Centerbordsinfästning och centerbordets form Toppen

uppdaterat 211017 centerbordets form bild uppdaterad med skisser nedfällt centerbord    tips hur mäta upp det vid nytillverkning

BYTE BULT INFÄSTNING CENTERBORD

Bytte 2004 infästningen av centerbordet där bulten  och farmför allt brickorna rostat sönder och packningarna hade torkat. Syrafast bult denna gång men med galvad bricka ( borde varit syrafast.. 🙂 ) och packningar av en bit gummiduk blev helt vattentätt Märkte att båten började ta in vatten i samband med en sjösättning på våren 2004 efter27 år Bilden från 2014 efter10 år sen lagningen
IMG_0067beslag

”Centerbordfodralet” som sticker upp ur ”innerskrovet” är fyllt av vatten upp till vattenlinjen och det måste vara tätt – bilden ej i skala  Snittet på skissen nedan visar fodralet en bit längre bak i höjd med linan för centerbordet i höljet runt fodralet där skotråttorna sitter – Fodralet är högre längre  akterut och anpassat  så att centerbordet precis får plats när det svänger in.

KOLL AV EV SKADOR  CENTERBORDSFODRAL

Spricka

Om bultinfästningen är tät och inga håli finns  skrovet kan man misstänka en läcka kanske från en spricka längre ned i centerbordsfodralet om båten läcker.  Har bar hört om misstanken men ej tagit del av ett verkligt fall skall sägas. För att kunna se  måste golvet i stuvutrymmet  skäras upp vid ”fodralet” för att komma åt och besiktiga tex i sjön .- Ev besiktningsöppningar runt fodralet  i stuvutrymmet borde sen enkelt kunna tillslutas genom  att skruva på en  lämpligt formad platta i glasfiber. Med lite tur kanske det även går att laga den vägen om man hittar något..

CENTERBORDETS FORM

Bild av rostigt centerbord  Toppenbåt från användare i Åhus 2021Intressant bild för den som tänker tillverka nytt – galvaniserat stål räcker nog  i Östersjön tror jag – Man ser på rosten vad vattenlinjen är och att bulthålet ( längst ned på bilden ) ligger i vattenlinjen och kräver en tätning typ den jag visar på annan bild.

Behöver man tillverka ett nytt  centerbord om det gamla förkommit gör en skiss. Mät på båten slitsens längd och läge i betongkölen i förhållande till upphängningsbultens läge och  uppdragingslinans läge. Med hjälp av en passare kan man sen avgöra  hur formen måste vara för att kunna svänga ut och dra upp centerbordet .

Gör sen en masonitskiva och pröva.  Tjocklek plåt så man får några mm marginal på varje  sida i slitsen på betongkölen.

Skisser baserat på bilden dvs formen urklippt från bilden   kontrollera med måtten slitsen s längd i betongkölen och infästningspunkten läge – använd passare och linjal för en måttriktig bild i skala

Min pappersmodell jag använde för att skissa  centerbordet i upp-och nedfällt läge

Infällt och utfällt läge

Centerbord  principen

Hålet för bulten  högre upp än översta högra hörnet då går centerbordet  fritt genom slitsen i betongkölen Lutningen ovan bulthålet följer fodralet se bild nedan

 

Viktiga mått för att med passare och linjal göra en måttriktig  skiss som kan måttsättas

INFÄSTNINGSPUNKTEN OCH HUR DET SER UT OVANFÖR

INFÄSTNINGEN av centerbordet som roterar kring denna punkt när man fäler ner Måste ha packningar då det av nån anledning ligger i vattenlinjen

IMG_0067beslag

När Höljet tagits bort   ser man fodralets form närmats infästningen av centerbordet- jämför lutningen på centerbordet på modellen.

Beslag med lina  fäst vid centerbordets högsta punkt intill skruvmejseln som användes att puffa på cen terbordet så det faller ned då det var lite rostigt i nederkant sista åren jag hade båten och fastnade lätt i uppfällt läge i slitsen på betongkölen.

Tillbaka till Toppen

2 thoughts on “Centerbordsinfästning och centerbordets form Toppen

 1. Hej!
  Köpte en Toppen segelkombi efter jag läst på din sida om hur bra de är. Undrar om det är normalt att man ser hur vattnet strömmar in när man tittar ner vid infästningen av kölen.
  Har bara provat min 1 gång men vände inåt land när man såg vattnet.
  jätte tacksam för svar, har aldrig haft kombibåt tidigare.
  Med vänlig hälsning Janne

  • Kan vara läcka i skrovet Antingen har bulten för centerbordsinfästning inga packningar eller finns en liten spricka i centerbordsfodralet från en häftig grundstötning??Fodralet är en del av skrovet och vatten finns runt centerbordet i fodralet upp till vattenlinjen se bild och text som jag kompletterat med i bloggartikeln. Jag tror att det är packningarna av din beskrivning Sätt på packningar enligt bilden och sätt båten i sjön och se!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *