FÄRGFOTO från 1951

Fem Motalabröder 1951

Fem Motalabröder 1951

Bengt står längst bak till höger och blir 12 år 1951

Färgfoton var inte så vanliga på tidigt 50-tal Denna färgbild  är tagen  i Motala sommaren 1951 då jag och mina bröder blir fotograferade av en amerikansk turist på en passagerarbåt  på Göta kanal . Vi åker uppför de  5 slussarna i Borenshult, där Göta kanal lämnar sjön Boren och förflyttar kanalbåten upp till Vätterns nivå. Amerikanen skickade fotot till min far efteråt och det var mycket uppskattat . Färgfoton var mycket ovanliga i början av 50-talet  och Du hittar  inte många färgfoton i gamla fotoalbum från den tiden.

Min far  Nils mest  kallad Nisse (som var ingeniör till professionen) har som söndagsnöje tagit med oss pojkar till Borenshult för att se på slussningen av kanalbåtar och samtidigt förklarar han säkert för oss ingående  både hur slussarna fungerade och hur Göta kanal byggdes en gång i tiden. Min far har frågat skepparen om han får åka med sina fem pojkar på kanalbåten uppför slussarna och sen följa med de sista kilometrarna fram till hamnen i Motala.

Kortet har jag nyligen scannat från ett gammalt fotoalbum och skall förstora det något samt bildbehandla det i Photoshop

3 thoughts on “FÄRGFOTO från 1951

 1. Jag heter Lars och står längst bak , längst till vänster.
  Då julen nu närmar sig så blir det ju ett och annat telefonsamtal med julhälsningar till släktingar och vänner.
  Idag talade jag bland annat med vår morbror Lasse och moster Brita i Karlstad. Vi talade om lite av varje och samtalet kom naturligtvis in på hur de mår. Jo då, det går an, men man får allt lära sig att umgås lite med sina krämpor, som Britta uttryckte det.
  Jag kontrade då med att vi , morbror Lasses syskonbarn, också har kommit upp i åren , och att vi också börjar ”lite känning” av detta.
  ”Oh nej”, utbrast då Brita. ” Det går inte, ni kommer alltid för oss att vara Cajsas pojkar”.
  God Jul
  /Lasse

 2. Tack Bror Lars för Ditt förtydligande som jag ytterligare spär på

  presenterar jag härmed från vänster till höger på bilden står med början uppifrån
  Lars (9), Gunnar (10),Bengt(11)
  Sigvard(5) och Ulf (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *