SVT KANALER HD I TV UTAN DIGITALBOX

Publicerat 9 mars 2020 uppdaterat 17 feb 2021

 DIGITAL TV  UTAN DIGITALBOX OCH DYRA PROGRAMPAKET

TV-tittandet är under förändring – mindre intresse för dyra paketerade kanalpaket med massor av skräpkanaler  sk LINJÄR TV och mer intresse för bara SVT   och egna kanalpaket SK STREAMING TV typ Netflix, HB0, CMORE som man gärna vill se  en TV som klarar HD och som inte behöver vara smart

2020 behöver man inte en digitalbox längre då man kan se digitalTV i vilken TV som helst  som inte är för gammal (<7-8 år med hdmi-uttag) som kan visa HD man bara kopplar till tillsats APPLETV eller CHromecast- man måste ha  internet , en router och WiFi.

SmartTVn har visat vägen.

En HDTV som inte är SmarttV kan enkelt  kompletteras och bli smart.

I en bostadsrättsförening och med tillgång till kabelTV har  man ofta de kanaler som behövs i standardkvalitet ( icke HD) och internet och router  med eget WiFinät ingående i avgiften som är de teknikresurser som behövs

Om man använder teknikresurserna  klokt  kan man minska mediakostnaderna eller se TV med bättre bildkvalitet utan att det behöver ge ökade månadskostnader för abonnemang.

 

CHROMECAST

Med enkla medel  kan man se SVTs alla program  i HD dvs med hög bildkvalitet om man  använder SVTs playkanal och ”strömmar TVprogrammet” digitalt direkt från internet till TVn med en billig tillsats  CHROMECAST   som kan överföra HD kvalitet.

Chromecast kan via internet överföra digital TV i HD format till TVn utan att man behöver en digitalbox.
Undantag   för Boxer (marknätet) och Telia där behövs en digitalbox även för gratiskanalerna men då visas de i standardformat och kostar inget om man inte köper kanalpaket.    

Är TVn inte är för gammal och klarar HD och är försedd med  hdmi-uttag brukar  Chromecast fungera . Dessutom får  man en SMARTTV ”på köpet” som har fler möjligheter än en ny  SMARTTV  faktiskt.
Jag började använda Chromecast när den lanserades 2014  på en  Samsung HDTV från 2006 med ett hdmiuttag det fungerade klockrent

En ny smartTV har begränsningar av SVT PLAY-appen

Har man en SmartTV med appen SVT play  har SVT i den appen inte  tagit med  SVT livesändningar tyvärr.  Man kan alltså   inte  se SVT live i HD via SVTplay-appen i en ny SmartTV . SVT  hänvisar istället till   att komplettera TVn med Chromecast och APPLTV   Läs på SVT. 

Mobil eller Platta behövs för att styra Chromecast

För att använda CHROMECAST behöver man  man  tillgång till internet och en router med   WiFI i bostaden och en smartmobil eller surfplatta som är ansluten till WiFi nätet.

Med  appen SVTPLAY i mobilen eller plattan kan man  se SVTkanalerna  live i HD och  överföra sändningen  med ett tryck på en ikon i den mobila enheten  till TV-apparaten försedd med CHROMECAST-proceduren kallas ”casting”.  Det enda kluriga kan vara inställningen av Chromecast – Lätt  för den som är digitalt van( barn eller barnbarn).

Användningen av CHROMECAST är enkel .  TVn reagerar direkt när man trycker på den lilla symbolen för ”casting”som syns i mobilen vid val av TV program tex SVT1 . TVn byter kanal och fångar nu sändningen av SVT1  i HD  direkt från internet..

 LÖSNINGEN MED CHROMECAST PASSAR FÖR

  • Den som har en vanlig HDTV som har några år på nacken och inte vill abonnera på digitalbox med dyra digitala kanalpaket  då man inte har nytta av alla extrakanaler som följer med.   Man ser idag kanske  SVTs program  via  det grundutbud av TVkanaler som ingår i hyran och ser SVT i HD  kanske via en platta eller mobil.
  • Den som  vill konvertera sin TV till en SMARTTV   välja program att se i HD  via appar i mobilen eller plattan som komplement till det man har idag.
  • Den som redan  har en SMARTTV och kanske bara ser SVT bland gratiskanalerna eller i platta  eller dator och har appar för film och sportkanaler i SMARTTVn och vill se SVT i HD och slippa digitalboxen.

APPLE TV

FÖR DEN SOM HAR EN NYARE  HDTV OCH FUNDERAR PÅ SMARTTV .

Finns liten anledning att byta till en SMARTTV om man har en nyare HDTV utan enda skälet är möjligen skärmstorleken- en TV med HD skärm av bra kvalitet brukar hålla  minst 10 år.

Bättre då  att konvertera  den gamla TVn med bra skärm  till en SMARTTV än att byta TV bar för att den ska bli smart. I detta fall  är APPLETV ( också kallad AIRPLAY) det bästa valet. Kostar lite mer men är enklare att använda  än Chromecast då man har de appar man behöver inbyggda i enheten.

Man får en liten tillsats till TVn som ansluts i ett HDMI -uttag  .En liten fjärrkontroll   och appar som behövs som  man nu kan se på TVskärmen. Man slipper använda mobilen eller plattan för att styra TVn.  Appar hämtas till APPLE TV direkt via TVskärmen

Man kan om man så vill också använda appar i mobilen och plattan och ”casta” till TVn via APPLETV

TVn blir en SMARTTV med en fjärrkontroll

Man gör sin TV till  smartTV  som kan hanteras med bara en fjärrkontroll ( den som följer med APPLETV) och   man behöver inte en digitalbox  om man  inte ser fler kanaler än de SVT har och de som följer med i grundutbudet i föreningen.  Det finns mängder av  appar som är gratis och som man betalar för att komplettera med tex TV4.

Lite klurigt att ställa in som alltid med APPLE-prylar Man behöver ett APPLEid och hela inställningen hanteras  i TVn med lite omständiga skrivverktyg . Väl på plats rätt inställd och när man kommit underfund med fjärrkontrollen – är APPLE-tillsatsen helt suverän. Enklare att hantera än en färdig  SmartTV som kan vara rätt kluriga att förstå sig på och ställa in beroende på märke.

ANDRA ALTERNATIV ATT SE FLERA KANALER UTAN DIGITALBOX MED SMARTTV

Abonnemang av playkanaler tex  Teliaplay via internet  som ger tillgång till fler kanaler    ger stor flexibilitet då Plattan eller datorn kan fungera som  andra TV.  Man kan använda abonnemanget hemifrån tex i fritidshuset och ansluta en Chromecast på TVn där och se alla sina kanaler.

Finns mängder av appar att komponera sitt eget TVpaket och slippa alla skräpkanaler  som följer med i  ComHems   eller Telias  utbud av kanalpaket och digitalbox. TIVObox och INSPELNINGSBOXAR och annat som följer med är teknik på utdöende när man har playkanalerna som nås via internet har börjat komma i allt större omfattning.

CHROMECAST ELLER APPLETV?

Mina erfarenheter

har man redan en smartTV

Chromecast   ett bra komplement då man kan hitta bättre appar på android än vad  smartTVn har för den som har android, Chromecast fungerar lika bra med en Ipad o

AppleTV är enklare att hantera då den har egen fjärrkontroll- Integrera aldrig  APPLE i TVns fjärrkontroll – APPLETV fungerar bättre om man använder använder dess egen fjärrkontroll .

Om man inte har smartTV är APPLETV att föredra

I fritidshuset behövs en tillsats AppleTv eller Chromecast om man vill se egna kanaler hemma via ComHemplay och teliaplay då man inte hittar dessa appar i vare sig LDG eller  SamsungTV

VISST KAN MAN HA DIGITALBOXEN KVAR

Om man ser på många av kanalerna 1-10 i grundutbudet är det värt  ett grundkanalpaket med HD hos Telia och ComHem. Då har man digitalboxen kvar. Har  man inte en  smartTV  kompletterar man TVn  med Chromecast eller APPLE TV och kommer åt ” streaming-media” NETFLIX , HBO ,sportkanaler och  annat via internet som alternativ till Telia och ComHem!

MIN EGEN ANVÄNDNING CHROMECAST APPLETV

Har använt Chromecast sedan 2013 och AppleTV sedan 2016  Fn har jag tre Chromecast   2  st i stan  en till SmartTV 50 tum  (2019) och en  används till 18 tums datorskärm som andra TV . En  Chromecast används till 40 tums TV( 2015) i sommarhuset. En AppleTV används i sommarhuset som ”huvudapparat” att se TV med kanalpaketen från stan   via Teliaplay  och   fibernätet  .Komplement ärbåde Chromecast och även Markbundna digitala nätet  med gratiskanalerna som bacup och att snabbt koppla in  lokalnyheter  i länet där vi har huset. Teliaplay visar lokalnyheter Skåne och SVTplay visar Stockholms lokalnyheter   efter rapport men det markbundna nätet visar lokalnyheter i länet där sommarhuset står

Mer att läsa

APPLETV FJÄRRKONTROLL HUR DEN FUNGERAR

TIPS CHROMECAST

Gör dig oberoende av medialeverantör
använd bara telias och comhems mailadress som reservadress använd gmail, hotmail eller annat som e-postadress då kan man enklare byta leverantör med bättre villkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *