Behöver man verkligen en surfplatta ?

uppdaterad 170406
sonyapple

De två bästa lagom stora plattorna 2016 iPad air 9,7 tum och Sony Tablet Z3 – i WiFi utförande en liten fördel för Sony för multianvändare då både vattentät och har GPS och användbar både hemma borta och utomhus i alla väder. iPad air är en fördel i soffan då lite större skärm iPad har en GPSA ( tar signaler från telefonnätet och bestämmer position-OK på vägen men inte på sjön.  Båda har suveräna skärmar och är lätta att använda ha med  sig på resa eller att använda i fritidshuset och ersätter  det mesta man använder datorn till,

SÅ LÅTER DET BÅDE FRÅN VANA ANVÄNDARE OCH REKLAMEN

Kanske du funderat på surfplatta men avstått då du inte ser nån användning  för den- bara en pryl till- då du redan har en dator som används så lite?

HAR DU EN SMARTPHONE ?

Om du har en ”smartphone” har du säkert också redan en surfplatta för då har du insett  att en mobil enhet som funkar som en dator  är  mycket användbar överallt.Den större skärmen  på plattan är en klar fördel i många sammanhang i jämförelse med mobilens. Även  nya iPhone 6 stora skärm är för liten.

SER DU INGET BEHOV AV EN SMARTPHONE ?

Om du inte har behov av en smartphone avstå från det utan överväg istället att köpa en platta och använd din gamla telefon som vanligt.

En platta är egentligen ” en stor smartphone”  utom att det inte går att  ringa telefonsamtal med  den på vanligt sätt .  Det finns tillval av telefoni i vissa plattor om man så vill  men det är rätt opraktiskt då plattan är så stor i jämförelse med en liten enkel telefon.

ANVÄNDER DU EN DATOR?

Om inte skaffa då internet och en platta med hjälp av nån du känner som kan.

Dax att börja lära och en ny värld öppnar sig det är betydligt enklare att tränga in i cybervärlden via en platta än via en krånglig dator.

Ingen är för gammal att lära sig internet med hjälp av en platta det går nästan inte att göra fel. Det finns många exempel på det nu. Denna dam som liksom jag var kandidat till årets modernaste pensionär för några år sen lär gamla Stockholmare  över 80 hur man använder en platta och använda internet via platta.

ANVÄNDER DU DATORN LITE ?

Kanske använder du bara datorn till email och att kolla ett och annat på webben , spara foton, skriva text på word och gå på banken.

Bara det är ett skäl att skaffa en platta! Du har inte gjort det än för du inte  insett de stora fördelarna med en platta och hur bra kombinationen en gammal dator och en ny platta är inte minst över tiden.

RESER DU MYCKET ELLER HAR FRITIDSHUS?

Då slipper du släpa med datorn om du har en platta.

TYCKER DU DET KOSTAR FÖR MYCKET OCH BARA EN PRYL TILL?

Första plattan betalar sig själv och använder du dessutom datorn lite kanske du inte köper nån ny dator mer! Så bra är plattan.

Med en platta använder många  datorn i betydligt mindre utsträckning det är min egen erfarenhet efter att hjälpt flera att komma igång med platta.

Det innebär i varje fall att datorn inte behöver bytas ut på ett bra tag än .Datorn är alltid ett bra komplement till plattan som  skrivmaskin och  lagringsplats  för bilder och dokument. En platta ökar livslängden på datorn  med  2 -5  år. Den förskjutningen av en ev datorinvestering betalar första plattan kanske med råge!

Det mesta du kan göra i datorn kan du också  göra i plattan och med lite arrangement via ”molnet”  kan du komma åt allt i datorn trådlöst om du så vill.

EN NY VÄRLD AV MÖJLIGHETER  MED APPAR ÖPPNAR SIG

En app är ett datorprogram som passar plattan där de många appar är gratis. Om  man betalar en liten slant får man fler funktioner i appen och slipper också reklam.

Det följer användbara appar med plattan man köper men också oanvändbara appar som kanske övar med eller struntar i eller helt enkelt tar bort.

Bra appar som passar en själv hittas bäst från tips av andra då utbudet är så enormt stort  åtskilliga 100 000 tals appar finns . Man har inte heller fantasi nog att inse de hjälpmedel i vardagen som finns i den märkliga appvärlden..

Exempel på användbara appar som är enkla att använda

epost,surfa, bankärenden,  tidning ,bokläsare,fotoläsare, videospelare, radio,SVTplay, extraTV med playkanaler ,Korsord, Kamera, videokamera,Schack,Patiens,Sudoku,kartläsare,vägvisare, , ljudmätare, EKG med tillsats,Skype(telefoni via internet), dropbox flytta filer via molnet till och från datorn,almenacka, kalkylator, tåg och busstider, beställa biljett på SJ,  you name it!

STÄNDIGT LÄRANDE OCH  PROBLEMLÖSNING  HÅLLER ALZHEIMER PÅ AVSTÅND .

Med en platta får man hela tiden lära sig nått nytt i små steg under en ständig läroprocess! Man kan använda appar som kan stimulera hjärnan med korsord ,Sudoku kanske schack on line med  en vän på en annan plats eller spela WordFeud (Alfapet) med släktingar och vänner on line eller varför inte ett spel som tränar motoriken eller håller liv i reaktionsförmågan!!

VAL AV PLATTA

Välj en modell  med sk WiFi utan 4G – den ansluter till internet via ett trådlöst nätverk,  4G versionen (telefonnätet) är onödigt kostar en tusenlapp mer och kräver ett extra mobilabonnemangom man vill utnyttja 4G anslutning. Användbart när man åker som bilpassagerare- men det finns billigare läösningar till även det om man inte har en 4G variant av platta.

Man kan koppla plattan mot internet i stort sett överallt via WiFi ( trådlösa nätverk). De flesta har  WiFi hemma i modemet ”burken” som man fått av sin bredbandsleverantör för att ansluta datorn till internet ansluta TV och kanske telefoni.

Om inte WiFi är med i modemet från bredbandoperatören så är det enkelt att arrangera WiFi via en router hemma som ansluter till bredbandtet. Routern  sänder ut internet trådlöst i huset och flera kan koppla upp sig. En bra router som täcker hela huset  kostar 4-500 kr.

VAD KOSTAR EN PLATTA

3-4000  kr där Apple iPad är dyrast men både Samsung- och Sonymodeller som är tusenlappen billigare är minst lika bra .iPad är lite lättare att lära sig för novisen men skillnaden är hårfin.

ANVÄNDA PLATTAN  BARA HEMMA

Som datornovis  kanske  man bara vill använda plattan  hemma -en iPad Air  är då ett bra val-lätt att lära sig använda har en  stor bra skärm  och mycket lämplig för hemmanvändning

Bra alternativ är Samsung 10 tumsmodeller som är billigare  de har dessutom GPS inbyggda och då får man en kartbok i bilen som visar var man befinner sig och dessutom kan visa vägen.Med sådan användning börjar man inse hur mycket en platta kan användas till.

ANVÄNDA TILL MYCKET?

Storleken av plattan har då betydelse så att den är lätt att ta med sig.

Jag har tre års erfarenhet av en Samsungplatta 8,9 tum som är lagom storlek och lätt att ta med . Samsung WiFi modell har inbyggd GPS till skillnad från iPad WiFimodeller- för att få GPS i iPad måste man köpa 4G modellen.

BRA PLATTA 2015

För multianvändning   hemma borta inom- och utomhus

Sony Xperia Tablet Z3 WiFi  compact har en skarp 8 tums skärm och utrustad med GPS och den är vattentät.

iPad air Wifi var aldrig aktuell då den inte har GPS men annars lika bra plattor de är iPad Air har 9 tumsskärm

Jag bytte till den  från Samsungplattan 8,9 tum och är mycket nöjd, Mycket tunn och lätt platta  med optimal storlek på skärmen.  Går att  använda  överallt tex utomhus som karta även om det regnar, Skärmen räcker bra att se TV  och även att läsa eböcker och tidningar så skarp är skärmen.

ÖVERTYGAD?

KANSKE DU NU INSER ATT DU MISSAT EN OVANLIGT PRAKTISK PRYL SOM UNDERLÄTTAR VARDAGEN FÖR DIG OCH LÄR DIG NÅGOT NYTT HELA TIDEN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.