Ordningsföljd och namn på snapsar och supar

 ursprungligen publicerad 2009 och republished midsommarafton 2020 pga det stora intresset  

En liten snaps till sillen  brukar sitta bra och ordna så att matsmältningen fungerar

Det erinrar mig om att varje snaps har ett namn Helan och Halvan  och möjligen Tersen tillämpas vanligen idag och Kvarten och Kvinten kanske inte så ofta drickes nuförtiden men sen börjar kanske minnet svikta ..

Efter att ha efterforskat i  Kongliga Maskinsektionens sångbok på KTH*** från 60talet och vidare med hjälp av min broder Gunnars arkiv från Medicinarnas motsvarande ritualer  i Umeå har vi kommit fram till att följande  ordningsföljd  bör vara gällande.

SUPORDNING ENLIGT  GAMMAL TRADITION

1.Helan
2.Halvan
3.Tersen
4.Kvarten
5.Kvinten
6.Rivan
7 Septen
8.Rafflan
9.Rännan
10.Smuttan
11.Smuttans unge
12.Femton droppar
13.Lilla Manasse
14.Lilla Manasses bror
15.Kreaturens återuppståndelse
16 aboslut sista supen
17 den bleka dödens dryck

Rafflan , Rännan , Smuttan och Smuttans unge brukade infalla till  nattamaden-den verkliga höjdaren namnmässigt är ”Kreaturens uppståndelse” som tydligen skall intages vid sjutiden på morgonen- ett märkligt namn som nog ingen av naturliga skäl har något minne av men som ändå upptecknats av någon fortfarande skrivkunnig då man nått så långt. De sista två antagligen framåt förmiddagen …för de som fortfarande lever…

I sångboken från 1962 finns 21 st supnamn där det tillkommer ”klacken” ,loppsupen, styrkesupen,  ”tuppsupen”, aptitsupen, kaffesupen och  fisksupen men dessa är inte inordnade i den logiska ordning bror min och jag kunde enas om.Dessutom omnämnes ett antal ”mellanbindare” och några toddar.

För att citera Kongl Msektionens sångbok från 1961 som är utgiven i 50 numrerade exemplar varav jag har nummer 51 är slutorden

Förutom ovan namnade 24 supar finns tre  sk mellanbindare och två toddar

VAD DÄRUTÖVER ÄR KAN MÖJLIGEN URARTA I RUMMEL OCH BÖR DÄRFÖR UNDVIKAS är skrivet i sångboken men med tillägget:

 ” i ovanstående 24 supar  och tillhörande mellanbindare och toddar tillkommer  dessutom kyrksupen,tankeställaren,handelssupen och släpsupen  och Ostsupen förståss som jag glömde först….totalt 29 namnade supar förutom ett antal mellanbindare och toddar

Det var tider det…

fotnoter

*** Kongliga Tekniska Högskolan i Stockholm  var fadder till LTH Lunds Tekniska Högskola  som startade 1961 och dessutom alltid var steget före #Chalmers i Göteborg nån teknisk institution … som i sin tur låg knappt före #Handels****  i Stockholm som populärt ställe att studera vidare på 60-talet

**** Vanligt på 60talet var att studera samtidigt på KTH och Handels  av teknologer på KTH det fördröjde studierna på KTH ett till två år men som gav en meriterande  en dubbelexamen om man var KTH student,.  Ingen ens försökte på Handels att studera på KTH samtidigt som förklarar rankingen.

4 thoughts on “Ordningsföljd och namn på snapsar och supar

  1. ”Kreaturens återuppståndelse” borde det rätteligen heta, det är nämligen en ordlek på den latinska trosbekännelsens näst sista artikel: ”Credo in… resurrectio animarum…”, ”Jag tror på… själarnas återuppståndelse…”. Vilken språkvetare som helst kan upplysa om att ”r” och (kakuminalt) ”l” korresponderar. Det är bara det att ”resurrectio animalum” betyder ”djurens återuppståndelse” – eller ”kreaturens”, om man så vill.

  2. Korrespondensen ”r” och kakuminalt ”l” illustreras lämpligen på svenska i skillnaden mellan skriftspråk och dialekt – uttrycket, snarast åthutningen ”Hör du, du!” blir på talspråk i många delar av Sverige närmast ”Höllöh!”.

    Avslutningen på den latinska trosbekännelsen är ”…et in vita aeterna”, ”och ett evigt liv”. I den radda av snapsnamn jag fick lära mig (Uppsala, 1990-tal) var de två sista snapsarna just ”Kreaturens återuppståndelse” och ”Ett evigt liv”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *