Spara filer i molnet skyddat genom kryptering

Publicerat maj 2013

Uppdaterad 160521

Ett gott skratt idag ? Se  jokessidan 

boxcryptor

BOXCRYPTOR CLASSIC  lättanvänt gratisprogram som gör att du kan lägga känsliga filer i ”molnet” i krypterad form sen läsa dem i mobilen eller plattan på eller annan dator genom att ange ett lösenord för mappen med filerna .

Classic är grats och fungerar på flera enheter det  finns en nyare version som man får betala för om man har flera enheter men så länge classic fungerar räcker den väl

Boxcryptor Classic fungerar med lagring i  molntjästerna  Dropbox och Onedrive  som har gratis lagring 3 resp 5 GB. Man måste  installera programvaran Boxcryptor Classic på datorn och motsvarande app  för de mobila enheterna Appen finns bara för android.

VARFÖR KRYPTERAT

Om  en molntjänst skulle bli allmänt  hackad och någon kommer över filer i molnet går det inte att läsa filerna utan just din kryptonyckel som bara finns i din dator.

ENKEL HANTERING AV FILER

Här visas Boxcryptor på dropbox  (samma procedur för  Onedrive ( Microsoft) )

Vid installationen av Boxcryptor på datorn anger man i vilken molntjänst filerna skall lagras och väljer ett lösenord.

Det skapas då en virtuell hårddisk  (Boxcryptor Z) på datorn där man lägger in filer och kan läsa filer som också är åtkomliga från annan enhet via molnet – inlagda filer i Z överförs automatiskt   till en mapp  Boxcryptor.bc i dropbox men är där krypterade och oläsliga.

Z  syns under ”Den här datorn” längst ned i utforskaren först sedan man  startat programmet Boxcryptor från skrivbordsikonen och är inloggad. I egna datorn enklast med automatiskt inloggning  när boxcryptor startas.

box3

I appen Boxcryptor i telefonen eller plattan kan man använda en 4 siffrig pinkod som förenklad inloggningistället för lösenordet för boxcryptor eller både och om man vill ha ordentligt skydd. Pinkoden har bara tre försök sen kommer lösenordet som med PUKkoden  på mobiltelefoner.

FILERNA

På den virtuella  hårddisken Z  i datorn lägger man de filer som ska krypteras  I  Z är alla filerna öppna där kan man alltid läsa dem!

Om filerna ändras eller nya filer läggs in via annan enhet uppdateras Z automatsikt.

För att se Z måste man först logga in på boxcryptor  i datorn -Låt datorn komma ihåg lösenordet så att  Z alltid öppnas när Boxcryptor startas.

Spara lösenordet noga då man inte kan komma åt filerna längre om  lösenordet glöms bort och det kan inte återställas,

TIPS Gör regelbunden bacup av det okrypterade innehållet i mappen Z på datorn på annan plats på hårddisken – då kan du komma åt filerna i datorn även om du glömmer lösenordet för boxcryptor. Jag använder Genie timeline  (gratis) i datorn  som ständigt gör en bacup av viktiga egna filer i min dator. I detta fall kan man ha en kopia av Z liggande i mina dokument som uppdateras regelbundet.

I UTFORSKAREN

Filträdet i utforskaren visar dropbox i övre delen och  Z (Boxcryptor) nederst .

box1

I dropbox skapas automatiskt en mapp av Boxcryptor som heter  Boxcryptor.bc när man gör första installationen i datorn och där läggs  alla filer in automatiskt  från Z i krypterad form och hålls uppdaterade oberoende från vilken apparat man arbetar.

Ändringar och nya filer kan läggas in från alla anslutna enheter och man ser senaste version.

Filerna i dropboxmappen Boxcryptor.bc går inte att läsa -det blir  ett samilsurium av tecken om man försöker öppna eller så går de inte att öppna alls.

box2

 

LÖSENORD MOBILA ENHETER

På mobila enheter skapar du dessutom en pinkod som behövs för att öppna appen BoxCryptor -Du kan välja sen om då vill ha lösenordet för krypteringen sparat för boxcryptor på den mobila enheten sen du loggat in första gången och kommer åt dina kryperade filer direkt efter inloggning med pinkoden- Bara tre försök med pinkoden tillåts därefter måste du logga in med lösenordet för BOXCryptor- Fungerar på samma sätt som pin och Pukkod på telefonen.

Om du vill ha extra hög säkerhet i den mobila enheten sparar du inte lösenordet till boxcryptor-du måste då både logga in med pin koden för dropbox  och sen koden för boxcryptor för att kunna läsa filerna i  mappen med krypterat innehåll på dropbox.

Samma procedur för Skydrive.

TIPS Göra regelbunden bacup av det okrypterade innehållet i mappen Z på datorn på annan plats på hårddisken – då kan du komma åt filerna i datorn även om du tappar bort lösenordet för boxcryptor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *