Äntligen fiber i Blekingeskärgården

uppdaterad 190707

NU ät fiber inkopplat  i huset fungerade klockrent direkt  och Telia 4G mobilt internet satte jag direkt i standby .Valde  OWNIT 100/100 för 99 kr/mån  3mån Sen får vi se över vintern vad som blir billigast utesluter inte mobilt internet 4G över vintern om jag inte får tillräckligt bra pris i fibern behöver bara några GB/mån.

FIBER I ANTÅGANDE

Grävning på gång 5 feb 2019 i skärgården och förhoppningsfullt ordentligt bredband till sommaren och  man kan se  sina TV kanaler från abonnemanget i Lund via internet i sommar och avsluta det  mobila 4G-abonnemanget . Telias 4G nät har för dålig kapacitet sommartid i Blekinge med alla sommargäster och turister på plats.

GRÄVNING OCH NEDLÄGGNING FIBERRÖR

En bra bit ner i marken ser proffsigt ut..

ÅTERSTÄLLNINGSARBETE
Noggrannt arbete med återställning och borttransport av uppgrävda stenar verkar det som.

Mera lagning väg 6 feb

Vägen vid infart återställd montering av anslutningsskåp

FÖRSTA ETAPPEN KLAR

Stamledningsröret för fiber nedlagd i området och vägen delvis återställd- Återstår en del på vägen att återställa efter grävningen längs husen varningsmärken  fortfarande uppe såg vi vid besök 13 feb . Senare väntar grävning på tomten , blåsning av fiber och anslutning i huset allt förhoppningsfullt färdigt till sommaren 2019.

Entreprenören har nog jobb i  Ronneby  under många år maskinerna ser nya ut.  Över 200 att ansluta bara i vårt område Notera den långa ledtiden från intresseanmälan till färdig anläggning minst 3 år!

Från början  fiberron 2016 lovade man färdigt 2017 Men bra att det blir gjort all heder till kommunens satsning,

 

Andra etappen under mars

Fiberrör  grävdes ned på tomten fram till huset under månaden . En smal sträng visar fiberkabeln läge på tomten Vägen grusades ordentligt den 22 mars. Fint och snyggt blev det.

FÄRDIGSTÄLLANDE

Blåsning av fiber fram till huste i maj 2019

Inkoppling av fiber i huset skedde 20/6 men då visade det sig att man glömt göra färdigt i ett kopplingsskåp i området så vi får vänta en vecka till inna det blir internet via fiber.

Kopplade in routern och ställde in wifi via mobilen Min nya ASUSrouter har en app så man kan göra inställningarna trådlöst Förr behövde man en kabel till routern och en dator för inställning och beställning av abonnemang .2019 räcker det med mobilen .

Väljer internetabonnemang som har 1 månads uppsägning och där man har olika hastigheter att välja. Börjar med 10/10   och utvärderar möjligen senare högre  hastigheter efter goda erfarenheter med 3-4 / 5-10 via 2G/4G   under 10 års tid

Onödigt för de flesta med högre hastighet om man bara streamar TV som största förbrukare  2GB/h ger bra  HD kvalitet på en 40 tummare Flera kan streama samtidigt De höga hastigheterna är av sedda för spel .

Det viktiga är att routern klar många anslutna enheter samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.