Vad begriper du om pengar?

En intressant artikel i Svenska Dagbladet idag söndag som är väl värd att läsa.

Frågan som ställs i artikeln är

citat SVD…

”Pappa, kan jag  följa med till banken, så att jag kan få se alla dina pengar?”, frågade nyligen en femåring jag känner.

Pappans besked att pengarna inte finns på banken, utan att de består av några siffror i en dator togs emot med pingisbollsstora ögon och en bekymrad rynka i pannan.

Det är lätt att lägga huvudet på sned, stryka lite beskyddande över en solblekt pojkkalufs och fnissa generat med en ”Barn, gud-så-gulligt-lite-de-förstår”-min.

Men hur mycket begriper vi egentligen själva om pengar, denna råvara som är en förutsättning för den moderna människans livsstil? Hur många kan med handen på hjärtat förklara exakt vad pengar är och hur de skapas? Tanken kan snabbt få fnisset att fastna i halsen.

 

….slut citat SVD

 

De flesta   fattar inte de samband som beskrivs   för det är inte så lätt att förstå -De flesta politiker fattar säkert   inte mycket av det skulle jag tro  – Ekonomierna i västvärden är   körda i botten   och det som behövs är nog  inflation för att få ned skuldbördan hos länder och individer . Tyvärr måste nog inflationen  släppas fram för att rätta till obalanserna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.