web analytics

ANVÄNDA TV-ABONNEMANGET HEMIFRÅN I FRITIDSHUSETS TV

Om man  använder ComHem eller Telia i bostaden kan man också se sina TVkanaler i fritidshuset via internet i fiberkabel.

Man behöver
1 ett internetabonnemang men inget TVabonnemang i fritidshuset

2 en router som ansluts till fiberkabeln och sänder ut internetsignalen trådlöst sk wiFi då kan man koppla upp dator, platta och annat mot internet.

3 En TV med sk hdmi uttag -Tvapparater köpta de sista 10 åren har ofta minst ett hdmi uttag

Nu finns det två alternativ av tillbehör man kan använda för att komma åt TVkanalerna man abonnerar på hemma under förutsättning att man har playkanaler med i abonnemanget

4 APPLETV   eller Chromecast

APPLETV

En liten videobox sk AppleTV   32GB HD kostar ca 1400 kr  och som kopplas med sladd till TVn i hdmi uttaget och ett eluttag och sen sammankopplas via TVskärmen med routern och   AppleTV får nu kontakt med internet.

APPLETV har appar som Ipad och en liten fjärrkontroll.


Man hämtar sen appen teliaplay+  Starta sen appen och logga in och välj  TVkanal – alla kanaler man har hemma kan väljas.

Det finns många fler TV appar och filmappar än dessa ska nämnas.

Det finns ännu ingen app för ComHem i APPLETV  men då kan man istället använda en iPad och där installera appen ComHemplay

Starta appen och logga in och välj TV program. När TVprogrammet startar i Ipaden finns det en liten symbol nere till höger på skärmen  peka där och välj APPLETV så överförs bild och ljud till TVn

Ipaden måste vara igång under tiden man ser TV  men ingen TV syns på iPadskämen och paddan kan användas till annat under tieden man ser TV men måste vara igång.

CHROMECAST

En liten  Chromecastdongle HD  kostar ca 400 kr  och som kopplas med sladd till TVn i hdmi uttaget och ett eluttag eller ev USB uttag på TVn för strömförsörjning.  Med  hjälp av appen Google Home  i mobilen eller plattan  kopplas TVn och routern  samman och  TVn   får sen kontakt med internet via CHROMECAST .TVkanalerna styrs från mobilen eller plattan som fungerar som en fjärrkontroll.

Till skillnad från APPLETV finns apparna enbart i mobilen eller plattan och Chromecast har inga appar installerade

Först använder man appen Googlehome att koppla ihop TVn och Chromecast. När TVn och routern är sammankopplade är det sen enkelt att komma igång nästa gång man vill se TV

För att se TV kan man sen  hämta de appar man behöver beroende på TVabonnemang och lämpligen även SVT play- Det finns många fler TV appar och filmappar än dessa ska nämnas.

   

Man startar passande app och väljer en TVkanal och startar den , Det syns en liten  symbol  på mobilskärmen   när man startat en TVkanal på mobilen och peka på symbolen då överförc bild o ljud till TVskärmen –

Notera att ComHem i dec 2016 precis börjat med en app som tillåter att man överför TVbilden och det dröjer en tid innan alla TVkanaler fått den möjligheten. Tidigare tillät COMHEM inte detta

Man kan se TV programmet även om man stänger av mobilen men eftersom mobilen är enda stället att ändra kanal eller stänga av är det praktiskt att använda mobilen som fjärrkontoll. Har man stängt av mobilen och vill stänga TVsädningen är det enklast att dra ur strömförsörjningen till Chromecastdongeln.

TIPS 1 Om man startat  AppleTV eller Chromecast  måste man  ”skifta ingång” till TVn för att se den på TVskärmen.

Lite modernare TVapparater brukar skifta ingång automatiskt när en sådan enhet kopplas till.  TVn har ju flera ingångar som man ställer med fjärrkontrollen tex TV , DVD spelare eller annan enhet ansluten till TVn med kabel tex en dator och i detta fall en AppleTv eller Chromecast.

TIPS 2 ser man TV via 4G nätet  ”kostar  det”  ca 1GB/tim och då är det lämpligt att dra ur strömförsörjningen med Chromecast när man slutat se TV den vägen så inte  TV fortsätter tas emot i ”bakgrunden” om man skiftar ingång på TVn.

VILKEN SKA MAN VÄLJA ?

Jag har använt båda och har man android   kan man överföra det mesta som visa på skärmen till TVn med Chromecast dvs man kan surfa till en  webplats och den vägen överföra TV om webplatsen då tillåter.

AppleTV lite enklare att använda då man är oberoende av mobilen undantag då ComHem TV men det kommer nog en app också där så  småningom,

Den som har iPad och iPhone har mest nytta av AppleTV och den som har android har mest nytta av Chromecast än så länge .

 

 

 

Datorn ansluter inte till internet Windows 10- strul vid uppdatering dec 2016

Uppdateringar av omstart i Windows 10 sker ofta inte direkt efter uppdateringen  möjligen flashar ett meddelande en kort stund som uppmanar till omstart som man kanske inte ser eller fattar innebörden av- Det kan vålla problem med datorn om inte omstart av datorn sker efter en uppdatering som så kräver!

Jag har hjälpt flera seniorer där datorn inte ville ansluta till internet som inträffat en tid efter en uppdatering i dec 2016.

Ett problem  man kan drabbas av om man inte har koll på hur start/stoppknappen är inställd och aldrig startar om datorn efter en uppdatering fast man själv trott att man gjort så!

Sedvanlig rutiner hade gjorts

1 Koll  av att internet funkar tex genom att försöka ansluta en platta eller mobil till wifi-nätet- internet funkar genom routern

2 Stänga dator och router och därefter starta om router och sen starta om dator hjälpte inte.

Vid kontroll av hur användaren gjorde när datorn startades om  visade det sig att denne  tryckt på start /stoppknappen, som visade sig vara inställd på  viloläge vid närmare kontroll.

Med start/stoppknappen  inställd på viloläge startas datorn aldrig  om  man bara använder ”avstängnings”knappen.

VIKTIGT

Får man  problem med internet se då verkligen till att starta om datorn via flaggan nere till vänster på skärmen antingen genom att välja stäng av  och sen starta igen med start/stoppknappen  eller välja starta om då stängs datorn och startar igen själv.

Kontrollera också hur start/stoppknappen är inställd genom att observera startförloppet – om datorn startar snabbt ( under 10 sek ) efter tryck på startknappen är start/stoppknappen sannolikt inte inställd på att stänga av! ( En dator med flashdisk sk SSD- disk startar snabbt från avstängt läge men brukar ändå behöva 20-30 sek för att komma igång )

Läs mera om andra felsökningar man kan göra om internet inte fungerar och hur man ställer in start/stoppknapp så att datorn  verkligen stängs av.

 

A GOOD LAUGH ADAY KEEPS THE DOC AWAY