Granskning av Klimatfrågan ur skeptikerns perspektiv

uppdaterad 220214

Visst har det blivit lite varmare men ändå ganska skönt eller ? Vi vet ju att vi är på väg mot en ny istid kanske den fördröjs några år genom att vi  brassar lite mera olja och kol ?  . På 70 talet då badbyxan fortfarande var normalstorlek såg man nästa istid som det stora hotet och alla data och prognoser visade så .   Det har både du och jag glömt!

Kom ihåg det när du tittar igenom mitt insamlade material för att öka din kunskapsnivå.

global-warming1

Vi blir nästan dagligen matade med uppgifter om effekter av klimatförändringen inte sällan med dramatik .

Forskarna är inte överens på alla punkter om orsakerna och vart vi är på väg det vet vi.

Det tillhör lita av allmänbildningen att ha ett hum om vad  man tvistar om och varför. Sådan kunskap gör det enklare att bedöma journalisters hanterande av  frågan i media

STARTA GÄRNA MED ETT  KORT BILDSPEL OM JORDENS KLIMAT SEN URMINNES TIDER  AV Meterologen Wettergren SMHI

SEDAN LÄMLIGT ATT LYSSNA PÅ EN SKEPTIKER SOM I EN VIDEO VIAR KLIMATDATA OCH HUR ENKELT VI PÅVERKAS AV HUR DIAGRAMMEN LAGTS UPP- LÄTT ATT LURAS MED STATISTIK!

LITEN  GENOMGÅNG AV FAKTAUNDERLAG  BAKOM DAGENS KLIMATBEDÖMNINGAR med Staffan Mörner

Lyssna på Staffan Mörner i ett föredrag om faktahanteringen  kring klimatet. Staffan är lärare i svenska och filosofi och generalist med ett tvärvetenskapligt kunnande utan att vara specialist.

Videon  ger en bra ingång i ämnet  och dess olika  centrala frågeställningar och tvistefrågor  sånt forskarna  inte är helt överens om. och som FNs klimatpanel hanterar på ibland lite grumliga grunder sett med vetenskaparens ögon

LITE MER DJUPDYKNING I OLIKA   KLIMATFAKTORER

DÄREFTER   BLÄDDRA I EN VETENSKAPLIG SAMMANSTÄLLNING

Läs lite i  sammanställningen FALSKT ALARM  som är från en bok av  Professor em i Biokemi Lund  Gösta Pettersson 2019

Falskt Alarm  som pdf länkad från siten Klimatupplysning.se   Den som har glädje av  boken som uppslagsverk  köper boken på tex adlibris som jag gjort,

I professor Petterssons vetenskapliga analys  av faktaunderlaget och hypoteserna om Växthuseffekt ,Istiden som man trodde skulle komma på 70 talet och koldioxidhalten som antas vara farlig  för klimatet men som ännu inte kan bevisas    Det är en utmärkt sammanställning  av olika delar av den komplexa klimatfrågan och man kan fördjupa sig lite lagom   i   valda delar och ta egen ställning .

Man  får närmare förklarat  olika hypoteser som ligger till grund för påverkan av klimatet och forskarvärldens  lite olika syn på vissa frågor.

FNs klimatpanel  som ligger bakom samsynen mellan länderna från Kyoto avtalet och framåt uttalar sig  ibland på lite väl kontroversiella grunder. är klokt redovisat  i båda sammanställningarna.

 

 

2 reaktioner på ”Granskning av Klimatfrågan ur skeptikerns perspektiv”

    1. Nej visst inte! Men jag har aldrig trott på allt jag läser och försöker alltid betrakta påståenden från andra håll och bilda mig en egen uppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *