TRÄNINGSCYKEL BRA KOMPLEMENT KONDITIONSTRÄNING

På vinterhalvåret när det är halt och isigt ute och det är svårt att ta rejäla promenader när man kommit upp i ålder då är en träningscykel ett bra komplement att stärka upp konditionen med.

Har använt en enkel träningscykel sen i början av januari 2024 och är mycket nöjd

Cykeln köpt på Biltema och  kostade 1399 kr och den är enkel att sätta ihop då den levereras i några huvuddelar i en kartong som man skruvar ihop själv.(se bruksanvisning nedan)

Mycket nöjd med denna enkla träningscykel och fann ingen anledning att betala för mycket för en sådan  utan istället köpa en billig cykel som klarar lite  högre vikt och har ett svänghjul och en display. Trots allt är det 1 års garanti så värt att pröva.

Max belastning 110 kg
Vikt svänghjul 2 kg
Mått hopfälld 48 x 43 x 130.5 cm
Mått utfälld 77 x 43 x 115 cm
Sadelhöjd 72,5-83,5 cm


Avläsning tid, hastighet ,sträcka , kalorier lätt att läsa av ,ställa in mål och nollställa.

Levererades i några huvuddelar i en låda- enkel att skruva ihop  och få stabil – Huvuddelen är färdigmonterad och i hopfällbart läge Man monterar sedan enkelt sadel ,styre ,trampor och markstöd, sätter fast skärmen och ansluter i kontakt. Hela jobbet tar   ca 20-60 min att skruva ihop beroende på vana. Medföljer  bultar, muttrar och verktyg  –läs mer i manualen.

Vill man betala för ihopsättningen gör säkert BilTema det och cykeln lätt att transportera i bilen då den är ihopfällbar.

Manual testcykel

Bekväm och enkel att förvara

Cykeln är bekväm och tystgående. Har en snygg och stilren design. Är lätt, hopfällbar och enkel att förvara.

Svänghjul  med magnet

Cykeln har ett tvåvägs svänghjul med magnetisk insida, som ger ett starkt motstånd och som gör att pedalerna långsamt slutar snurra när man inte trampar längre. Vikten på svänghjulet är 2 kg.  Inställbart  trampmotstånd läge 1-8

Justerbar sadel passar för lång- och kortväxt

Sadelhöjden går enkelt att justera i flera olika lägen från 72,5 cm till max 83,5 cm. Träningscykeln passar användare som har en längd som är mellan 150-190 cm och väger max 110 kg.

TRÄNINGSPROGRAM

Gärna framför en bildskärm med musik , landskapsbilder eller en cykelväg- det mesta finns på youtube. tex VASALOPPET RISBERG eller Cykla längs Göta kanal

Sätt egna träningsmål

En kontrollpanel visar tid, hastighet, distans och kaloriförbrukning. På den kan du också sätta upp egna träningsmål.

Träningscykeln passar användare som har en längd som är mellan 150-190 cm.

Eget enkelt träningspass den första tiden

Man får prova sig fram viktigt med uppvärmning och nedvarvning  efter ett belastningspass

BRA PROGRAM FÖR 80 åringar som är aktiva som vi.

Mitt program

3- 4 ggr per vecka 40 min per gång med trampmotstånd som passar mig 23-25 km/h

10 min läge 2  uppvärmning

20 min läge 6 belastning som ger andfåddhet

10 min läge 2 nedvarvning

Hustruns program

3-4  gånger i veckan  20-23 km/h

7 min läge 1 uppvärmning

15 min läge 4  belastning

5 min  läge 1  nedvarvning

ERFARENHET

Efter 6 veckors  användning

Cykeln går problemfritt och lätt att ställa in i höjdled och enkelt ändra belastning Sadeln sitter man också bra på.

Konditionen ökat  för egen del trampade ca 1,4 mil under 40 min träningsperioden  tidigare Efter 6 veckor kommer jag1,6 mil dvs trampar lite fortare vid samma ansträngning under belastningdelen. Snart tid att gå upp ett steg på motståndet ?

Jag har lite arytmistörningar hjärtat sen många år men hårdtränat tidigare utan problem. Hjärtat går jämnare  i betydligt längre perioder när konditionen är på topp  . Jag vet sen tidigare då jag regelbundet löptränade att bra kondition stimulerar hjärtat positivt med bättre hjärtrytm . Min vilopuls ligger kring 48-50 nu när jag är vältränad och  min Garmin  pulsklocka är till god nytta.

Cykeln bra även för hustrun som behöver extra  kondtionsträning förutom rehabövningarna efter ett benbrott före jul och motionscykeln  har blivit ett  riktigt bra komplement även för henne.