publicerad 12 jan 2023 uppdaterad 23 mars 2023 nu kört snart 200 mil med 0,36 lit/mil snitt och inser att 0,3 lit/mil sannolikt blir ett årsgenomsnitt då 0,1 dl/mil går åt till uppvärmning av bilen nu på vintern precis som förväntat.
STEG 2 I ELEKTRIFIERINGEN AV BILÅKANDET
Bytte in min KIA Niro hybrid 2020 mot en Kia Niro pluginhybrid 2022 års modell i början av januari 2023.
Marknaden för elbilar har förändrats en del under hösten 2022 och jag har belyst detta i annan artikel med fokus på KIA Niro familjen.
Jag har mycket goda erfarenheter av KIA Niro hybriden och det kändes naturligt att fortsätta med en nyare pluginhybrid Niro årsmodell 2022 som nästa steg i elektrifieringen av bilåkandet, Den första modellen av Niro vars sista år är 2022 är ju väl beprövad och utan barnsjukdomar,
Dessutom kan jag Nirobilen väl efter tre års användning. Den är ett väldigt prisvärt hightech-alternativ till Volvobilar som jag tidigare kört i minst 50 år.
Pluginhybriden NiroAdvance plus 2 fullutrustad som den gamla Nirohybriden väntar 11 jan 2023 bara på elen till laddboxen i garaget som kopplas in den 18 januari äntligen efter tre års väntan. Bensinförbrukning bedömer jag blir högst 0,3 lit/mil i snitt under året och det blir bara el i stan med omgivningar då batteriet klarar 54 km mellan laddningarna-
Det som är riktigt bra med KIA Niro bilen är att den har måttlig effekt en bensinmotor på 100 hk och en vass elmotor på 60hk och man åker nästan lika bra som i en VolvoXC60 men betydligt billigare. Den jämförbara Volvo XC40 twin engine drar 70% mer bränsle i verkligheten enligt tyska undersökning .
XC40 släpper ut betydligt mer som syns vid jämförelse av WLTP värden.Beroende på att volvon har en massa onödiga hästkrafter och onödig 4 hjulsdrift som drar mer bränsle .Bättre lära sig köra bil under riktigt hala förhållanden och på rejält snöiga vägar. 4 hjulsdrift har man möjligen nytta av nån enstaka gång .Annat är det förståss om man bor oländigt till eller regelmässigt drar tunga släp då är 4 hjulsdrift riktigt bra och väldigt befogat då passar Niron sämre.
FÖRSTA KÖRNINGARNA MED PLUGIN HYBRIDEN
Märkte direkt att elmotorn på pluginhybriden var vassare än på hybriden (50% högre effekt) och plugin hybriden är också lite piggare i responsen.
Nollställningsknappen för konstanthållarna hade flyttats och samordnats med ”öka” ” minska” farten knappen . Upptäckte det i trafiken och fick bromsa för att ta konstantfarthållaren ur drift Tur att man kört 8 år med adaptiv farthållare..
Noteradeytterligare nyhet mot 2020 modellen ett litet ledljus under ytterhandtaget på dörren till förarplatsen som kanhända underlättar när det är mörkt.
Det mesta av alla knappar och instrument är som på Nirohybriden och jag var redan van vid den mer avancerade digitala skärmen med digital hastighetsmätare,
Hittade denna jämförelse mellan NIROmodellerna som gjordes av AutoMotor REcharge 2019
Elförbrukning omräknat till lit bensin för att jämföra effektiviteten På sommaren och kortare sträckor är laddhybriden lika energieffektiv som elbilen På vintern går ju åt el att värma elbilen , Eftersom vi har 15 mil till fritidshuset verkar valet av Niro pluginhybrid bra.
12-Voltsbatteriet
Laddhybriden har två batterier ett 12V startbatteri och ett större högvoltsbatteri som användesi EV läget klarar då 54km på el. Samma batteri användes i hybridläget men då används bara en del av batteriet ( ca 10%) som återladdas hela tiden under körning med bromsenergi eller bilmotorn.
Niro bilarna har ingen startmotor eller generator som laddar batteriet. 12V batteriet driver hjälpsystemen och aktiverar högvoltsbatteriet som via elmotorn drar igång bensinmotorn om det behövs. 12V batteriet laddas via högvoltsbatteriet.
Är 12V batteriet urladdat kan man inte starta bilen därför att hjälpsystemen behöver batteriet för att göra bilen redo för start-
Man läser ibland att laddhybrider fåt problem med 12V batteriet
Min slutsats är att 12V batteriet är i minsta laget på Niron och man ska vara vaksam på vintern om man bara kör korta sträckor och speciellt när det är kallt.och därför köra minst 30 min en gång i veckan med bilen om man bara gör kortare turer med bilen under veckan , Är man i fjällen en vecka ska man bestämt köra bilen lite mera än bara från stugan till liften varje dag, Några turer om minst 30 min som komplement under veckan ett måste.
LITE KORTARE KÖRNINGAR I BÖRJAN
ERFARENHETER FÖRBRUKNING
Kört mestadels i stan och laddar en gång i veckan Ibland nån längte körning på 30 tal mil Mi körprofil på vintern hittills ca 0,36 lit/mil med många kallstarter.
Vid körning i EV läget på vintern värmer bilmotorn bilen och man får räkna med en bensinförbrukning av 0,05-0,1 lit/mil för uppvärmning av bilen. När man starar bilen kall behövs 1-2 dl bränsle varje start. Jag har kommit fram till att ca 0,1lit/mil ska man räkna med under vinterhalvåret när man kör i EV läget,
På vinterhalvåret drar bilen ca 0,36 lit/mil och det betyder ca 0,26 liter /mil utan uppvärmning. 0,14 lit/mil enligt WLTP men det kräver mer än 70 % på bara el Jag har en del landsvägskörning i mina mil Jag har bedömt från början att med min körprofil ska jag spara 2 dl/mil jämfört med Nirohybriden jag hade tidigare ( 0,50 lit/mil)
Efter 500 sommarmil drar bilen ca 0,28 lit/mil. 1100 sommarmil 0,28 och 400 vintermil 0,36 ger en prognos årsgenomsnitt på 0,3 lit/mil
l som genomsnitt över året mot 0,5 för hybriden Laddhybriden kommer att spara 2 dl/mil som jag räknat med
Ur kostnadsynpunkt då elen kostar ungefär hälften av bensin i kr/mil sparar laddhybriden bara motsvarande ”1 dl bränsle” per mil.
VIKTIGT ATT VETA
Jag har bilen i garage vilket betyder att kallstarter inte blir så kostsamma på vintern,
Den som kör många av milen på kortare sträckor dagligen och har bilen utomhus har mindre nytta av denna laddhybrid vintertid. Detta beror på att bensinmotorn går igång vid uppvärmning av bilen. En laddhybrid som har alternativet hybridläge där batteriet värmer år vid denna typ av körning att föredra
Kör man längre sträckor i genomsnitt behövs ju bensinuppvärmningen ändå och
uppvärmning av bilen vid start får betydligt mindre påverkan. Man har ju stol- och rattvärme att använda så väntan på en varm bil blir inte längre än man är van vid.