TIPS STREAMA TV CASTING MED CHROMECAST

publicerat dec 2015 senast uppdaterat 211119

MER TIPS LÄNGRE NED

Se TV via internet med Chromecast ansluten till TVn och styr med mobilen som fjärrkontroll- 

casting= överföra innehåll  på mobilskärmen till TV skärmen- det som händer är att TVn ansluts till routern -mobilen kan sen användas till annat -för att byta program eller stänga av Chromecast gör man det via mobilen. byter man ingång på TVn tex till vanliga TVn eller stänger av Tvn avslutarman  också Chromecast.

TRE BRA SKÄL ATT SKAFFA EN CHROMECAST

1 Man har en  bra PlattTV med HD skärm och  som inte är för gammal  kan man göra den till SmartTV. och behöver inte byta till en ny  SMARTTV för tidigt  Det måste finnas Hdmi uttag på TVn att ansluta Chromecast till , man behöver en smartmobil eller platta och ett wifi nät dit både Chromecast och mobilen är anslutna.

2 Man har redan en smartTV – Apparna fungerar inte klockrent i SmartTV dessutom är ”Smart-delen” ganska  ganska trög i en SmartTV.

3 Man använderTV i fritidshuset och vill se sina TVkanaler som man har i bostaden via internets playkanaler-man kan använda 4G eller fiber för internet. Med 4G får man begränsa tittandet och även använda   marksändTV för SVT1 SVVT2  TV4 och övriga gratiskanaler,

4 Ett billigt sätt att komma åt streamingTV direkt till TVn utan byta TVn

ENKELT KOMMA IGÅNG

Koppla in via Google Home appen skriv ut instruktionen och följ

Konfigurera Chromecast-enheten – Android – Chromecast Hjälp

MER TIPS

Ska du  konfigurera om  eller konfigureringen krånglar återställ Chromecast  till fabriksinställningar  när den är ansluten  till elnätet finns en liten knapp att trycka på håll den inne och lilla lampan blinkar o skiftar färg o lyser grön igen  sen brukar det vara enkelt att konfigurera

Home appen är lite rörig  att använda med alla alternativ då den gjord att använda med flera chromecast och olika platser. När man väl lyckats börja ”casta” ( överföra allt till TVn ) fungerar den klockrent.

Kolla att det fungerar gör man enklast via appen när man konfigurerat genom att överföra mobil skärmen till TVn. Öppna Homeappen klicka på runda ikonen  med ”porträtt” nere till höger då kommer man till ”konto” Scrolla ner och klicka på ”Spegla enheten” nu står Casta till och platsen för din Chromecast Klicka där så  speglas skärmen på TVn om allt konfigureratsätt.

Nu kan du tex starta appen svtplay och välja vad du ska se och sen  leta upp symbolen för casta och trycka  sen  startar TVn med svtprogrammet.

Mobilen kan sen användas till annat då TVn nu har direktkontakt med routern 

Om du vill stänga av castingen till TVn  öppna SVTplay i mobilen ( exemplet) och där   tryck  på symbolen för ”casta”  och  stoppa castingen genom tryck på en etikett.

Man kan alltid stoppa castingen genom att dra ur strömförsörjningen- en rutin som är bra om man använder mobilt internet som kostar per nedladdad GB så den inte castar i onödan i bakgrunden. 

FÖRDELAR ATT HA CHROMECAST

Med Chromecast blir den gamla plattTVn  en smartTV som kan göra mera än en ny  smartTV  med en smartphone eller padda som  fjärrkontroll.

Även med en ny SmartTV har man nytta av Chromecast. Appar i SmartTV fungerar ibland sämre än appar i Smartphones och Ipad som är utvecklade för betydligt större antal användare.

TEX SVTplay  och Filmkanaler i Samsung fungerar ibland sämre än  med motsvarande  smartphoneappar och ipadAPPAR via Chromecast.

Appar ser också olika ut i TV och smartphone. Man kan vara van vid viss app  i Smartphone och föredra den.

Istället för att köpa en ny SmartTV KAN MAN  köpa en nyare PlattTV och förse den med chromecast

tex 3- 4 år gammal Samsung 43tum Led för 1000-1500  kr på Blocket och en Chromecastdongel för 400 kr på KjelloCo och få en smartare   TV än en ny- Mervärdet med den nya tekniken   4K  som nya SmartTVapparater klarar  är fortfarande litet de närmaste åren.

Krav för Chromecast:  Man behöver ett  eget WiFinät via en egen router som är det bästa sättet att distribuera internet trådlöst internet  hemma.

Man behöver en smartphone  elelr platta Ipad går utmärkt och den  gamla TVn ska ha hdmi uttag och gärna ett USB uttag för strömförsörjning. av HDMI dongeln men det går lika bra i sytömuttag

Chromedongeln hämtar TVsignalerna  från internet via WiFi  och routern.

Smarttelefonen elelr plattan  fungerar som fjärrkontroll och kopplar in den TVkanal du väljer att casta till  TVn    Sen har Chromecast direktkontakt med routern  och Smartphonen är inte med längre än om man vill byta kanal .

ChromeDongeln finns på Kjell oCo

APPLETV lika bra som Chromecast -Lite dyrare  Då ansluter man en TVpuck  ” APPLE TV”  via HDMI kabel till TVn    med egen fjärrkontroll . Ansluter enheten till internet och kan ladda  ned appar till enheten.  TVn  blir internetansluten och man kan stream TV även till en äldre TV- AppleTV pucken är snabbare och smartare än SmartTV alla märken 2021. Men framför allt man som med Chromecast komma åt betydligt fler appar än vad SmartTVn kommer åt.