Olika sätt att ansluta till internet med datorplatta

uppdaterad 160106

Passa på att få några goa skratt  idag  gå då  in via min Backdoor 

NU TILL ÄMNET

Metodiken kan tillämpas på alla typer av moderna dator- eller surfplattor som har 3G/4G och/ eller WiFi

En fullutrustad datorplatta med 3G/4G och WiFi har anslutningsmöjlighet till internet via 3G/4G nätet eller ett separat  trådlöst WiFi  nätverk– anslutning till internet via kabel sker aldrig med en datorplatta.

1 Anslutning via 3G/4G nätet- plattan måste då vara 4G-modell  dvs ha plats för ett SIMkort för telefoni och internet 

Man behöver ett abonnemang med internet via 3G/4G nätet på plattan.

Man kan skaffa  ett separat telefonabonnemang med internet för plattan och extra telefonnummer men det  är onödigt om man redan har en telefon med mobilabonnemang

Det billigaste sättet är att skaffa ett tvillingSIMkort till sin mobiltelefon som då behöver vara en mobil med internetabonnemang.

Utveckling av avtalsformerna går fort så man kanske också kan få ett annat SIMkort med bara internet som delas med telefonen  för man behöver ju inte ringa från plattan.. Det  kanske går med någon app -har aldrig försökt.

2 Anslutning via 3G/4G nätet- plattan har inte 4G utan bara möjlighet att ansluta till WiFi nät .

Plattan måste koppla upp mot internet via WiFi ( trådlöst nätverk  WiFi sänds ut av routrar

En modern smartphone kan  enkelt ställas om och fungera som en router  och automatiskt koppla upp plattan till internet.

Har man telefon och platta av fabrikat Sony  kopplar plattan automatiskt upp mot internet via bluetooth till telefonen om inte WiFi finns i närheten om man parat ihop dem med Sonylink.    Ex Sonyprodukter

3 Mobilt internetabonnemang och egen batteridriven router

Den bästa och mest flexibla lösningen. Då slipper man köpa en 4Gplatta som kostar 1000 lappen mer än en ren WiFiplatta och man  får på köpet helt nya möjligheter.

 

Man kan med en egne bärbar router dessutom erbjuda internet till flera. Kan användas i hela Sverige där 3G/4G täckning finns, Tex på resa eller i bilen med passagerarna som surfar. I fritidshsuet om man har dator där, Som reserv om fasta internet strular, Låna ut till nån vän som har strul med internet bara  den egna fantasin sätter gränsen för användningsmöjligheterna , 🙂

4 Anslutning till internet via andra WiFi-nät

Hemma

Om man har en platta  och dator eller laptop eller smartphone eller  har gäster som vill ansluta till internet med egen utrustningär en fast trådlös router som sänder ut internetsignalen en klar fördel. . Då kan man koppla upp tex plattan mot internet var man än befinner sig i lägenheten/huset.

Borta

Besöker man någon som har internet trådlöst via wifi kan man koppla upp sig på internet med plattan sen man fått lösenordet.

På de flesta hotell finns WiFi idag

På de flesta allmänna platser i hela världen finns sk  hotspots där man kan koppla upp sig trådlöst via WiFi exempel kaffeer, flygplatser, hotell, butiker, torg you name it- ibland är det gratis ibland får man köpa sig access en viss tid eller viss datamängd- ofta finns vissa begränsningar-typ-det går inte att ringa Skype , inte att se video etc.

Att koppla upp sig på  allmänna platser” innebär risk för” insyn ” så försiktighet är att rekommendera men man ska inte överdriva risken vid korta uppkopplingar för tex  kortare allmän surfning och allmän epostläsning -En bra regel är att inte förvara egna privata mer eller mindre konfidentiella  filer på apparaten.

Min 4 års erfarenhet av platta använd mycket på resor  är att INTE köpa en 4G-platta med 3G/4G  som får liten användning om man tänker smart.

Bättre att lägga ”merkostnaden” av 4G plattan på ett internetabonnemang som inkluderar en batteridriven 4G router som inte blir särskilt dyrt . Telia som har bäst täckning kostar   99kr/mån för  6 GB/mån och har flexibla ändringsregler utan bindning om man vill öka eller minska surfmängden dessutom ofta kampanjerbjudande på 100GB eller 200GB 3 mån vinter och sommar.

 

Läs mera

Mera tips kring datorplattor

Samlade  artiklar och annat kring  bla datorplattor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *