Erfarenheter av KIA Niro laddhybrid 2022

publicerad 12 jan 2023  updaterad 250122

STEG 2  I ELEKTRIFIERINGEN AV BILÅKANDET

Bytte in min KIA Niro hybrid 2020 mot en Kia Niro pluginhybrid 2022 års modell  i början av januari 2023.
Marknaden för elbilar har förändrats en del under hösten 2022 och jag har belyst detta i annan artikel med fokus på KIA Niro familjen.

Jag har mycket goda erfarenheter av KIA Niro hybriden och det kändes  naturligt att fortsätta med en nyare pluginhybrid Niro årsmodell 2022 som nästa steg i elektrifieringen av bilåkandet, Den första  modellen av Niro vars sista år är 2022 är ju väl beprövad och utan barnsjukdomar,
Dessutom kan jag Nirobilen väl efter tre års användning. Den är ett väldigt prisvärt hightech-alternativ till Volvobilar som jag tidigare kört i  minst 50 år.


Pluginhybriden NiroAdvance plus 2 fullutrustad som den gamla Nirohybriden väntar nu bara på elen till laddboxen i garaget som kopplas in den 18 januari äntligen efter tre års väntan. Bensinförbrukning  bedömer jag blir högst 0,25 lit/mil i snitt under året och det blir bara el i stan med omgivningar  då batteriet klarar 50 km mellan laddningarna-

Det som är riktigt bra med KIA Niro bilen är att den har måttlig effekt en bensinmotor på 100 hk och en vass elmotor på 60hk och man åker nästan lika bra som i en VolvoXC60 men betydligt billigare.  Den jämförbara Volvo XC40 twin engine drar 70% mer bränsle i verkligheten enligt tyska undersökning .

XC40 släpper ut betydligt mer som syns vid jämförelse av WLTP värden.Beroende på att volvon har en massa onödiga hästkrafter och dessutom onödig 4 hjulsdrift som drar mer bränsle .Bättre lära sig köra bil under riktigt hala förhållanden och på rejält snöiga vägar. 4 hjulsdrift  har man möjligen nytta av nån enstaka gång .Annat är det förståss om man  bor oländigt till eller regelmässigt drar tunga släp då är 4 hjulsdrift riktigt bra och väldigt befogat.

FÖRSTA KÖRNINGARNA MED PLUGIN HYBRIDEN

Märkte direkt att elmotorn på pluginhybriden  var vassare än på hybriden (50% högre effekt) och plugin hybriden var dessutom  lite piggare i responsen.

Nollställningsknappen för konstanthållarna hade flyttats och samordnats med ”öka” ” minska” farten knappen . Uppräckte det i trafiken och fick bromsa för att ta konstantfarthållaren ur drift Tur att man kört 8 år med adaptiv farthållare..

Noterade också ett litet ledljus under ytterhandtaget på dörren till förarplatsen som kanhända underlättar  när det är mörkt.

Det mesta av alla knappar och instrument är som på Nirohybriden där jag också hade den mer avancerade digitala skärmen med digital hastighetsmätare,

Hittade denna jämförelse mellan NIROmodellerna som gjordes av AutoMotor REcharge 2019

Elförbrukning omräknat till lit bensin för att jämföra effektiviteten   På sommaren och kortare sträckor är laddhybriden lika energieffektiv som elbilen På vintern  går ju åt el att värma elbilen , Eftersom vi har 15 mil till fritidshuset verkar valet av Niro pluginhybrid bra.

12-Voltsbatteriet

Laddhybriden har tre batterier ett 12V startbatteri  (alla tre Nirobilarna hybrid laddhybrid och elbil har) ett mindre batteri som används i hybridläget som också hybridversionen har samt ett större högvoltsbatteri som klarar 54km

Man läser ibland att speciellt  laddhybrider kan ha problem med 12V batteriet.

Niro bilarna  har ingen startmotor eller  generator som laddar batteriet. 12V batteriet driver hjälpsystemen och aktiverar  högvoltsbatteriet som via  elmotorn drar igång bensinmotorn om det behövs. 12V batteriet laddas via högvoltsbatteriet.

Är 12V batteriet urladdat kan man inte starta bilen därför att hjälpsystemen behöver batteriet för att göra bilen redo för start-

Min slutsats är att 12V batteriet är i minsta laget på Niron och man ska vara vaksam på vintern om man bara kör korta sträckor och speciellt när det är kallt.och därför köra minst 30 min en gång i veckan med bilen om man bara gör kortare turer med bilen under veckan , Är man i fjällen en vecka ska man bestämt köra bilen lite mera än bara från stugan till liften varje dag, Några turer om minst 30 min   som komplement under veckan ett måste.

LITE KORTARE KÖRNINGAR I BÖRJAN

Vi har nu kört bilen ca 25 mil i lite blandade lägen både el och hybridläge förbrukningen ligger på 0,35 i snitt nu Normalt vintertid ca 0,56 med hybriden

Bilen drar på el ( inkl laddn förluster laddning )  1,75 kwh/mil vid lugn körning blandad väg 70-110 +1 ute  Mätning laddad 6,1kwh efter 3,5 mil.

Vi åker till Skrylle  med motionsspår varje söndag  ca 15 km  enkel väg Hybriden drog ca 0,53 på den turen i snitt med uppvärmning vid ute temp några plusgrader

Laddhybriden i läge EV hela vägen tor drog 0,21 som var uppvärmning av bilen med 20 grader  inne 6 dl bensin gick åt att värma upp bilen vid +1 ute- bra att inte slösa el på det

Första slutsats Jag tror redan  att 0,25 lit/mil i snitt över året kommer att hålla kan vara i överkant faktiskt. Hybriden drog 0,50 i snitt över året och vi kör ungefär lika turer i år.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *