BILDER PÅ ALLA BESLAG NEDAN
Liten instruktion att göra klart för segling av Toppen
Orginalriggen mast och bom är av mycket hög kvalitet i Aluminium och beslag av syrafast stål
Mastmontage
Man är lämpligen 2 som monterar masten och gör det vid stranden eller på handtrailer på land- en som står i båten och håller masten och en som monterar stagen
1 Masten med vanten isatta i masttoppen och en vindflöjel å toppen sätts i mastbeslaget framifrån så att bulten i mastbeslaget på båten kommer i skåran i maständen och under resningen skåran för storseglet naturligtvis bakåt
2 Sidovanten fastsätts först och masten hålles lätt bakåt så kan man lätta sätta i fästena ( jag använder hål 5 uppifrån )och sedan när förstaget ska i och med vantskruven rätt inställd ska man pressa fram masten med måttlig kraft för att få fast staget- Första gången man sätter i masten justerar man vantstaget – sen brukar det räcka med att pressa fram masten vid fastsättning
Kolla mastens inställning vid första seglingen Båten ska själv gå upp i vinden om man släpper rorkulten – om så inte sker måste mastens lutning justeras så att masten lutar något mer bakåt. Lossa förstaget och flytta fästpunkten på sidovanten ett hål nedåt och släpp på förstaget med vantskruven så att man kan pressa fram masten så att vantet kan sättas i.
Göra klart för segling
1 Sätt på rodret- ett beslag under vatten som stålpinnen träs i och ett beslag ovan vatten som pinnen trycks in i skåra och sen vrides så att överdelen av pinnen ligger på båtkanten. Rodret trycks upp om man går på grund med roderet och lossnar helt vid häftig grundstötning tex om seglar upp på stranden.
2 Seglen är lätta att sätta på
Focken fästs i beslag i fören och skoten dras bak via block på skotskenan genom öglan och skotråttan på centerbordshöljet och gör en enkelknut i ändan på varje skot. Fäst fockfallet i seglet och sätt fast plastbeslagen på seglets framkant i främre vantet och dra upp focken med löst hängande skot och gör fast fallet i masten
3 Storseglet har tre lattor i toppen kolla att de sitter i ordentligt , Sätt på skotet i bommen och båten och trä sen på seglet i skåran på bommen och fäst med skruven i mastbeslaget och spänn seglet i nederkant genom att knyta fast i bakre beslaget bak på bommen. Trä seglet in i skåran på masten och fäst fallet. Dra upp seglet och sätt fast fallet. Justera dirken så att seglet hänger fritt.
4 Centerbordet kan släppas ned via beslaget på centerbordshöljet i mitten där skotråttorna sitter- Jag har tagit upp ett hål där så att jag med ett litet verktyg typ skruvmejsel kan slå på centerbordet om det tillfälligt fastnat i uppfällt läge ( kan ha kommit sand emellan) även rost i ändan efter vintern på senare år.
Bild på båten av nye ägaren 30 maj 2018 i Hallsfjärden Södertälje
Bilder på alla beslag för riggningen
klicka på bild för större bild
- Stagens infästning i masten Beslaget som sitter i wiren är avlångt ellipsformat och träs in på tvären i det avlånga hålet på masten- Man kan jämföra det med en krok som sitter i masthålet men är säkrare då det ihar vingar horisontelloch inte kan komma ut utan att vridas 90 grader.
- Förstaget med vantskruv sätts på sist
- Mastfoten i beslag Masten träs i mot bulten och reses
- Sidostag sätts på först- fockblock i bakgrunden
- skotskena med fockblock
- Bommen träs på pinne på beslag –
- Skruv att fästa storseglet i och bomfäste i nederkant
- Fästen för segel och dirk (bomlina) Här sitter dirken fast på bommen i ”fel” beslag Skulle egentligen vara fäst i plastbeslaget. Aluminiumbeslaget på bommen med hålet är egentligen för storseglets nederkant som trätts i en skåra på bommen bakåt dras fast med en tamp i ändan.
- Beslag för fallen ( linorna för segel)
- Knape för fall- skotskena i bakgrunden
- Blocket fäst i bommen – bakgrunden rodret med stålpinnen som sticks ned i ett beslag under vattnet i aktern och överdelen en urfräsning i pinnen som förs in i ett andra beslag i övre delen av aktern- sen vrides pinnen och håller fast rodret i båten, Om rodret slår i ett grund far det upp ur nedre beslaget och lossnar- därför behöver man en tamp i rodret som är fastsatt i båten för att inte tappa rodret i vattnet om man går på grund..
- skotråttor / fjädrande skotlås/ för focken och tamp med lås för centerbordet och liten skruvmejsel att slå på centerbordet om det fastnat- beslag för åra till vänster. Man ser också förlängningspinnen på rodret om man hänger och sitter i mitt i båten.
- Beslag på bommen för skotblocket
- Beslag på båten för skotblocket
- roderbeslag Notera pinnen på rodret som sitter i två belag på aktern. Stålpinnen överdel är böjd 90 grader och den lilla delen ligger i ett plastbeslag på aktern- se i aktern svart med liten snörstump Slår en lätt knop runt Stålpinnens överdel för att hålla pinnen på plats i längsled- Om man drar upp pinnen lossar rodret från båten. Ordinarie beslag ett plastbeslag med fjädrande läpp som hållit stålpinnesns överdel som är böjd. Men plasten håller inte utan går bara sönder därför är den lilla snörstumpen effektivare.
- Fäste för dirk ( lina för bommen)
- Knapar för fallen
- Infästning av sidovant med beslag på båten Hål 5 uppifrån för vantets infästning bra för denna båt på båda sidor – då fårmasten rätt lutning när vantet i fören sträcks och görs fast Båten lovar då ( går upp i vind) om man släpper rodret vid segling
- Rorkult med förlängning och årfäste
DYVIKA i aktern vid kölen.Det finns ett gängat hål med en dyvicka i form av en mässingsplugg ca 12 mm i diameter som är skruvad i aktern . På land kan man tömma kölsvinet på vatten genom att skruva bort dyvickan, Man kan också länspumpa båtens kölsvin med en enkel handpump via ett hål som täcks av ett påskruvat plastlock på däckgolvet i aktern,
Hej!
Köpte nyligen en beg, Segeltoppen, nr 221.
Längst ner i aktern vid kölen fanns ett ca 10-12 mm hål där det rann ut massa vatten när jag tog upp den…??!!
Funktion??
Köpt o tänkt montera dyvika. OK??
Sitter inte en propp i hålet blir båten vattenfylld om den ligger i sjön. …. Hålet har en gängad plugg och är en dyvika att tömma regnvatten ur kölsvinet när båten uppdragen.