web analytics

SE FOTBOLL PÅ INTERNET

Ursprungligen publicerad 2013

Om man vill se allsvensk  fotboll eller någon pågående ligafotbollsmatch i Europa  eller kvalmatcher finns ett ställe på internet som sänder ut-Bildkvaliteten måttlig och inga kommentatorer bara ljud från plan. Men man ser bra i 28 tumsskärm på datorn

Funkar på dator men inte mobil eller platta   Använd Chrome med adblocker ABP som är ett måste för att komma runt reklamen.

Klicka på bilden så kommer man till länklista med alla matcher som spelas idag

fotboll

Link 1 brukar fungera att se matchen efter en ”barriär av reklam”

Ett måste med  adblocker i Chrome annars tar reklamen över klicka sen på X och close  om det dyker upp så startar videon-Kommer det upp annan sida i parallell  med reklam klicka bort direkt.

Ibland kan videon hacka eller man kommer till konstiga sidor pröva då med link 2 eller link3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIA e-Niro lagom stor elbil i världsklass när det gäller ekonomin

Lägg inte för mycket pengar på en elbil 2021 – Den tekniska utvecklingen går fort Om tre år är batterierna ännu bättre med fler mil och bilar med lägre hästkrafter som är mer tillförlitliga och framför blir det fler bilar till bättre priser man får mer för pengarna.

E-Niron billigast i klassen går längst på batteriet inga fancy things  high tech med motoreffekt vad man behöver Hästkraftstinna elbilar med  typ 0 -100 på 3-5  sek är TRAMS Leksaker bland förmånsbilar  inget för den som köper privat där bilen en del i vardagen.!

E- niron som första elbil tror jag  mycket på  då  får man en crossoverbil (nästan SUV) till ett verkligt bra pris  där modellen haft barnsjukdomarna .

Jag har nu kört hybridversionen i 1200 mil och man trivs som gammal inbiten Volvoägare riktigt bra med KIA Niro som är en bränslesnål bil med lagom effekt väutrustad och som man åker riktigt bra i..

Hybriden som laddar själv  är ofta ett bättre val än en  laddhybrid om man köper privat och kör under 1500 mil/år- man minskar CO2 utsläppen tillräckligt ändå- CO2 utsläppen blir ju inte 0 med en laddhybrid! Varför spara CO2 in absurdum om det inte är lönsamt?  En nyttig fråga att ställa sig, dessutom slippar man ”klydda” mde laddsladd med en hybridbil som laddar själv.

Mina erfarenheter med Niro hybrid  2020 års modell 1200 mil

Bättre ta steget till elbil kanske i nästa byte– laddhybrider är ett övergångsstadium och den bilformen  kommer att försvinna sen.  Det blir för dyrt med två drivsystem som ska underhållas i jämförelse med en elbil med några elmotorer och kullager för hjulen som den mest komplicerade  mekaniken att underhålla.

Min brors erfarenheter med första e-niron som levererades i  dec 2018

Jämförelse ekonomi KIA s  3 elektrifierade Nirobilar med  den tunga törstiga fossildrivna MiniSUVen  Volvo XC40

Jämförelse e-niro med med billigaste XC40 och XC40 TWINENGINE

Mitt bästa andra tips är skippa 4WD     på elbilen.  Kostar bara pengar- 4WD och  en massa onödiga hästkrafter tar man  bra betalt för och det kostar mer att att underhålla.

Bättre lära sig köra bil på halt underlag och lära sig köra snålt som man måste med elbil om man ska trivas med den på landsvägen utan att få räckviddsfrossa speciellt på vintern.

Kan du köra bil är det waste of money- jag( 81 i år)   kör enkelt ifrån  de flesta i Södra Sverige i halt väglag utan att använda bromsen i en framhjulsdriven bil utan AWD- Det handlar om att kunna köra bil säkert och med full kontroll på vägen när det är halt  som jag  lärt mig i grunden  genom många mil på vinterväglag i Norrland och  träning på is  på 60 70-talet .

Det är så få dagar per år som det är halt att de kan räknas på ena handens fingrar när man skulle ha nytta av AWD  Det  är waste of money för de flestaTitta på övriga Europa en väldigt liten andel AWD bilar-

Bor du oländigt till eller drar regelmässigt tunga släp då är det ingen tvekan välf AWD!

 

 

 

Andra vågen Covid 19 nås toppen under november?

Uppdaterad 201120

Data från FOHM Excelblad  Folkhalsomyndigheten_Covid19 19 nov 2020 ger antal smittade

Tittar man på  rullande  7 dagars medelvärden tycks det som om smittan toppar men det går inte att säga än med säkerhet då det är  stor eftersläpning av inrapporterade smittade. FOHM korrigerar  dagsvärdena i efterhand så den sista veckans värden är osäkra än.   

Klicka på bilder så ser man bättre

Jämför man siffrorna rapporterade 12 nov där antalet dagar med nedgång  efter varann är färre   talar det för att vi närmar oss toppen 17 nov

Möjliga felkällor kan vara att man inte hinner med och testa

Vad avser dödstalen först en bild där siffrorna  tolkas då alla inte testades och många dog i   äldre vården i den första vågen.

I  andra vågen bättre rutiner äldreboenden men också effektivare sjukvård som lärt sig behandla Covid19   drar ner dödstalen  i andra vågen.

I början syntes mest höga dödstal och få testades positivt då  bara svårt sjuka testades. Kurvorna ligger under varandra med samma tidsaxel Kurvan för antalet smittade har legat en vecka  10 dar före kurvan över avlidna och haft samma branta stigning- jämförelsen med andra vågen indikerar minst 10 ggr fler i toppen för antalet sjuka i första vågen.

Rullande 7 dagarsvärden

Man ser på dödsfallskurvan att den inte lutar så  brant  i andravågen då nästan ingen smitta i äldreomsorgen i början. Man kan med fog anta att toppen på dödsfallskurvan kommer att nås efter styvt en månad  i slutet av november  Första vågen toppade ungefär efter  drygt en månad. Styrks också av att smittspridningen verkar ha kulminerat.

IVA

IVA inläggningar var tidigare ett bra mått på intensiteten av smittspridningen   Tex här kan man se hos SVT 

I andra vågen läggs inte alla in på IVA Minst lika många läggs in på avd som förstärkts med syrgas och personal  som inte räknas in i IVA siffrorna Man måste nog  minst två -eller tredubbla  IVA värdet för att förstå belastningen på sjukhusen i jämförelse med förstavågen!

De närmaste 14 dagarna kommer trycket på IVA  att öka pga av eftersläpningen- det tar i genomsnitt 10 dagar från man får Covid innan sjukhusvård för de som behöver, Vi kommer ihåg samma från i våras då visste ingen egentligen hur många som var smittade. så det kändes overkligt.

MYCKET BRA STATISTIK FINNS SAMMANSTÄLLT AV SVT

SVT datajournalistik

Se också i appen SVTnyhter i en mobil eller platta  finns  data sammanställt från Hopkinsuniversitete t för Covid i jämförelser mellan länder där framgår att  smitttoppar nås efter ca 1 månad och sen tar det ytterligare några månader i en dalande smittkurva – det har gått långsammare ner i Sverige  efter första vågtoppen kanske därför att våra restriktioner inte varit lika hårda.

Jag tycker generellt att man är enormt dålig på att göra prognoser det finns ju så väldigt mycket empiriska data nu från  alla länder . Länder som är aktiva med att förebygga smitta att jämföra tex med vissa stater i USA som inte är särskilt aktiva.

SÄKRARE  enkla modeller  borde kunna byggas som kan ge betydligt  BÄTTRE prognoser.

 

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY