web analytics

Centerbordsinfästning och centerbordets form Toppen

uppdaterat 200528 centerbordets form

BYTE BULT INFÄSTNING CENTERBORD

Bytte 2004 infästningen av centerbordet där bulten  och farmför allt brickorna rostat sönder och packningarna hade torkat. Syrafast bult denna gång men med galvad bricka ( borde varit syrafast.. 🙂 ) och packningar av en bit gummiduk blev helt vattentätt Märkte att båten började ta in vatten i samband med en sjösättning på våren 2004 efter27 år Bilden från 2014 efter10 år sen lagningen
IMG_0067beslag

”Centerbordfodralet” som sticker upp ur ”innerskrovet” är fyllt av vatten upp till vattenlinjen och det måste vara tätt – bilden ej i skala  Snittet på skissen nedan visar fodralet en bit längre bak i höjd med linan för centerbordet i höljet runt fodralet där skotråttorna sitter – Fodralet är högre längre  akterut och anpassat  så att centerbordet precis får plats när det svänger in.

KOLL AV EV SKADOR  CENTERBORDSFODRAL

Spricka

Om bultinfästningen är tät och inga håli finns  skrovet kan man misstänka en läcka kanske från en spricka längre ned i centerbordsfodralet om båten läcker.  Har bar hört om misstanken men ej tagit del av ett verkligt fall skall sägas. För att kunna se  måste golvet i stuvutrymmet  skäras upp vid ”fodralet” för att komma åt och besiktiga tex i sjön .- Ev besiktningsöppningar runt fodralet  i stuvutrymmet borde sen enkelt kunna tillslutas genom  att skruva på en  lämpligt formad platta i glasfiber. Med lite tur kanske det även går att laga den vägen om man hittar något..

CENTERBORDETS FORM

När höljet över centerbordsfodralet  borttagits anar man formen på centerbordet, Centerbordet i upplyft läge passar i fodralet ovan och nedsänkt  är det en rektangel som sticker ned i vattnet och med stöd i betongkölen.

Behöver man tillverka ett nytt  centerbord om det gamla förkommit gör en skiss. Mät på båten slitsens längd och läge i betongkölen i förhållande till upphängningsbultens läge och  uppdragingslinans läge. Med hjälp av en passare kan man sen avgöra  hur formen måste vara för att kunna svänga ut och dra upp centerbordet . Biten  av centerbordet som sticker ner under båten i nedfällt läge har fyrkantig form med rundat hörn fram,

Gör sen en masonitskiva och pröva.  Tjocklek plåt så man får några mm marginal på varje  sida i slitsen på betongkölen.

IMG_0067beslag

Tillbaka till Toppen

2 reaktioner på ”Centerbordsinfästning och centerbordets form Toppen”

 1. Hej!
  Köpte en Toppen segelkombi efter jag läst på din sida om hur bra de är. Undrar om det är normalt att man ser hur vattnet strömmar in när man tittar ner vid infästningen av kölen.
  Har bara provat min 1 gång men vände inåt land när man såg vattnet.
  jätte tacksam för svar, har aldrig haft kombibåt tidigare.
  Med vänlig hälsning Janne

  1. Kan vara läcka i skrovet Antingen har bulten för centerbordsinfästning inga packningar eller finns en liten spricka i centerbordsfodralet från en häftig grundstötning??Fodralet är en del av skrovet och vatten finns runt centerbordet i fodralet upp till vattenlinjen se bild och text som jag kompletterat med i bloggartikeln. Jag tror att det är packningarna av din beskrivning Sätt på packningar enligt bilden och sätt båten i sjön och se!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY