DEN LÖNSAMMA LÄKARMOTTAGNINGEN

En äldre man hade precis gått i pension men blev snabbt väldigt uttråkad så han bestämde sig för att starta en alldeles egen läkarmottagning trots att han inte var läkare.
 
Han satte upp en skylt utanför huset och skrev ”Doktor Anderssons klinik. En behandling kostar 500 kronor, men blir du inte botad får du 1 000 kronor tillbaka”.
 
En riktig läkare, som hette Jönsson, fick syn på skylten och tänkte att detta ju var en gyllene möjlighet att tjäna några extra kronor, då gubben antagligen inte hade någon koll alls på sjukvård. Så han gick in på mottagningen och där utspann sig följande dialog:
 
Doktor Jönsson: ”Jo, herr Andersson, jag har tappat all smak i munnen, tror ni att ni kan hjälpa mig?”
 
Herr Andersson: ”Självfallet. Kan syster vänligen hämta medicinen som finns i fack 22 och droppa tre droppar i doktor Jönssons mun.”
 
Doktor Jönsson: ”Aaaaaj! Det här är ju bensin!”
 
Herr Andersson: ”Grattis! Ni har fått tillbaka smaken. Det blir 500 kronor, tack!”
 
Doktorn blir irriterad och återvänder till den falska läkarmottagningen några dagar senare för att försöka få tillbaka sina pengar.
 
Doktor Jönsson: ”Jag har tappat minnet, jag kommer inte ihåg mig själv. Kan ni hjälpa mig?”
 
Herr Andersson: ”Kan syster vänligen hämta medicinen i fack 22 och droppa i patientens mun!”
 
Doktor Jönsson: ”Nej, du! Det är ju bensinen!”
 
Herr Andersson: ”Grattis! Du har fått tillbaka minnet! Det blir 500 kronor, tack!”
 
Doktorn blir nu ännu argare och bestämmer sig för att återvända en tredje gång för att försöka få tillbaka sina pengar.
 
Doktor Jönsson: ”Min syn har blivit oerhört dålig, jag kan knappt se någonting. Skulle ni kunna hjälpa mig?
 
Herr Andersson: ”Tyvärr, jag har ingen medicin mot synproblem så här får ni tillbaka 1 000 kronor.”
 
Men i stället ger han doktorn 100 kronor, varpå doktorn utbrister ”Det här är ju bara 100 kronor!?”
 
Herr Andersson: ”Grattis! Ni har fått tillbaka er syn! Det blir 500 kronor, tack!
Ett bidrag från Paul i Provence

ANVÄNDA TV-ABONNEMANGET HEMIFRÅN I FRITIDSHUSETS TV

uppdaterad 161211

Om man  använder ComHem eller Telia i bostaden kan man också se sina TVkanaler i fritidshuset via internet i fiberkabel.

Har man en sk SmartTV och det finnas appar för Teliaplay+ eller ComHemplay då behövs bara åtgärd 1 och 3 nedan. Finns inte appar får man göra TVn smartare enligt nedan.

METOD ATT UPPGRADERA EN ÄLDRE TV TILL SMARTTV SOM KAN ANSLUTA TILL INTERNET OCH SPELA UPP TVKANALER TELIA ELLER COMHEM

Man behöver
1 ..ett internetabonnemang men slipper ett TVabonnemang i fritidshuset.

2 ..en  TV med sk hdmi uttag  kan med ett enkelt  tillbehör förvandlas till en smartTV. TVapparater köpta de sista 10 åren har ofta minst ett hdmi uttag.  Man bör kolla en TV som är äldre en 5-6 år så att ”hdmi standarden” också räcker till då jag hört om fall där TV  från den tiden inte använt senaste hdmi-standard, Om man är osäker är ett öppet köp av AppleTV då lämpligt. En bra plattTV på 28 tum med modern hdmi kostar  några tusen 2016….

3 ..en router, som ansluts till fiberkabeln,  sänder ut internetsignalen trådlöst ( WiFi ) och  även TVn  förutom dator och  mobila enheter kan kopplas upp mot internet.

Det finns två alternativ av tillbehör för att göra den gamla TVn till en smartTV värd namnet och en uppgraderad  äldre TVapparat får dessutom fler användningsmöjligheter än en ny smartTV 2016!

TVkanalerna  hemma kan därefter nås över internet via  playkanaltjänsten som man normalt använder för att  se TV i plattan eller mobilen.

Kolla i TVabonnemanget att playtjänsten ingår  hemma ifall du inte använder plattan som andraTV- Extratjänsten play brukar inte kosta nåt om man abonnerar på ett kanalpaket utöver de fria TVkanalerna.

TILLBEHÖR FÖR ATT UPPGRADERA TILL SMARTTV

Antingen  APPLETV  eller CHROMECAST

APPLETV

En liten videobox sk AppleTV   32GB som ger HDkvalitet på TVbild kostar ca 1400 kr.  Enheten ansluts   till TVn i hdmi uttaget och ett eluttag för strömförsörjning. Den trådlösa sammankopplingen med routern  görs via TVskärmen med en medföljande fjärrkontroll .

TVn  får då kontakt med internet via APPLETV och man väljer sen  bland  sina TVkanaler i hemmaabonnemanget via APPLETV. Dessutom når man än mängd andra TV och filmkanaler via internet genom appar i APPLETV.

APPLETV har appar som Ipad och en liten fjärrkontroll.

TV via TELIA


Man hämtar sen appen teliaplay+  och lämpligen även svtplay .Starta sen appen och logga in och välj  TVkanal – alla kanaler man har hemma kan väljas.

Det finns många fler TV appar och filmappar och andra appar än dessa att välja bland.

TV via COMHEM

Det finns ännu ingen app för ComHem i APPLETV  ( men SVTplay finns ).

Istället kan man använda en iPad och där installera appen ComHemplay och sen skicka vidare  till TVn via APPLETV.

Starta appen och logga in och välj TV program. När TVprogrammet startar i Ipaden finns det en liten symbol nere till höger på skärmen  peka där och välj APPLETV så överförs bild och ljud till TVn

Ipaden måste vara igång under tiden man ser TV  men ingen TV syns på iPadskämen . Paddan kan däremot användas till annat under tiden TV visas denna väg på TVskärmen.

CHROMECAST

En liten  Chromecastdongle med TV i HDkvalitet  kostar ca 400 kr  och som kopplas med sladd till TVn i hdmi uttaget och till ett eluttag eller ev USButtag på TVn för strömförsörjning.

Med  hjälp av appen Google Home  i mobilen eller plattan  kopplas TVn och routern  samman och  TVn   får sen kontakt med internet via CHROMECAST

TVkanalerna styrs från mobilen eller plattan som fungerar som en fjärrkontroll.

Till skillnad från APPLETV finns apparna enbart i mobilen eller plattan och Chromecast har inga egna appar installerade.

När TVn och routern är sammankopplade är det sen enkelt att komma igång varje gång man vill  se TV.

För att se TV hämtas appar till mobil eller platta-beroende på TVabonnemang och lämpligen även SVT play- Det finns många fler TV appar och filmappar och andra appar än TVkanaler ska nämnas.

   

Man startar passande app och väljer en TVkanal och startar den , Det syns en liten  symbol  på mobilskärmen   när man startat en TVkanal på mobilen och om man peka på symbolen  överförs bild o ljud till TVskärmen –

Notera att ComHem i dec 2016 precis börjat med en app som tillåter att man överför TVbilden och det dröjer ännu en tid innan alla TVkanaler fått den möjligheten. Tidigare tillät COMHEM inte att man överförde TVbilden till TVn.

Man kan se TV programmet även om man stänger av mobilen men eftersom mobilen är enda stället att ändra kanal eller stänga av är det praktiskt att använda mobilen som fjärrkontoll.

Har man stängt av mobilen och vill stänga TVsändningen är det enklast att dra ur strömförsörjningen till Chromecastdongeln.

TIPS 1 Om man startat  AppleTV eller Chromecast  måste man  ”skifta ingång” till TVn för att se TV på TVskärmen.

Lite modernare TVapparater brukar skifta ingång automatiskt när en sådan enhet kopplas till.  TVn har  flera ingångar som man ställer med fjärrkontrollen till TVn tex TV , DVD spelare eller annan enhet ansluten till TVn med kabel tex en dator och i detta fall en AppleTv eller Chromecast.

TIPS 2 ser man TV via 4G nätet  ”kostar  det”  ca 1GB/tim och då är det lämpligt att dra ur strömförsörjningen med Chromecast när man slutat se TV den vägen så inte  TV fortsätter tas emot i ”bakgrunden” om man skiftar ingång på TVn.

TIPS 3 Har man bara tillgång till internet via 4G är det lämpligt att se de fria kanalerna via det markbundna nätet  och antenn och kanalpaketen man abonnerar på via 4G nätet för att spara GB. 1GB/timme TVtid ska man räkna med att TV eller videotittande  drar.

VILKEN SKA MAN VÄLJA ?

Har man ingen smartphone eller platta måste man använda AppleTV  men kan då inte se ComHem om man har sådant abonnemang hemma i stan. Det kommer säkert en app så småningom kanske redan under 2017?

APPLETV något enklare att använda undantag då ComHem TV som man ser via Ipad eller iphone.

Den som har iPad och iPhone har mest nytta av AppleTV och den som har android har mest nytta av Chromecast än så länge .

Jag har använt båda och har man  smartphone/platta typ android  kan man överföra det mesta som visa på skärmen till TVn med Chromecast dvs man kan surfa till en  webplats och den vägen överföra till TV  om den webplatsen så tillåter.

 

 

 

 

 

 

Datorn ansluter inte till internet Windows 10- strul vid uppdatering dec 2016

En omstart  är ibland nödvändig efter en uppdatering av Windows och i tidigare versioner av Windows skötte datorn om det.

I Windows 10 sker  inte omstart direkt efter en uppdatering utan  ett meddelande syns  en kort stund som uppmanar till omstart för att inte störa pågående arbete. Man kanske inte ser eller fattar innebörden av budskapet.

Det kan vålla problem med datorn  om en uppdatering kräver en omstart innan man använder datorn nästa gång.

Jag har senaste tiden i dec 2016 hjälpt flera där datorn inte ville ansluta till internet ,som inträffat när datorn skulle användas igen efter en uppdatering.

Alla jag hjälpt trodde de startat om datorn genom att stänga av den med on/off knappen då datorn ju startar igen nästa gång man trycker,

Start/stoppknappen kan vara inställd så att datorn bara går i vilo – eller väntläge och aldrig blir riktigt omstartad .

Sedvanlig rutiner hade gjorts

1 Koll  av att internet funkar tex genom att försöka ansluta en platta eller mobil till wifi-nätet- internet funkar genom routern

2 Stänga dator och router och därefter starta om router och sen starta om dator hjälpte inte.

Vid kontroll av hur användaren gjorde när datorn startades om  hade man tryckt på start /stoppknappen, som visade sig vara inställd på  viloläge. 

VIKTIGT

Får man  problem med internet se då verkligen till att starta om datorn via flaggan nere till vänster på skärmen antingen genom att välja  ”starta om ” då stängs datorn och startar igen själv eller  välj  ”stäng av”  och starta sen igen med start/stoppknappen .

Kontrollera också hur start/stoppknappen är inställd genom att observera startförloppet .

Om datorn startar snabbt ( ca 10 sek ) efter tryck på startknappen är start/stoppknappen  inte inställd på att stänga av!

En dator med flashdisk sk SSD- disk startar snabbt från avstängt läge men brukar ändå behöva 20-30 sek för att komma igång och en dator med traditionell hårddisk behöver flera minuter för att starta.

Läs mera om andra felsökningar man kan göra om internet inte fungerar och hur man ställer in start/stoppknapp så att datorn  verkligen stängs av.