HANTERA VIDEOCLIPS PRAKTISKA TIPS

uppdaterad 141014

Videoclips är ett fint komplement till foton att skildra en händelse om man gör en redigering och sätter ihop videoklippen till en film på några minuter.

Utrustning

En modern digitalkamera  för någon eller några tusenlappar har videoinspelning i professionell klass i HD kvalitet. Det finns för vardagsbruk inget behov av att ha en separat videokamera den tar inte bättre videofilm med dagens teknik.  En mobiltelefon typ smartphone räcker ibland men där krävs bra ljus för att videon ska bli bra då sämre ljus snabbt ger dålig kvalitet med mobilens lilla lins

Enda nackdelen med en liten digitalkamera är att den oftast inte har nån sökare ( lins att sätta ögat mot) I skarpt solljus  kan det vara svårt att se bilden på displayen.

Jag har de senaste 10 åren använt kompaktkameror märke Canon Powershot som tar utmärkta videofilmer och de senaste 2 åren Canon Powershot S110 med 8Gb minne som filmari suverän  fullHD. Filmar numera aldrig med videokamera.

S110

Filmteknik

Filma i fullHD och redigera och konvertera sen till passande format . Videoclipsen blir stora men man kan sen göra mindre filmfiler av olika kvalitet som passar visningssättet .

Filma korta scener på någon minut och låt motivet röra sig och zooma aldrig under filmningen är grundregeln–Om man rör kameran för att täcka en större yta rör kameran långsaaaaamt!!

Med en äldre tekniken och videokameror med magnetband  lät man oftast kameran gå alldeles för länge och kanske hade en film på en timme när man var färdig-För att göra den njutbar för alla måste man sen klippa med den till högst 10 min det tog väldigt lång tid att göra filmen färdig-

Att klippa ihop 50 clip om 20-30 sek som kanske täcker en tidsrymd av några timmar är betydligt enklare med dagens teknik.

Det är mycket enkelt att sätta ihop en film med dagens videoprogram- även om man inte klipper blir filmerna avsevärt kortare med videocliptekniken som är enkla att hantera.

Tänk på ljuset -undvik motljus om det går då filmen blir bättre . Om det lite mörkare kan man ställa in kameran så filmen blir ljusare. Det går visserligen att rätta till ljuset i videoredigeringen men det är betydligt enklare att göra rätt från början och undvika onödigt efterarbete.

Videoredigering

Det finns många lättanvända videpredigeringsprogram och jag har genom åren prövat och använt de flesta stora programmen som fungerar ungefär lika- Många videoredigeringsprogram är lite för sofistikerade och därmed svåranvända för nybörjaren.

Jag rekommenderar AVS videoeditor som var gratis när jag började använda det men jag köpte det och fick med bla videokonvertering och livstids uppdatering-

AVS

 

Redigeringsteknik

Oftast vill man skildra en händelse med video tex en utflykt ,en fest  eller annat

Jag använder tekniken att tömma kameran på alla videoclipsen och laddar in alla videoclipsen i videoredigeringsprogrammet i tidsföljd

Jag klipper ner alla videoklippen ett och ett genom att spela upp och klippa ned varje videoclip ett och ett.

Jag försöker idag göra alla filmer som skall visas för andra som inte var med på max 3-5 min även om jag har mycket film för mer orkar man inte se.

När alla clipsen nedklippta sparar jag projektet med ett musklick om jag vill gå tillbaka och ändra. Notera att clipbitarna som du tar bort vid redigeringen på timeline   fortfarande finns kvar i orginalklippen.(timeline i redigeringsprogrammet där klippen ligger i tidsföljd)

Sen kan man om man vill lägga in  bilder ,övergångar, annat ljud och annat i filmen ofta lägger jag bara på  filmtitel i början på korta videoskildringar.

Om jag gör en längre film än 5 min  brukar jag spara projektet olika steg efter varje moment om jag skulle vilja gå tillbaka och ändra i efterhand och slippa göra om allt från början.

Producera filmen

Jag brukar producera filmen i ett HDformat som är mycket användbart och har hög kvalitet och fungerar mycket bra på alla operatisytem i smartphone,platta, dator och TV vare sig det är Apple, Microsoft, eller android och videon kan ”strömmas” direkt över internet och läggas på en server och kan skickas trådlöst i eget nätverk.

Formatet heter mp4 och är ett Appleformat som fungerar överallt  Videofilen blir ca 10 gånger mindre än en orginalet i FullHD kvalitet

8 minuter fullHD  blir 2,2GB och i  HDformatet jag använder  blir videon på 8 min ca 220MB stor

mp4

Spara man orginalvideon måste man bränna på en bluerayspelare då får man så hög kvalitet att den kan visas på fimlduk eller storskärm projserad av en videokanon. Orginalvideon hackar om man försöker strömma den över  internet eller eget WiFinätverk

Visa filmen för andra

1 Ladda upp på Youtube

Man kan ladda upp filmen på Youtube olistat så bara den som får länken kan se den sen skickar man länken- videon kan inte sökas på Youtube som olistad

Kvaliteten  blir något sämre än det mp4 format jag anvisar men fortfarande mycket hög kvalitet

2 Ladda upp på webhotell

Om man har en egen domän och plats på ett webhotellladdar man upp videon sen kan man skickalänken till filmen då ser man filmen med samma kvalitet som den egna filen mp4

3 Spela upp på den egna datorn

Använd VLC den bästa mediespelaren för video som klarar alla videoformat på datoreroch är  ett gratisprogram

 

4 Lägga på USB minne eller lägg på en DVD och spela upp på TVn

USB minne att föredra då det är mycket enklare än att spela upp än via DVD  Moderna TVapparater har USB anslutning

5 Strömma filmen i det interna nätverket direkt till TVn från datorn

Chromecast en tillsats till TVn som gör den smart som gör att man kan skicka video trådlöst till Tvn om man har en router för inernet och ett trådlöst nätverk för internet

Spara videofiler

Jag sparar alla mina filmer på datorn med bacup på en extern hårddisk och orginalvideoclip på viktiga filmer på en stor extern hårddisk om jag skulle vilja gå tillbaka och göra en film av ännu bättre kvalitet. När det gäller vardagsskildringar kastar jag orginalclipsen efterhand .

Göra andra format

AVS har en lättanvänd videokonverterare som gör att man kan konvertera filmen så den blir mindre storlek skicka med email- Använ mp4 formatet och konvertera ned- bildrutan blir mindre och filen mindre.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.