Billiga ”smartkameror” från D-link

uppdaterad 201010  Erfarenheter 3 års användning  och 220324 kommentar o länk till ARLO kamera som är en helt ny generation av kameror

INTERNET OF THINGS  utvärdering av eget flexibelt smartkamerasystem som en del av det SMARTA HEMMET

Utvärdering av billiga smartkameror

SAMMANFATTNING 3 års användning

Har nu använt 5 billiga kameror uppkopplade under 3 års tid- de fungerar alldeles utmärkt och några laddar bilder upp till FTP på rörelse  MER OM KAMERORNA

En mörkerseende kamera bevakar ytterdörren i stan innifrån.

Använder 4 st D-link kameror  på distans i sommarhuset i Blekinge numera via fiber  tidigare  med  mobila nätet och liten batteridriven standardrouter ständigt elansluten –  försumbar dataförbrukning- 4 kameror förbrukar 1-3 Gb per månad beroende på aktivitet till och från kameran.

Tre billiga wiFi anslutna kameror  utan mörkerseende  ca 600/st   En lite dyrare nattseende utomhuskamera ( 1000 kr) laddar på minneskort som kan läsa från distans eller om man så vill via FTP på ett webhotell.

När man lärt sig ställa känsligheten  och området att övervaka på rörelsedetektorn reagerar den inte skiftningar i ljus och grenrörelser.

Pushmeddelanden  till mobilen vid rörelse  funkar perfekt

Har numera också två battridrivna ARLOkameror som tittar mot huset på fram och baksidan

LÄROPROCESS

Lär mig just nu  att använda Övervakningskameror   D-link som kan ladda upp bilder och video på en  server eller annat ställe. Kameran skickar pushmeddelande om bild eller videoclip tas. Man se bilderna i mobilen på servern eller  i ett  email som skickas med med ett antal bilder o clip  om man vill när kameran känner av rörelser i bilden.

HUVUDPRINCIP FÖR INTEGRITET OCH LAGSTIFTNING

Jag provar kameror på olika platser som ständig övervakning inomhus  och   för tillfällig observation riktad mot egen mark. Väderkamera riktad mot egen mark och mot bakgrund där människor sällan rör sig och ej heller kan identifieran om nån ovetande skulle hamna i kamerafältet. Skyltar på dörr om övervakning och larm inomhus och ute att kameraövervakning på tomten.

METODIK

Började med några billiga riktigt bra ”smartkameror” som sparar bilder   från  Kjell o  Co, 

En sk instegskamera att lära sig hantera och placera kamera , optimera bildlagring och se på användningen av larmfunktionerna Trots sin enkelhet är kameran  fullt användbar till mycket i skarpt läge och för de flesta behov helt tillräcklig!

Läs mer om kameran DCS -930L som är den enklaste men mycket kompetent och jämför med andra  kameror från D-link. Som nybörjare är det bäst att pröva sig fram med praktisk användning och sen komplettera vid behov med en vassare kamera upplösningsmässigt som även kan se i mörker

930L bevakande ytterdörr

930L somProv genom fönster och  placerad i utrymme alltid plusgrader reagera på rörelser och sparar bilder. Övar känslighetsinställning för att eliminera grenrörelse vid vind.

 

930L   Prov som väderkamera mot egna bryggan.   Ouppvärmt utrymme där det kan vara  flera minusgrader Intressant test då kameran har spec 0 till +40. verkar inte vara några problem med några minusgrader inne har varit -10 ute flera  nätter och dygnsmedeltemp på flera minusgrader minst en vecka men den enkla kameran funkar bra!

Sommartid kan kajaker passera och någon fiska från båt men då långt bort.

 

Har installerat fjärrmanövrering av kamera on/off via internet och WiFi  på en kamera för utvärdering  en fiiffig pryl för 160 kr  med på och av via appen eWelink i mobilen. Det fungerar  från distans  att stänga av och sätta på webkameran via internet och det lokala WiFinätet .

 

        

Ewelink är inte lika stabilt i kontakten med servern som D-link. Ibland förlorar appenEwelink  kontakten med brytarna men sen kommer de tillbaka igen och har kontakt. Det har inte med WiFinätet att göra utan sannolikt dåligt serversystem hos eWelink. Jag har WiFikontakterna i olika wifinätverk och provat   från olika ställen Samma sak överallt.

  DELUTVÄRDERING

Konstaterar redan efter 2 månaders försök att denna billiga kamera  kan användas till mycket mer än bara ”övervakning”. Framför allt lätta och flytta och ansluta till WiFi på olika ställen. Tar bara någon minut att att ansluta med tryck på WPS kamera och Router. Enkla att justera i riktning då man ser dem direkt  i mobilen .

Att kameran  inte ser  i mörker är ingen nackdel då ljus kan aktiveras med rörelsedetektor inomhus eller ljus faller in om en dörr mot trappuppgång öppnas om man vill använda kameran som övervakningskamera.

Man når kamerorna både  via en app i mobilen eller i dator via D-link på webben och kan då se   ”live  video  med ljud”  från varje kamera.

Den stora fördelen med just denna kamera  är att den kan spara bilder i ”molnet” på  en server tex ett webhotell via FTP

När man ser  kameran  live i mobilen eller  dator den förmedlar strömmande video med ljud och kan spara bilder i molnet på rörelser eller direkt i mobilen med knapptryck. Man kan enkelt se sparade bilder   i molnet via en mobilapp.

Erfarenheter  från  pågående  utvärdering av kamera

KOMPLETTERADE efter 3 månader  med en  UTEKAMERA  med möjlighet att lätt omplacera för  djurobservation   och en KAMERA med MÖRKERseenden  för  bevakning  av ytterdörren  innifrån i stan .

KÖPTE ena   kameran på kampanjpris 1300 kr   en utekamera  DCS 2330L som ser  i mörker  där man kan få  videoklipp  eller bild och kan lagra på en massa sätt bla lokalt i kameran om man vill videon kan man enkelt  se från distans Kan även känna av rörelser inom 5 meter per PIRteknik om man vill dvs infrarött ljus Mycket flexibel kamera som kan lagra överallt ställas in för video eller bild och  kan användas ute nära huset mht strömförsörjningen..

Kan användas  som väderkamera vintertid tittande ut över tomten  och ska enkelt kunna flyttas på sommaren om man vill spana på  grävling räv och rådjur Kameran klarar regn o vatten   IP65 och temp  från -25 till +40 grader

Ir ljus fungerar bra i kompakt mörker inom 5 meter – man  får en svartvit video eller bild IR aktiveras automatiskt Väggen med skåpet  befinner sig  ca 4 meter bort och dörren ca 10 merter från kameran Bilden ( som är en filmruta av HDvideo)  är  tagen mitt i natten  kl 0156 det är ”becksvart” inne.

 

Kommer att prova ut magnetisk fastsättning så att den kan ha ett antal fasta platser att flyttas till för djurspaning tex. Flyttning ska kunna gå på högst några minuter.

Köpte en enklare kamera som även ser i mörker ska tjänstgöra hemma och bevaka ytterdörren

 

 

I STAN  BEVAKNING YTTERDÖRREN  här i svagt ljus- D-link 932L

Dagsljusläge  sen mörkerläge vid samma ljus

 

 

Kamera inomhus genom fönster mot tomten  930 L  Riktas så tidvis där normalt rådjur rör sig .  Användes inomhus på vintern för övervakning av rum med larmfunktion.

Prov som Väderkamera en 2330L riktad  över tomten mot egna bryggan att användas den kalla delen på året då inga normalt vistas i området  .  Kameran fjärrmanövreras och sättes igång bara vid observation av väder .På vår sommar o höst  är kameran tänkt att tidvis vara tillfälligt uppmonterad  på yttervägg  för observation av djur på tomten.

MAGNETFASTSÄTTNING

Använder magnetisk fastsättning i tak eller överkant i trädfodring  runt  fönster . Ett tillbehör till  brandsvarnare hittat på Kjello Co

Går utmärkt att fästa i  tak och magneten håller enkelt och säkert fast kameran .

Om man monterar på vägg eller snedtak måste man sätt några stoppskruvar i nederkant av plåten så att kameran inte ”glider av” då de två magneterna ligger an med liten yta och inte klarar sidkraft som ger glidning.

SKYLTNING

Använder olika storlek av skyltar

BRA MED KOLL PÅ  NYA PRISVÄRDA KAMEROR SOM KOMMER

Ett urval av kameror som kan spara bilder o video  ”i molnet” aktiverat av rörelse och kan bli köpvärda på kampanjpris.

Mitt  egen designade system ska innehålla ett antal enkelt flyttbara kameror för inbrottsskydd inomhus hemma och på landet  som fast väderobservatör och kanske någon utekamera   vridbar för andra tillfälliga aktiviteter tex djur- och fågelobservation- koll på grävlingar rådjur och rävar.. Kanske en kamera  som tittar i en fågelholk?

Det slutliga valet kommer att innebära minst en mer avancerad  flexiblare kamera  istället för  de billiga kamerorna. Max 3-5 kameror har jag behov av. Eftersom de enkelt kan flyttas till andra ställen kan de växla i antal mellan stan och i fritidshus beroende på säsong.

Om kameran känner av rörelser i bilden  kan man bli varslad direkt  i mobilen om man så vill med ett pushmeddelande (pling) eller ett  mail med liten fördröjning kan även skicka mail med bilder aktiverade av rörelse.

Enkel teknik finns för att aktivera  ”happenings”  spotlight, ljud ,siren  från distans  eller på plats aktiverad av en rörelsedetektor.

OM MAN ANVÄNDER SOM ÖVERVAKNINGSKAMERA

Avsevärt billigare än Securitas och andra bevakningsföretag- De hinner ju ändå aldrig fram vid inbrott-Ett erfaret ”Bus” är bara inne några  minuter har jag förstått av Leif GW .Jag kan ringa någon  istället som kollar upp om något skulle hända och har  bevismaterial på annan plats.

Den som redan har ett proffslarm installerat kan  ha en sån här  egen enkel kamera som kan fjärrstartas för att kolla ”om tex larmet  aktiverats av nån anledning  ” och se om något hänt då man säkert  undrar om  det varit ett falsklarm ?

 

TIPS OCH FUNDERINGAR ÖVERVAKNINGSKAMEROR TYP D link

Tillagt mars 2022 ARLO kameror har betydligt bättre prestanda och laddbara batterier och lång räckvidd att registerar rörelser Kamerron a dyra men väl värda sitt pris speillet om mna kan köpa 3-4 st på kampanj LÄS MER

Batterikameror har   begränsningar som man först inte tänker på    Kameran sover för att spara batteri tills den aktiverats av rörelse.  Istället för bildanalys  användes givare som känner av  ändring i värmestrålning (PIR) och väcker kameran  Detta begränsar  räckvidden att detektera rörelse till  5-15 m beroende på kamera.

Dessutom används ofta  en basstation för att spara på batteri  Basstationen ansluten via WiFi Kameran kommunicerar med basstationen med mindre energikrävande teknik

En bra kamera ska enkelt  kunna placeras och fästas var man vill Helst valbart batteri eller nätansluten  .

1 Kameran  ska kunna spara bildströmmar och eller videoströmmar   via WiFi . Bildkvalitet ska vara inställbar . Lagring på   FTPserver ett  krav (Hur många har egen server NAS ?) men även lagring i molntjänst tillverkaren OK

2 Gärna nightview men inte nödvändigt då räckvidden så kort (5-8m) lite beroende på hur kameran används.

3 Uppladdningsbara batterier med möjlighet att ansluta kameran så den ständigt laddas när den är i drift är  för maximal användning av kameran

4 För både inne och utebruk    gör kameran mycket flexibel i användning

5 Gärna magnetfästen som gör den lätt att sätta upp

6 Bra internetverktyg att ställa in kameran  via webben på distans som komplement till appar

 

 

 

2 thoughts on “Billiga ”smartkameror” från D-link

    • Bra kommentar Lätt att glömma när man labbar och lär sig kameror. Mina kameror används lagligt.
      Övervakning bara placering inomhus och riktad mot dörr eller del av rum på ”Securitas”-sätt med skylt ute som varnar.
      Ute på egen tomt eller inne riktad mot egen mark och bara använd periodvis genom fjärrstart och observation Skyltar ute som talar om Videoövervakning .Har anpassat bilder på min webplats så detta inte kan missförstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *