Lagligt eller olagligt ?? om du spelar in musik på datorn från internet

uppdaterat 100207

Passa på att se joke sidorna

Father bens site är en sk ”multipurpose site” 75% hittar hit med sökning då många av artiklarna ligger högt på google när du söker  25% läser alla jokes och ingår i nätverket ”A good laugh aday  keeps the doc away” Dit når du genom att ligga på maillistan eller att gå direkt till jokessidan 

NU TILL ÄMNET

Fildelningslagen som trädde i kraft 2009 är bra ur den synpunkten att den vägvisar ungdomar att man faktiskt inte kan göra vad man vill- att fildela i storskala kan nästan jämföras med häleri ! Man måste respektera upphovsrätten och inte medverka till massspridning av kopior av musik eller annat av upphovsrättsligt skyddat material . Det kostar mycket att publicera nya låtar eller en film- sen må det vara att för lite av överskottet går till artisten för att det är alldeles för många mellanled som tjänat oförkänt mycket.

Men en strukturändring är på gång genom internet som över tiden kommer att göra musiken billigare för konsumenten och förhoppningsfullt mer till artisterna genom att nya distributionsbolag på  internet skapas . Spotify är ett lysande   exempel där du för en billig pennig kan ta del av allt som producerats i musikväg genom tiderna på ett laglig sätt.

Jag skall belysa frågeställningen  att  spela av musik från internet

 Lagligt eller olagligt ?

För eget bruk får du normalt kopiera all media du kan ladda ned från internet  det är inte olagligt .Tex ljud  du hör i datorhögtalarna eller spela in video du ser ,ladda ned bilder och text . Det kan jämföras med att spela in det som hörs i radio eller ses på TV eller kopiera i kopieringsmaskinen så länge du gör det för eget bruk och i rimlig omfattning .

Det finns en skillnad med internet som framför allt berör streamingtekniken dvs du lyssnar på musik eller ser videofilmer där källan är en ”olovlig förlaga” dvs någon har olovligt kopierat ett verk och sänder ut det. Du kan se eller lyssna  det kan ingen hindra men om du spelar av det kan det vara olagligt om man hårdrar det – men hur skall du kunna veta det?  Läs Sydvenskans artikel 7 feb 2010

Om du  förser någon annan med en kopia av det du själv kopierat lagligt för eget bruk kan det strida mot upphovsrätten – då är det olagligt – men du kan ha fått tillåtelse av den som har upphovsrätten eller det framgår av omständigheterna att du kan kopiera och dela med dig. Inspelade kopior av hela musikalster och filmer kan du alltid utgå från är olagliga att dela med sig till andra av.

Det kan finnas särskilda villkor på internet  på en webplats som du kanske måste acceptera med ett musklick för att få ta del av materialet i så fall gäller särskilda regler mellan dig och webbplatsens ägare.

Blanda inte ihop kopiera för eget bruk  med fildelning och fildelnings-lagen det är två olika saker . Fildelningslagen handlar om ett förbud att ladda upp/ned kopior av datafiler tex musik- eller filmfiler. Dvs man missbrukar rätten att kopiera för eget bruk genom att fildela – byta kopierat upphovsrättsligt skyddat material med andra i större omfattning .

Spotify är ett exempel på en webplats-som har särskilda villkor knutna till användningen och spotifys villkor tillåter inte att du  kopierar musiken för eget bruk trots att lagstiftningen tolererar kopiering för eget bruk i rimlig omfattning  -Du är bunden till sådana villkor om du har ett avtal med Spotify .

Du ingår ett avtal med Spotify om du får ett konto tex accepterar en invite eller en  köper en produkt ( Premium tex ) eftersom du måste godkänna användarvillkoren med ett musklick för att kunna öppna ett konto eller köpa en produkt.Genom musklicket som ger tillgång till musikmaterialet har du samtidigt ingått ett avtal med Spotify. Förbudet mot kopiering på Spotify är detsamma som i alla tider stått tryckt på de traditionella skivomslagen eller kasettbanden men med en skillnad -När  du köpte skivan eller bandet avtalade du inte om att avstå att kopiera för eget bruk.

Enligt sedvanerätten i Sverige kan du lagligt kopiera upphovsrättsligt skyddat material för eget bruk i rimlig omfattning även på Spotify men du har med Spotify slutit ett avtal där du förbundit dig att inte kopiera för eget bruk gör du det ändå då bryter du avtalet….

Om du trots avtalet kopierar för eget bruk i rimlig omfattning är du inte olaglig  men du riskerar att Spotify stänger av dig pga avtalsbrott om de kan bevisa att du kopierar musiken. Om du blir ertappad  får du säkert heller inte pengarna tillbaka något mer lär inte hända om du bara använder det du kopierat för eget bruk-  . Om du däremot delar med dig av egenkopierade musikfiler avsedda för ditt eget bruk till andra då gör du något olagligt  då kommer  fildelningslagen in och är det i större skala och det uppdagas kan du åttalas för det!

 

8 reaktioner på ”Lagligt eller olagligt ?? om du spelar in musik på datorn från internet”

 1. Att ”fildelning av upphovsrättsskyddat material” – dvs både upp- och nedladda upphovsrättsskyddade filer – är olaglig är det ingen som argumenterar emot – Det finns dock några intressanta frågor som kräver ett svar:

  a) Varför får inte vanliga privatpersoner koppla ihop sina datorer via Internet – och utan vinstintressen dela filer de själva förfogar över med varandra?

  b) Hur det kan komma sig att en aktivitet som den sk ”olagliga fildelningen” kan betraktas som en brottslig handling när ingen har lyckats visa att den skadar vare sig samhället eller upphovsmän – Lägg märke att dom lagstiftande aldrig har visat upp vare sig utredningar och/eller vetenskapliga studier som på något sätt kunde legitimera skärpningen av upphovsrätten år 2005 och/eller IPRED

  c) Hur kan det komma sig att genom den korta upphovsrättshistorien (blott några hundra år) – den hela tiden har anpassats till den amerikanska musik- och filmmaffians intressen – så att ett upphovsmans verk idag har en skyddstid på hela upphovsmannens livstid plus 70 år utan att någon verkar finna det det minsta märkligt?

  d) Hur kan det komma sig att S och Allianspartierna enbart har lyssnat på dessa lobbyorganisationers propaganda och – tvärtemot allt vad svensk rättstradition heter – ignorerat över (idag) 2 miljoner fildelande svenskars intressen? – Vad skall man göra när dessa fildelare har blivit 3 eller 4 miljoner – Kan man då leva med att nästan hälften av befolkningen betraktas som brottslingar?

  Har man inte svaren på dessa frågor – så kan man inte göra en rättvis bedömning av läget och påstå att man måste respektera upphovsrätten och inte medverka till spridning av kopior av musik eller annat av upphovsrättsligt skyddat material – I alla fall inte om man har lite känsla för rättvisan kvar

 2. Tack för synpunkten jag gjorde en liten välbehövlig korrigering i den text du inte kände rättvisa i.

  Efter all debatt kring fildelerilagen känner sig många osäkra på vad som är lagligt och olagligt kring internet därför har jag fokuserat på kopiera för ”eget bruk” som är basalt.

  Kul med en piratpartist på besök som är den andra under min korta bloggartid – Storbloggaren Emma med Opassande hjälpte mig indirekt komma igång med wordpress genom en mycket bra beskrivning om wordpress på sin blogg och hejade även på digital-akuten i begynnelsen.

  Du som läser detta inlägg klicka gärna på Donsans länk ovan och läs lite kring argumenteringen som finns mot fildelning och det finns många bra synpunkter att ta till sig-man behöver kanske filtera bort lite av den politiska undertonen men det hör till.
  Vi som är lite äldre och som har lång erfarenhet och varit med om 68-rörelsen och den gröna rörelsens framväxt vet att man skall ta till sig det bästa i den ”ungdomsrevolt” som nu växer fram.
  Själv är jag mest fokuserad på den hypersnabba utvecklingen av digital-tekniken i ”teknikens framkant” som i detta fall kan uttryckas i termer som ”bit-torrent och internet ”.
  De som hänger med och kan tillämpa tekniken får ett övertag och blir över tiden fler och fler. Det kanske i början behövs snabbt framtagna lite ”grovhuggna” lagar för nödvändiga inbromsningar för att alla skall hinna med och anpassa sig och nödvändiga strukturförändringar börja ske.

  Det är inte lätt att ” ligga steget före barnbarnen..”som jag försöker- man får kanske nöja sig med att ”hålla jämna steg…”

  1. jag vill ställa et fråga är det olaglig kopiera musik från internet radio. och kopiera den till minnessticka och skicka den till min bror Thailand

 3. Hej!
  Jag har en fråga är det lagligt att göra om YouTube klipp till mp3 filer med hjälp av en sån här sida: http://www.clipconverter.cc. Jag frågar här för att bengt39 verkar vara insatt i ämnet. Tacksam för svar!
  //Frågande!

  1. För eget bruk i rimlig omfattning bör du kunna ta ut den musik du hör på internet
   med vilket hjälpmedel som helst och spara tex i formatet mp3 Går lika bra med Audacity som spelar av vad du hör i högtalarna.

   1. Tack för svaret!
    Men i rimlig omfattning det måste väl vara att jag får göra om varje youtube klipp till mp3 fil som jag kan hitta? Dvs. bara spela in varje YouTube klipp en gång och inte göra några kopior, förutom om jag gör dom för mig själv? Så länge dom är uppladdade på YouTube lagligt, vilket jag antar att dom är!
    Frågande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.