KIAs försäljning av elbilar rasat i Sverige

2020- 2022 sålde Kias elbil KIA eniro bäst av alla elbilar i Sverige

Bilen  var lagom stor fullutrustad , hög tekniknivå, 7 års garanti och måttliga prestanda samt ett attraktivt pris efter bonus och bra privatleasingavtal  erbjöda en tid som var bäst i klassen under något år. KIA  eNiro valdes av många privatpersoner som tidigare kört Volvo ( som prisat ut sig i den kundkategorin). Tesla ,Volvo och Kia har vid denna tid två elbilmodeller var i top 15 listan

1,5 år  senare i maj 2024vhar elbilsmarknaden   störtdykt pga dåliga tider med höga räntor och 80-90% av alla elbilar som säljs är tjänstbilar och inte märkligt KIA eNiro har helt försvunnit från top 15 listan då i stort sett bara privatpersoner köper den bilen. Kia för fn en tynande tillvaro på elbilsmarknaden i Sverige med två modeller som ingen direkt passar för volymer på privatsidan-NIRO EV som lanserades 2023 har prisat ut sig och har gammal teknik och kommer  aldrig igen utan ett dramatiskt sänkt pris behöver man nog inte vara expert för att förstå.

bild saxad från Allt om ELBIL

KIA lanserade 2023 en ny version av Niromodellen men gjorde misstaget att överprisa den bilen då konjukturen tvärvände just då.. Tekniknivån i Niromodellen var den gamla dvs ingen renodlad bottenplatta för elbil och dålig snabbladdningskapacitet det fungerade inte alls ihop med den kraftiga prishöjningen. De som köpt eller köper en ny Niro  EV modell MY 23 eller 24 till dessa priser kommer att göra t stora kaptialförluster då värdefallet blir stort första åren- Med hänsyn till tekniknivån ovh de dåliga tiderna ligger NiroEV idag 100-150000 för högt i pris i maj 2024 beroende på utförande.

HOPPET FÖR VOLYMER HOS PRIVATKUNDER  FÖR KIA STÅR  NU TILL EV3

En ny KIA modell EV3 lanseras i Europa i sommar och som förväntas ersätta KIA Niro EV på sikt


Bild interiör från konceptbilen EV3

KIA VILL TA TILLBAKA PRIVATKÖPARE NU MED EV3

PÅ EV3 finns den senaste tekniken med elplattform  och snabbladdning och med den höga driftsäkerheten och 7 åriga garantin kan göra att  EV3 rätt timad knockar  VOLVO i Sverige än en gång som man gjorde med XC40 recharge  som fick storstryk av Kia eNiron.

Volvo har ännu inte hittat helt rätt med anpassad teknik till vettigt pris för privat köpare och skalat bort för mycket i budgetmodellen enligt min mening.

2024 köper man inte elbil på varumärket det handlar om att förpacka rätt innehåll till ett attraktivt pris och det har KIA visat tidigare att man är bättre än Volvo på
HEJA KIA tag chansen när den nu finnsh ellre Sydkoreanskt än kinesiskt faktiskt.

KIA BYGGER BRA BILAR

Jag vet nu sen 4 år med Kia och minst 40 med Volvo!

KIA NIRO HYBRID

KIA NIRO LADDHYBRID

KIA NIRO ELBIL DEN FÖRSTA