FRITIDSHUS ÖVERVAKNING FJÄRRSTYRNING

Jag har under de senaste 10 åren  succesivt använt internets möjligheter och ny teknik för att både fjärrstyra och övervaka  mitt fritidshus  men även via internetanslutningen kunnat samordna abonnemang mellan hemmet och fritidshuset,

STYRNING OCH KONTROLL AV FRITIDSHUSET

Den använda tekniken i fritidshuset styrs via mobilen i appar

ROUTERN

Central  för kommunikationen är en WiFi router ASUS kopplad till bredband i ett fibernät. Routern har 4 antenner och täcker huset och hela tom,ten  Under vintern är fn 18 olika objekt anslutna till routern. i andra bilden syns  dels Routern   192.168.1.1 och 2 kameror ,värmepump, 3 fjärrstyrda strömbrytare.

 

WEATHERHUB

Ett antal temperaturgivare som var och en är trådlöst kopplade till en hub som är ansluten till routern och kan läsas i appen

VÄRMEPUMPEN


Värmepumpen ansluten till routern och kan styras med appen över internet

EFFEKTMÄTARE

En anordning kopplad till billaddaren som reglerar laddeffekten till elbilen med hänsyn till huvudsäkringen.Bilen kan få max  11 KW som är 16 A trefas  av tillgängliga 20 A på huvudsäkringen. Denna app visar hur det momentana effektuttaget ser ut och hur stor elförbrukningen varit  senaste 2 dygnen samt indikerar elpriset för stunden.

TIBBER TIMPRIS EL

Timberapp med timavtal elabonnemang. Användbart på plats sommartid framförallt för elbilen där jag kan välja ladda tider när elpriset väldigt lågt. Skulle det vara extremt högt elpris under vintern och kallt ute kan jag parera och stänga av värmepumpen några timmar för att sen dra på när det blir billigare igen i kortare intervaller- eller värma upp i förväg när elen billigare och slå av när det dyrt jag överblickar ju ett dygn framåt.

I det sammanhanget är väderappen  YR till bra hjälp för uppvärmningsstyrning tillfälligt.

EWE link  styrning fjärrströmbrytare

Fjärrströmbrytare som sitter i vägguttag är anslutna till Routern via Wifi Apparater tex värmeelent upp till 2-3 Kw kan slås på och av . I detta fall har jag anslutit tre kameror en lampa och ett värmeelement. Kamerorna kan jag nå via kameraapparna också men via denna app kan jag enkelt starta om en kamera om den krånglar viket inte är möjligt i appen.

MY DLINK och ARLO övervakningskameror

      

5 fasta inomhuskameror fabrikat Dlink  där 4 tittar ut genom fönstret och en tittar på fläktanordningen för värmepumpen inomhus man kan följa öppning och stängning och  när den värmer upp med storöppning. Enkla billiga kameror som använts 5-7 åroch som inte har så stor upplösning men som reagerar vid ljud och rörelse. Vissa av kamerorna kan aktiveras att ta bilder vid rörelser men vanligast är att man bra tittar runt ned dem, SpjVäg ser mot infartsgrinden och tillfartsvägen och VÄDERkameran som blickar mot Viken överblickar  man vädret bra.

3 batteridrivna nattseende ARLOkameror placerade på tomten som tittar in mot huset från olika håll  och en kamera som synar ett viltstråk mellan staketet och havet. Kamerorna synar djurlivet under vintern på Näset och normalt nedplockade på sommaren, VIDEO DJUR I OMRÅDET

TELIAPLAY

TVn är kopplad till internet via routern som gör att jag kan ta emot TV på alla abonnemang jag har hemma i Lund o antingen via mobilen överföra  via Chromecast eller hantera i en fjärrkontroll för AppleTV tillsats i TVn. SmartTVns egna appar brukar inte hålla så hög klass så hjälpmedlen Chromecast och  AppleTV underlättar .

SMART HOME

Den tekniska utvecklingen som pågår innebär en ständig  läroprocess där man tillför nya grejor  som jag sammanfattade för nåt år sen för min del här.