny mapp på den nya partitionen och  namna den lika som den mapp du flyttar. Sen får du samma mapp på C och i den nya partitionen och  innehållet kan nås från både den gamla som ligger kvar under C  och den nya i den nya partitionen men där ligger allt innehåll var du än lägger in det eller tar bort det.

I XP är det enklare då allt samlat i mappen Mina Dokument -Öppna utforskaren och högerklicka på Mina Dokument och sen klicka på egenskaper och leta upp flytta då kan du styra var Mina Dokument skall ligga någonstans,

 

Om du inte kan frigöra tillräckligt med utrymme trots att mycket ledig plats finns

Har du defragmenterat hårddisken ordentligt ? Gör det en gång till och med Windows defragmanterare! kan gå..

Du har ett visst tomt hårddiskutrymme och när datorn är ny eller  ominstallerad ligger allt packat i första delen av hårddisken-då kan du komma åt mycket utrymme för en extra partition .  Är datorn använd kan större filer ligga här och där i det tomma utrymmet och minskas  möjligheten radikalt för att frigöra en större sammanhängande del med shrink funktionen.

Får du inte fram tillräckligt med utrymme med shrink måste du ominstallera datorn och för att det ska vara lönt att göra ska du ha behov av mycket utrymme för Mina dokument för det kan ta lite  tid  om du inte snabbt kan återställa till fabriksinstallation eller om datorn gammal då Windows uppdateringar tar lång tid,Å andra sidan blir datorn lika snabb som den var från början om du är varsam med program du installerar-Genom att du med min metodik gör succesiva uppdateringar av hårddisken- kan du den enkelt installera om  en tidigare version och få tillbaka snabbheten igen på 20-30 min + tiden för de uppdateringar du kanske  måste göra av Windows som tillkommit sen du använde den versionen.

Tillbaka till bacupstrategier

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY